Drakula' Tehlikesi Sürüyor

'Drakula' tehlikesi sürüyor Bölgede birinci dönemde ilaçlama çalışması yapılırken, 'Drukula' lakaplı böceğin fındık dışındaki orman ağaçlarında görülmediği tespit edildi 'Drakula' lakaplı böcek, biyolojileri gereği birkaç gün içerisinde çiftleşip fındık ağaçlarının kök kısımlarına...

 'Drakula' tehlikesi sürüyor

Bölgede birinci dönemde ilaçlama çalışması yapılırken, 'Drukula' lakaplı böceğin fındık dışındaki orman ağaçlarında görülmediği tespit edildi
'Drakula' lakaplı böcek, biyolojileri gereği birkaç gün içerisinde çiftleşip fındık ağaçlarının kök kısımlarına yumurtalarını bırakıp ömürlerini tamamlıyor
 
TRABZON - Anavatanı Uzakdoğu olan 'Drakula' lakaplı fındık dallarını kurutan 'Turunçgil Uzun Antenli Böceği'nin karantinaya alınan Trabzon'daki fındık bahçesinde tehlike sürüyor. 
Anavatanı Uzakdoğu olan ve bitki dünyasının kanseri olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği Trabzon'daki tehlikesini sürdürüyor. Esiroğlu mahallesindeki Büyükşehir Belediye Fidanlığı ve çevresindeki 2 km alandaki bahçelerde görülen 'Drakula' lakaplı böcek ile ilgili geçtiğimiz günlerde çalışma yapılmıştı. Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü personelince bölgede yapılan survey çalışmasında söz konusu böceğin sesten etkilenerek fındık bahçelerindeki otların arasına gizlendiği belirlenmişti. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından karantina altına alınan bölgede birinci dönemde ilaçlama çalışması yapılırken, 'Drukula' lakaplı böceğin fındık dışındaki orman ağaçlarında görülmediği tespit edildi.
Yumurtalarını bırakıp ömürlerini tamamlıyor
Karantina sahası içerisindeki orman ağaçlarında (çınar, kavak, söğüt, gürgen, akçaağaç ve karaağaç) yapılan survey çalışması sonucu, zararlıya ait herhangi bir belirtiye rastlanmamasına rağmen fındık ağaçlarında yapılan survey çalışmalarında ise fındıkların kök kısımlarında ergin çıkış deliklerinin meydana geldiği belirlendi. O dönemde kesilen birkaç fındığın kök kısmında larva zararlarının devam ettiği, böceğin fındık bahçesi içerisinde belirgin bir şekilde yerlerde ve dallarda görüldüğü tespit edilmişti.
Fındık bahçesindeki yoğun otların içerisine sesten etkilenerek gizlenen 'Drakula' lakaplı böcek, biyolojileri gereği birkaç gün içerisinde çiftleşip fındık ağaçlarının kök kısımlarına yumurtalarını bırakıp ömürlerini tamamlıyor. Haziran ayında yapılan çalışmada böceğin zarara uğrattığı fındıkların kurumaya başladığı gözlenirken, yetkililer, fındık bahçe sahipleriyle hızlı bir şekilde iletişime geçerek acil olarak ot biçme makinesiyle karantina sahası içerisindeki otların biçilmesinin sağlanacağı uyarısın yapmıştı.
Çalışmalar devam edecek
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit Gülbay, Turunçgil Uzun Antenli Böceğinin bölgeye il dışından gelen bir ürünle girdiğini hatırlatarak, "O konuyla ilgili sahadaki uygulamalarımız ve çalışmalarımızı birinci dönemde yaptık. Şuanda o bölge zaten karantina altında. Birinci dönemde ilaçlama çalışmasını bitirdik önümüzdeki dönemde tekrar bu uygulamaya devam edeceğiz. Bakanlığımız zaten Turunçgil Uzun Antenli Böceğinin yönetmelik kapsamında ne şekil ve nasıl uygulama yapacağını belirleyecek. Oradaki duruma göre sistem çalışmaları devam edecek" dedi.
 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karadeniz Haberleri

12 Yıldır Tamamlanamayan Yol, Ölümlü Kazalara Neden Oluyor
Sinop’ta Yangın: 2 Ev Ve 1 Samanlık Yandı
Domuz Avında Kazara Arkadaşını Öldürdü
Hafif Ticari Araç 8 Metre Yükseklikten Çaya Uçtu: 3 Yaralı
Amasra Maden Faciasında 11. Duruşma Başlıyor