Bu ay Meclis'ten geçmesi planlanan tasarıda toplu sözleşme 2 yıllık yapılacak ve dört zammı içerecek.
Memur ve memur emeklilerine 'yüksek zammın' yolunu açacak olan, 'Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı' Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarıda, toplu sözleşme sürecinin yol haritasını içeren tam 33 madde yer aldı. Tasarının, Meclis'ten Kasım ayı içinde geçirilerek, Aralık'ta toplu sözleşme görüşmelerine başlanması hedefleniyor.
Tasarıya göre, memurların toplu sözleşme görüşmeleri her yılın Eylül ayında gerçekleştirilecek.
Sözleşmeler, genel ve hizmet kolu olmak üzere iki ayrı sınıfta yapılabilecek. Toplu sözleşmeler, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerli olacak. Yani sözleşmeler iki yıllık olarak yapılacak. Altışar aylık dilimler halinde, dört zammı içerecek. Toplu sözleşmelerde, ilk etapta kamu işveren heyeti ve kamu görevlileri sendikaları heyeti masaya oturacak. Kamu işveren heyetinde, Devlet Personel Başkanlığı'nın bağlı olduğu bakan ve bakan tarafından belirlenecek iki üye olacak.
Sendikaya Üyelik Gerekmiyor
Sendikalar heyetinde ise en çok üyeye sahip sendikanın belirleyeceği bir başkan ile en çok üyeye sahip üç sendikanın belirliyeceği altı temsilci yer alacak.
Heyetler, zam konusunda anlaşama sağlayamazsa, konu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na gidecek. Tasarıda, hakem kurulunun toplam 11 üyeden oluşması öngörüldü. Kurulun 5 üyesi kamunun 5 üyesi de sendikaların belirleyeceği kişilerden oluşacak.
Sayıştay Başkanının da kamudan geldiği düşünülürse, kuruldaki ağırlık 6'ya 5 olarak kamunun lehine olacak. Kurulun vereceği kararlar kesin olacak. Ve yineden müzakere edilmeyecek, doğrudan yürürlüğe girecek. Tasarıya göre, sendikalara üye olmayan memurlar da toplu sözleşmelerde belirlenen yüksek zamlardan yararlanabilecekler. Ayrıca, toplu sözleşmelerde belirlenen her zamdan, memur emeklileri ile sözleşmeli memurlarda yararlanacak.