CHP'de kurultay heyecanı

CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda yapılıyor. Gerekli çoğunluk sağlandı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu büyük tezahürat eşliğinde salona girerken kurultayın yapılması için gerekli çoğunluğun sağlandığı ve 850 delegenin salonda olduğu açıklandı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu saat 10:30 civarında salona girdi. Kılıçdaroğlu'nun girişi sırasına küçük çaplı bir izdiham yaşanırken partililer genel başkanlarına büyük sevgi gösterisinde bulundu.

Divan Başkanlığı'na oy birliğiyle Adnan Keskin seçildi

Kılıçdaroğlu'nun salona girişinde izdiham yaşandı

'ANADOLU BURADA, KURULTAYI AÇIYORUM'

Anadolu ateşi grubunun dans gösterinin ardından kürsüye gelerek, "Anadolu burada. Salonda çoğunluk var kurultayı açıyorum" diyen Kılıçdaroğlu, "toplantı yapılabilir mi" tartışmalarına da son noktayı bizzat kürsüden koydu.

Kılıçdaroğlu'nun "Kurtuluş Savaşı şehitleri, devrim şehitleri ve tüm şehitler için" kurultay salonunu bir dakika saygı duruşuna davet etmesinin ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Böylece kurultay resmen başlamış oldu.
 
ADNAN KESKİN'E PROTESTO
 
Kurultay'da ilk belirgin gerginlik ise, Kılıçdaroğlu'nun kurultay divan başkanlığı için Adnan Keskin'i öneren dilekçeyi okuması ile başladı. Salondaki muhalifler, Adnan Keskin'in adının okunmasının ardından protestoya başladılar. Genel Merkez yanlıları ise "Kılıçdaroğlu" sloganları ile muhaliflerin seslerini bastırdılar.

Kürsünün hemen sol tarafında bir grup muhalif, kürsüye çıkmak istedi. Ancak aralarında Mersin Milletvekili İsa Gök'ün de olduğu bir grup görevliler tarafından dışarı çıkartıldı.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu bu gerginlik üzerine "birşeye inanmanızı istiyorum. Hiç kimse bizi halkın yürüyüşünden engelleyemeyecettir. Özgürlüğü, demokrasiyi ve bağımsızlığı içselleştirmiş olan bir CHP her zaman her yerde dimdik ayakta olacaktır" diye tepki gösterdi.
Ardından Divan açık oylama ile oluşturuldu.--CHP CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasına “Çoğunluğumuz var. Kurultayı açıyorum” sözleriyle başladı.

"ADINA 'DEMOKRASİ ŞÖLENİ' DEDİK"

Kılıçdaroğlu, eşi Sevil Kılıçdaroğlu ile salona gelmek üzere Çukurambar'daki evinden ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin, kurultaya yönelik soruları üzerine Kılıçdaroğlu, güzel bir kurultay olacağını belirtti.

Kurultayın şenlikle başlayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Adına 'Demokrasi Şöleni' dedik. O şölene herkesin katılmasını istedik. Umarım güzel bir kurultay geçireceğiz” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Televizyonlardan izlediğiniz kadarıyla ilk izleniminiz nedir?” şeklindeki sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, “Mutluyum” yanıtını verdi.

ANADOLU ATEŞİ'NDEN DANS GÖSTERİSİ

Kılıçdaroğlu salona girişinde büyük tezahüratla karşılandı. Kılıçdaroğlu'nun tribündeki yerini almasından sonra Anadolu Ateşi grubu salondakilere dans gösterisi sundu.

TOPRAK: "SALONDA 850 DELEGE VAR"
 
CHP Kurultayında en çok merak edilen açıklama sonunda geldi. Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, salonda hazirun cetvelini imzalayan 850 delege olduğunu resmen açıkladı.

CHP'de toplam delege sayısı 1247. Eğer hazirun cetvelindeki sayı artmazsa, muhaliflerin delegelerin üçte birini kurultaya gelmemeye ikna etmiş olacaklar.

