Sahur ve iftar arasındaki uzun süre için uzmanlar uyarıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, “Temmuz sıcakları uzun günler birleşince 15 saatlik açlık, kalp hastaları için tehlikeli olabilir” dedi.
İşte uzmanların önerileri:
Sahuru asla atlamayın: Tuzlu ve tatlı olmayan, doyuruculuğu yüksek yemekler seçin.
Açlığı cevizle bastırın: Ceviz, fındık ya da badem gibi kuruyemişler içeriğindeki yağdan dolayı tokluk verir.
İftarda yavaş yavaş yiyin: İştahla iftar sofrasına oturup hızla yemek yenmesi mide sorunu, reflü ve kiloyu da beraberinde getirebiliyor. İftarla sahur arasında küçük porsiyonlarla en az 3 öğün tüketin.
Su önemli: Günde mutlaka en az 1.5-2 lt su tüketilmeli. Sahurdaki tüketim yarım litrenin altında olmamalı. Ancak iftarda aç karnına bir bardaktan fazla su tüketmeyin. Yemekten sonra yarım saat aralarla birer bardak su içebilirsiniz.
Hareketi ihmal etmeyin: Uzun süren açlık metabolizmayı yavaşlatır. İftardan 1 saat sonra 30 dk. hafif tempolu yürüyüş, yüzme, plates metabolizmayı hızlandırır.
Gündüz uykusu şart!: İftar ve sahur arasındaki uyku süresi çok kısa. Ayrıca öğle uykusu uyuyanların uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski yarı yarıya düşüyor.
Sİgara: İftarla birlikte arka arkaya 3-4 sigara içimi aritmi sonucu ani ölümlere neden olabilir. Sahurda sigara sonrası hemen uyku da kalp krizi riskini arttırır.