Doğu Karadeniz'de 230 milyar liralık yatırım

DOKA'nın hazırladığı ve 6 kenti kapsayan Doğu Karadeniz Bölge Planı Taslağı'na göre 2014 ile 2023 yılları arasında bölgede yaklaşık 30 milyar lira kamu ile 200 milyar lira özel sektör yatırımının gerçekleşeceği öngörüldü.

 Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) hazırladığı ve 6 kenti kapsayan "Doğu Karadeniz Bölge Planı"na göre 2014 ile 2023 yılları arasında bölgede, özel ve kamu sektöründe 230 milyar liralık yatırımın gerçekleşeceği öngörüldü.

 
AA muhabirinin, "2014-2023 Bölge Planı Taslağı" verilerinden derlediği bilgilere göre, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerine hizmet veren DOKA, bölgesel kalkınmada strateji ve yönlendirme sağlaması için ön hazırlıklarına 2011 yılında başladığı 2014-2023 bölge planında taslak çalışmalarını tamamladı.
 
Çalışma kapsamında ajans tarafından 33 sektörel analiz, 199 çalıştay ve saha çalışması, 32 odak grup toplantısı ve yaklaşık 300 kişiyle görüşme yapılmasının yanı sıra bu çalışmalara dayanılarak ilk aşamada bölge için önemli sektörler belirlenerek planın şekillenmesi sağlandı. 
 
Bölge genelinde doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık 5 bin kişinin katkı sağladığı planın taslak haline göre, bölgede bulunan illerin finansmanı kamu kaynakları, özel sektör yatırımları, ajans kaynağı ve Avrupa Birliği (AB) hibelerini oluşturuyor.
 
Planda, kamu yatırımlarının bölgede sürdürülebilir kalkınmayı sağlayan altyapıyı oluşturma amacı taşıdığı ifade edilerek, Kalkınma Bakanlığının son 10 yıla ait kamu yatırım programları dikkate alındığında 2014-2023 yılları arasında bölgede yaklaşık 30 milyar lira kamu, 200 milyar lira ise özel sektör yatırımı gerçekleşeceği öngörüldü. Ayrıca, kamu ve özel sektör yatırımlarına ek olarak DOKA'nın da bu plan kapsamında amaç ve hedeflere ulaşmak için mali destek teklif çağrısı programlarına hızla devam edeceği kaydedildi.
 
- AB'den 1,5 milyar lira
 
DOKA'nın gelirlerinin tahsilatının tümünün gerçekleşmesi durumunda altı ilden oluşan TR-90 Düzey 2 Bölgesi ekonomisine, toplamda yaklaşık 750 milyon liralık kaynak aktarılması planlanıyor. Öte yandan, AB tarafından 2014-2023 yılı Katılım Öncesi Mali Yardım Bütçesi ile bölgede muhtemel programlara göre hesaplanan hibe ve diğer kaynaklarının ise 10 yıllık sürede yaklaşık 1,5 milyar lira olarak gerçekleşeceği belirtildi.
 
Plan kapsamında, kır ve kent bütünlüğünü sağlayarak sosyal refah ve yaşam kalitesini geliştirmiş bir bölgenin amaçlandığı belirtilen taslakta, nitelikli insan, sosyal refah ve yaşam kalitesi, yenilikçi ve rekabetçi ekonomi, kırsal odaklı zenginlik ve mutluluk, yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir çevre adında başlıklar oluşturuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karadeniz Haberleri

Kartalkaya’da Yangın Faciası: 76 Ölü, 51 Yaralı
Kartalkaya’da Sahra Hastanesi Kuruldu
Kartalkaya’da Yangın Felaketi: Çarşaflarla Kaçış Anları Kamerada
Bolu'daki Otel Yangınıyla İlgili Soruşturma Başlatıldı
Kartalkaya’da Grand Kartal Otel yangını neden çıktı ?