Artvin ve Rize'de çekimleri yapılan ve özel bir televizyon kanalında yayınlanan 'Benim İçin Üzülme' adlı dizi film, bölge insanının olumsuz yönde tanıttığını öne süren bir grup tarafından protesto edilirken, yayından kaldırılması istendi.
Artvin'in Arhavi İlçesi Cami Meydanı'nda toplanan ve aralarında Arhavi Doğa Sporları Kulübü, Diyanet-Sen Arhavi Şubesi, Arhavi Offroad Kulübü, Arhavi Gençlik Derneği ile Türk İmar Sen üyelerinin bulunduğu yaklaşık 50 kişilik grup, 'Benim için üzülme ama bizi de üzme', 'Bizler mertiz, yan gözle bakmayız' ve 'Lazlar'ı başaklarıyla karıştırmayın' yazılı pankartları açtı. Grup adına konuşan Türk İmar Sen Arhavi Şube Başkanı Mitat Gelincik, 'Benim için üzülme ama beni de üzme' sözleriyle başladığı açıklamada, son olarak 42'nci bölümü yayınlanan dizide Lazlar'ın etnik kimliğinin ön plana çıkarıldığını iddia ederek şöyle konuştu:
"Yörede ahlak dışılık gayet normalmiş gibi ensest yaşam örnekleriyle dolu bir dizi. Karadeniz insanını tanımayan izleyiciler, yöremizin güzel manzaraları arasında yürekli, yiğit, ahlaklı ve namuslu insanlarımızı değil de ne yazık ki şivesi bozuk, tamamen sapkın düşüncelerde olan ve birbirinin namusuna el uzatan insanları tanıyacaktır. Dizi başladığı zaman yöre insanlarının sosyo-kültürel hayatını, alışagelmiş temel tiplemesi ile akıllara kazınan 'salak' yerine konmaya çalışılan, alaya alınıp dalga geçilen insanları değil de, yıllardır tanıtımında ihmal edilmiş mert, sözünün eri, namuslu, mert olduğu kadar yeri gelince sert olan insanlarımızı tanıtacak sanmıştık. 2 ve 3'üncü bölümden sonra geleneklerin, olaylara bakışların farklı yansıtıldığı, insanların şivesi bozuk ve tamamen maddiyata önem veren tipler olarak gösterilmesi yöre insanımıza hakarettir."
"DİZİ KARAKTERLERİNİ BEĞENMEDİĞİMİZ İÇİN REDDEDİYORUZ"
Yönetmenin bölge insanlarının paracı, materyalist, egoist ve ahlaki değerlerden yoksun karakter sahibi kişiler gibi göstermeye çalıştığını öne süren ancak, bunların olmadığını ifade eden Gelincik, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Karadeniz'de bir kıza bir delikanlı öncelikle ve aşkla sahip çıktığında, tanıdık, arkadaş veya akrabadan bir başka erkek, sonuç ne olursa olsun asla kendisi için talepte bulunmaz. Yani 'Harun' karakteri bize uygun bir tip değildir. Resul ve ailesinin yaşam biçimi Karadeniz'de nadir görülür bir olaydır. Niyazi'nin annesi ile kız kardeşinin ırkçı ve acımasız tavrı ise, yöremizde gerçek hayatta olası olmayan hallerdir. Bu karakterleri beğenmediğimiz için reddediyoruz. Toplumumuza çok aykırı geldiği için kabullenemiyoruz. Her ne kadar kara sevda sahibi olursak olalım, bizi istemeyen bir kızla asla hayat kuramayız. Böyle davranışlar, bölge insanı ile uyuşmayan ve gerçeği yansıtmayan durumlardır. Yani gerçek değildir. Yönetmenin ve varsa kültür danışmanının dikkatinden kaçan marjinal anlayışı izleyici olan herkes gibi ben de yadırgadım. Cinayeti işleyen katille maktulün tabutlarının aynı karede yan yana olması, yöre insanının tabiatına aykırı bir durumdur. Karadeniz'de böyle bir sahne hiç bir yerde yaşanamaz. Dizi yapımcıları yada yönetmeni Doğu Karedeniz'in egzotik manzaraları ile toplumumuzun antropolojik yaşam biçimini Türkiye kamuoyunun gündemine sunmakla bizlerin gönlünü alacağını zannediyorsa aldanıyor."
"DİZİNİN YAYINDAN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"
Karadeniz insanı tepkisiz olmadığını belirten Gelincik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Karadeniz insanı geçmişini inkar edecek, geleceğini ipotek altına alacak hiçbir olaya 'eyvallah' dememiştir, demeyecektir. 'Benim İçin Üzülme' dizisinin yayından kaldırılmasını ve yöre insanının ayarlarıyla daha fazla oynanmamasını istiyoruz Ayrıca dizinin yayınlandığı kanalın sahibi kendisi de Laz olan Sayın Turgay Ciner beyi de duyarlı olmaya ve bu olaya müdahale etmeye davet ediyoruz...