Prof. Dr. Nurcan Baykam ve ekibinin yaptığı görüşmelerin ardından Dr. Mora Rillo, geçen yıllarda Türkiye’de en çok KKKA vakaları ve ölümlerinin yaşandığı Çorum’a gözlemci olarak geldi. Avrupa’da ilk kez İspanya’da görülen KKKA vakalarındaki hastaların takibi sırasında Prof. Dr. Baykam ve ekibinden destek alan Mora Rillo’ya Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde hastalık takibi ve yönetimi konusunda teorik ve klinik eğitimler verildi.
Antibiyotik direnci konusunda önemli çalışmalara imza atan Dr. Mora Rillo da geçen hafta Ankara’da bu alanda görev yapan hekimlerle antibiyotik direnci konusundaki deneyimlerini paylaştı.
İspanya’daki KKKA vakalarındaki hastaların takibi sırasında Dr. Marta Mora Rillo’ya destek verdiklerini açıklayan Prof. Dr. Baykam, “Bu alanda yaptığımız çalışmalar ve KKKA hastalığının takibi ve devamındaki süreçten tecrübelerimizden faydalanmak için buraya gelmek istediğini belirtti. Biz de bu talebi kabul ettik. Bir aydır KKKA hastalığının mücadelesinde deneyimlerimizi paylaşarak bu konuda eğitim veriyoruz” dedi.
Eğitim sürecinde İspanyol hekimin her türlü hastanın takibinin nasıl yaklaşılması gerektiğini yerinde gördüğünü dile getiren Prof. Dr. Baykam, bazen tüm tıbbi tedavilerin bu hastaların iyileştirmede yeterli olamayabileceğini görerek büyük bir tecrübe edindiğini dile getirdi.
La Paz Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği doktorlarından Marta Mora Rillo ise Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesinin KKKA vakalarında hem doktor kadrosunun hem de çalışanların büyük bir tecrübeye sahip olduğunu ifade ederek, “Burada takip ettiğimi hastalar içerisinde hem durumu hafif olanlar hem de ağır olanlar vardı. Bu vakalarla mücadelede izlenen tedavi yöntemleri benim için ciddi bir tecrübe oldu. Çok sayıda hasta olmasına rağmen sağlık personeli bundan etkilenmiyor. Bununda yollarını öğrendim. Bu tedavi yöntemleri ve tedavi süreçlerini İspanya’daki meslektaşlarıma aktaracağım” diye konuştu.
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı da Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin Avrupa’daki önemli bir üniversite hastanesinde çalışan konusunda yetkin bir uzman hekime bilgi ve tecrübelerini aktarmasının kendileri için sevindirici olduğunu söyledi.
2012 yılında KKKA vakalarının görülmesinin ardından eğitim verilmesi için Samsun’dan bir doktorun Çorum’a çağrıldığını hatırlatan Prof. Dr. Mete Dolapçı, “2017 yılında yurt dışından bu alanda uzman bir hekim buraya bizden bir şeyler öğrenmeye geldi. Bu hem bizim hem üniversitemiz adına gurur verici” dişe konuştu.