“HAMSİ”NİN İZİ YENİDEN SÜRÜLECEK

Karadeniz’in olmazsa olmazı Hamsi’nin göç yolları, yumurtalamaları gibi bir çok bilgi bilimsel metotlarla takip edilecek, bilinmeyen bir çok nokta ortaya çıkarılacak

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü iş birliğinde yürütülen “Karadeniz Hamsi Stoklarının Akustik Yöntem ile Belirlenmesi ve Sürekli İzleme Modelinin Oluşturulması” Projesi kapsamında hamsinin göç yolları, boyları, sürülerinin boyutları ve yumurtlama alanları yeniden belirleniyor.Proje kapsamında Karadeniz’de ne kadar hamsinin bulunduğu, boyutları, göç yolları ve yumurtlama alanları hakkında bilgi depolamak için Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma gemisinin revize edildiği bildirildi.Projeye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da destek veriyor.

Eğitimli Personel

Araştırma için araştırma gemisi 28 metreye çıkarılarak  özel akustik ve bilgisayar sistemiyle donatıldığı öğrenildi. Bu kapsamda akustik ses sistemi yoluyla hamsi stoğunu anlamak amaçlanırken proje kapsamında hamsi stoğunu anlayabilecek personeli de yurt içinde ve yurt dışında eğitildiği bildirildi. Projenin saha çalışmasının 3 yıl sürdüğü bu kapsamda belli aralıklarda araştırma gemisiyle denize açılarak inceleme yapıldığı kaydedildi.

Çok Farklı Bilgilere Ulaşılmış

İncelemelerinde hamsiyle ilgili bilinen birçok sorunun yenilendiği ifade ediliyor. Yetkililer projeyi “Hamsinin hikayesi yeniden yazılıyor”şeklinde ifade ediyor.  4 yıl sonundaki incelemelerin ardından Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü  bir model oluşturacak, oluşturulan modelin takibi yapılacak ve veriler  Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı olarak devamını sağlayacağız.”

Veriler paylaşılacak

Yetkililer yaptıkları incelemeler sonucunda Karadeniz’in kendi sınırlarında da hamsi stoğunun olduğunu gördüklerine işaret ederek, elde ettikleri verilerle hamsinin genetiğini ve göç yollarını ortaya çıkardıklarını söylüyor. Karadenizli balıkçılarla da projeden elde ettikleri verileri paylaşacaklarını ifade eden akademisyenler “Sıcaklık, dalga, göç yolları ve diğer verileri elde ederek balıkçılarımızla tecrübelerimizi paylaşacağız. Bu kapsamda balıkçılarımızın daha verimli avcılık yapmasını sağlamış ve hamsi yönetim stratejilerini ortaya koymuş olacağız” ifadesini kullandı.

Araştırmalarında Karadeniz’in Türkiye kıyılarında da hamsi ürediğini ve hamsinin göçünün farklı yıllarda olduğunu ortaya çıkmış.Bilim adamları özellikle Tuna havzasından gelen hamsinin Karadeniz kıyılarından göç ederek Batum’a devam ettiği bilgisi yapılan araştırma ile farklı olduğunu ortaya çıkarmış son araştırma ile bir stoğunun da Karadeniz’in Azak kısmından Gürcistan üzerinden göç ederek Hopa açıklarına geldiğini ortaya koymuş.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karadeniz Haberleri

Kartalkaya’da Yangın Faciası: 76 Ölü, 51 Yaralı
Kartalkaya’da Sahra Hastanesi Kuruldu
Kartalkaya’da Yangın Felaketi: Çarşaflarla Kaçış Anları Kamerada
Bolu'daki Otel Yangınıyla İlgili Soruşturma Başlatıldı
Kartalkaya’da Grand Kartal Otel yangını neden çıktı ?