ORDU'DA SOFRALARDAN EKSİK OLMAYAN GALDİRİK KAVURMASI, ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN GİRİŞİMLERİ SONUCUNDA COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN OLARAK TESCİLLENDİ

Ordu'da sofralardan eksik olmayan galdirik kavurması, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri sonucunda coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.

Ordu'da sofralardan eksik olmayan galdirik kavurması, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri sonucunda coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Ordu galdirik kavurmasının da tescillenmesiyle Ordu'da coğrafi işaret alınan ürün sayısı 11'e yükseldi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kendine has özellikleriyle kent kültüründe yer edinmiş ürünleri şehrin gastronomisine kazandırmak amacıyla başlattığı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle, Ordu galdirik kavurması Türk Patent ve Marka Kurumunun 1 Eylül 2022 tarih ve 132 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.

Ordu galdirik kavurmasının coğrafi işaret almasının ardından il genelindeki coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 11'e çıktı. Daha önce Kabataş helvası, Ordu Perşembe ceviz helvası, Ordu yayla pancarı (dürme) turşusu, Akkuş şeker fasulyesi, Ordu kivisi, Ordu tostu, Yalıköy köftesi, Ordu taflan turşusu, Ordu sakarca mıhlaması ve son olarak Ordu melocan kavurması tescillenmişti.

Yöre halkı sofralarından eksik etmiyor

Galdirik bitkisi coğrafi sınırda "kaldirik", "ıspıt", "hodan" ve "balık otu" isimleriyle anıldığı için Ordu galdirik kavurması kaldirik, ıspıt, hodan veya balık otu kavurması olarak da biliniyor. Galdirik bitkisi, kendiliğinden yetişir ve mayıs-eylül ayları arasında toplanıyor. Yetişme döneminde taze olarak kullanılan galdirik bitkisi, diğer dönemlerde kullanılmak üzere salamura ya da dondurularak saklanıp tüketiliyor. Ordu galdirik kavurması ise galdirik bitkisinin yaprak ve çiçek kısımları ayrıldıktan sonra gövde kısmının haşlanıp kuru soğan, ayçiçeği yağı ve tuz ile kavrulması suretiyle üretilen bir yemek olarak biliniyor. Üzerine karabiber ve pul biber serpilerek servisi yapılıyor. Kuru soğan yerine yeşil soğan veya pırasa da kullanılabiliyor. İsteğe bağlı olarak tereyağı da ilave edilebilen Ordu galdirik kavurmasının geçmişi eskiye dayanırken yörenin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan bu lezzet, coğrafi sınırda düzenlenen festival ve benzeri şenliklerde misafirlere sunuluyor.

Nasıl hazırlanıyor?

Galdirik bitkileri temizlenir, yaprak ve çiçekleri ayıklanır. Gövde kısımları yıkanır ve 2-3 cm uzunluğunda doğranır. Kaynayan suda 10-15 dk haşlandıktan sonra süzülüp soğuk sudan geçirilir. Küp şeklinde doğranıp rengi pembeleşinceye kadar ayçiçeği yağında kavrulan soğanlara, isteğe bağlı olarak tereyağı, galdirik otları ile tuz eklenip kısık ateşte 3-5 dk ara ara karıştırılarak kavurulur. Ordu galdirik kavurmasının servisi, üzerine pul biber ve karabiber serpildikten sonra sıcak olarak yapılır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ordu Haberleri

Ordu’da Yangında Mahsur Kalan Şahıs İtfaiye Ekiplerince Kurtarıldı
Avda Kazara Vurulan Çocuk Hayatını Kaybetti
Ordu İlaçlanıyor , Rize'de hala bir ses yok
Ordu’da Aşçılara ’kaz Eti’ Eğitimi
Eşi Ve Ailesinin Desteğiyle Atölye Kurdu, Yurt Dışına Satış Yapmaya Hazırlanıyor