TÜRKİYE'DE EN ÇOK ÇELTİK ÜRETEN 2. İL OLAN SAMSUN'DA ÇELTİK HASADI SÜRÜYOR. ÜRETİCİLER GEÇEN YIL OLDUĞU GİBİ BU YIL DA ÇELTİĞİN PARA ETMESİNİ ÜMİT EDİYOR

Türkiye'de en çok çeltik üreten 2. il olan Samsun'da çeltik hasadı sürüyor.

Türkiye'de en çok çeltik üreten 2. il olan Samsun'da çeltik hasadı sürüyor. Üreticiler geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çeltiğin para etmesini ümit ediyor.

Samsun'da 188 bin 828 dekar alanda çeltik ekiliyor. TÜİK verilerine göre ekili alanlarda yılda ortalama 142 bin 480 ton çeltik üretilen Samsun, Türkiye'deki çeltik üretiminin yüzde 15'ini karşılıyor. Türkiye'de en çok çeltik üretilen 2. il olan Samsun'un Bafra ilçesinde çeltik hasadına başlandı. Çiftçiler, geçen yıl 15 liradan satarak para kazandığı çeltiği bu yıl ise en az 25 liradan satarak yine karlı çıkmayı ümit ediyor.

Geçen yıl dönümde 700 kilo, bu sene 850 kilo

Bu sene çeltik alım fiyatının en az 25 TL olması gerektiğini ifade eden çeltik üreticisi çiftçi Salih Küçük, "Şahsım olarak 100 dönümde çeltik üretiyorum. Geçen yıl dönüm başına 700 kilo civarındaydı. Bu sene ise dönümden ortalama 850 kilo çeltik alıyoruz. Geçen yıl kilosunu ortalama 15 TL'den sattık. Bu sene beklentimiz 25 TL ama henüz devletimiz fiyat açıklamadı. Kooperatif ise 20 TL'den kilosunu alıyor. Maliyetler bu sene oldukça arttı. O yüzden kilosu 25 TL'den aşağısı üreticinin yüzü gülsün. Biz üreticilerin en büyük istediği alım fiyatlarının hasattan önce açıklanması. Şu an hasat başladı ve biz fiyatları bilmiyoruz. Hasattan önce fiyatlar belli olsa biz de ona göre önümüzü görür ve hazırlıklarımızı tamamlarız" dedi.

"Çeltik para etmezse üretici kapya biberine dönebilir"

Üretici bu yıl çeltikten para kazanamazsa kapya bibere yönelebileceğine dikkat çeken Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, "Çeltik haşatına kısa süre önce başladık. Hala fiyatlar açıklanmadığı için muzdaribiz. Fiyatlar hasattan önce belli olsa ona göre biz de ayağımızı yorganına göre uzatırdık. Geçen yıl çeltik para etti ve üretici kazandı. Tarım Kredi Kooperatifi üreticinin borcunun 5 katına kadar alım yapabiliyor. Örneğin üreticinin 50 bin TL borcu varsa en fazla 250 bin TL'lik alım yapıyor. Üreticinin 500 bin TL'lik çeltiği varsa 250 bin TL'si kalıyor. TMO fiyat açıklamadığından üretici de geri kalan malını tüccara vermek zorunda kalıyor. Tüccar da alım olmadığını bildiğinden düşük fiyat veriyor. Şu anda çeltiğin en az 25 TL'den alınması gerekiyor. Çünkü geçen yıla oranla girdilerimiz oldukça arttı. Bafra'da 130 bin dekar alanda çeltik ekiliyor. Çeltik alımı yapılmaz ve üretici tüccara mal vermek zorunda kalırsa fiyatlar düştüğü için çiftçiler çeltik yapmaktan vazgeçebilir. Geçen yıl çeltik para ettiğinden bu yıl fazla kapya biberi yapılmadı. Üretici bu sene çeltikten para kazanmazsa seneye kapya biberi üretimine dönebilir" diye konuştu.

Türkiye'de yılda üretilen 950 bin ton çeltiğin 142 bin 480 tonunu Samsun karşılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Samsun Haberleri

Samsun’da 10 Bin 230 Sentetik Ecza Ele Geçirildi: 2 Gözaltı
2024’te Orta Karadeniz’de 5,1 Milyar Dolarlık Dış Ticaret
Samsun’da Cenaze Aracı Kaza Yaptı: 10 Yaralı
Samsun’da Kaçak Kazı Yapan 9 Kişi Suçüstü Yakalandı
Samsun’da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Gözaltı