Karadeniz’de havaların soğuması ve kar yağışının ardından yağlanan ve lezzetlenen hamsinin kilosu 7 ile 10 lira arasında satılıyor.
Geçtiğimiz yaz mevsiminde küresel ısınma nedeniyle meydana gelen kuraklık denizde hamsinin göç etmesine neden oldu. Karadeniz’de hamsinin bol olduğunu belirten balıkçılar, Türkiye kıyılarında ince, Gürcistan tarafında ise iri hamsi bulunduğunu belirtti.
Hamsi ile ilgili yaşanan süreci bilimsel olarak araştıran ekibin başında bulunan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı-Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, Karadeniz’de hamsi avcılığının ülke gırgır balıkçıları için verimli sürmediğini ve hamsi sürülerinin Rize-Hopa bölgesine hızla göç edip, buradan da Gürcistan karasularına geçtiğini bildirdi.
Söz konusu durum sonrası fiyatı 10 lirayı bulan hamsinin zenginin yiyeceği hale geldiğini hatırlatan Prof. Samsun, yaptığı açıklamada, “Devam eden araştırma verilerine göre 2014 yılı ekim ve kasım aylarında, ülkemiz karasularında olan hamsi, aralık ayında Batı Karadeniz’den hızlı olarak Doğu Karadeniz’e, Rize-Hopa civarına göç ederek Gürcistan karasularına intikal etmiştir. Halen avlanabilecek hamsilerin önemli bir miktarı, ülkemizde yasal boy sınırı olan 9 santimetreden küçüktür ve avlanması yasaktır. Bu nedenle Karadeniz’de hamsi avlayan gırgır tekneleri verimli ve ekonomik avcılık yapamamaktadırlar. Bu olumsuz durum, ülkemizde başta hamsi fiyatında olmak üzere, dolaylı olarak diğer balık türlerinin de fiyatlarının artmasına, halkımızın yeterince balık tüketememesine neden olmaktadır.” dedi.
"BİZİM KIYILARIMIZDA TERÖRİST BALIKLAR BOLLAŞTI"
Palamut ve çinekopun bol olduğu zamanlarda hamsinin azaldığını kaydeden Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç ise şöyle konuştu: “Hamsi Karadeniz’de bol şu an, Gürcüstan’da iri, bizim sularımızda ince hamsi var. Bizim sularımızda şu anda terörist olarak adlandırdığımız ‘Palamut, Çinekop’ bol miktarda var. Bunlar hamsinin bir numaralı düşmanı. Ben 55 yaşındayım, 40 senedir de avlanıyorum, bu mevsimde Karadeniz’de bu kadar bol ince palamutu ilk defa bu sene gördüm. Yani Eylül ayında görülen palamut şu an Ocak ayında görülmesi mevsimlerin ne kadar bozulduğunu gösteriyor. Bu hamsinin hiç olmayacağı anlamına gelmez. Eğer önümüzdeki yaz kuraklık olmazsa hamsi normal haline döner ve ucuz fiyata hamsiyi vatandaş bir sonraki kış yemeye devam eder.”
"HAMSİ BOL AMA KARŞI KIYIDA"
Türk balıkçı filosunun 50 mil açıkta Gürcistan sınırında hamsi avlamak zorunda kaldığını belirten Malkoç, “Küresel ısınma nedeniyle yağmur yağmayınca, kar yağmayınca denize akarsu ve nehirlerden su gelmedi. Akarsu ve ırmaklardan gelen sular hamsinin önünü kesiyordu. Bunun neticesinde deniz suyu soğumadı, gelen hamsi daha soğuk sulara gitti. Son 10 gün hava eksilere düştü, bol kar yağdı ama bu süre zarfında hamsi göçünü tamamladı. Şu an Karadeniz’in 3-4 derece daha az olması gerekirdi. Türkiye’de bu yaz büyük kuraklık oldu, bunun yansıması denizde mevsim balığının kaçması şeklinde görüldü. Şu an bizim balıkçı filosu Gürcistan tarafında. Tezgahta satılan balıklarda o taraftan geldiği için biraz pahalı, çünkü maliyetler yüksek. Daha önce burnumuzun dibinde tutuyorduk, şimdi 50 mil açıkta tutuyoruz.” diye konuştu.