BAYKAL SALONDA YOK

Kurultay salonununda, hazır bulunan eski Genel Başkanlar da anons edildi. Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen isimlerinin anonsunun ardından salonu selamladı, delegelerin alkışlarıyla karşılandılar.

Kurultay'a gelip gelmeyeceği merakla beklenen Deniz Baykal ise halen salonda yok. Bu nedenle Baykal'ın ismi anons edilmedi.

"İZMİR'İ VERMEYECEK BAŞKAN..."
 
Kurultay salonuna gelen CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları da anons edildi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu alkışlarla karşılandı.

Ancak Kocaoğlu anons edilirken kullanılan sıfat dikkat çekti; "İzmir'i teslim etmeyecek başkan...."

UNUTMAMAK, UNUTTURMAMAK İÇİN
 
"Mağdurun sesi" imajını pekiştirmek için CHP kurultayında, daha önceki kurultaylardan değişik bir yol izlendi. Kurultaya Türkiye'de faili meçhul cinayetlere kurban giden aydın" ve sanatçıların aileleri de "Toplumsal Bellek Platformu" adı altında davet edildi. Toplumsal Bellek platformu davetlilerine kurultay salonunun en görünür yerinde masa ayrıldı.

Toplumsal Bellek Platformu davetlileri arasında Kurultay'a katılanlar Turan Dursun'un oğlu Abit Dursun, Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok, Behçet Aysan ailesinden Tuncay Aysan, Cevat Yurdakul'un ailesinden Ülker Yurdakul, Onat Kutlar'ın ailesinden Filiz Kutlar, Zeki Tekiner ailesinden Bülent Tekiner, Orhan Yavuz'un ailesinden Metin Yavuz, Ümit Kaftancıoğlu'nun ailesinden Canan Kaftancıoğlu, Yusuf Ekinci'nin ailesinden Sertaç Ekinci katıldı.

Ayrıca Madımak mağdurlarının aileleri de salonda özel davetli olarak yerlerini aldı.

KURULTAYDAN NOTLAR

Salon, CHP'nin kırmızı ve beyaz renklerinin dışında, demokrasi ve barışın rengi olarak anılan mavi ile süslenmiş durumda.

Atatürk'ün göğsünde CHP rozeti taşıyan fotoğrafı ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kravatsız fotoğrafı salonun en görünür yerinde.

Salonda Atatürk dışında CHP'nin başka bir eski genel başkanının fotoğrafı ise salonda bulunmuyor.

Eski Genel Başkanlar yok ama, Deniz Gezmiş'in fotoğrafı bir Çorlu örgütünün pankartında "Mustafa Kemal'den Deniz'lerden bizlere, tam bağımsız Türkiye" sloganıyla birlikte salonun görünen yerlerinden birinde asılı durumda.

İLGİ BÜYÜK

Kurultayın resmen açılmasından saatler önce izleyicilere ayrılan bölümler dolmuş durumda. Kapılarda ise CHP'liler girmek için sıra beklemeye devam ediyorlar. Daha resmi açılış yapılmadan, Ankara Arena salonunda 35 bin kişinin giriş yaptığı  kürsüden anons edildi.

ADNAN KESKİN: "ÇOĞUNLUK SORUNU YOK"

En çok merak edilen konuda, yani kurultayın toplanması için gerekli delege sayısına erişilip erişilmediği konusundaki ilk resmi açıklama, Kurultay divan başkanı olması beklenen Adnan Keskin'den geldi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 16. Olağanüstü  Kurultayı'nın divan başkanlığına Keskin'in önerileceğini da önce açıklamıştı. Keskin, 'Çoğunluk sorunu yok. Kurultay Başkanı olursam, kürsünün konuşmacılar tarafından sonuna kadar kullanılmasını sağlayacağım' dedi. Gazetecilere, 'fazla mesai var' diye takılan Adnan Keskin, 'Dışarıda değil, kürsüde konuşmak doğru olandır. Kurultayların amacı da budur.' diye muhaliflere gönderme yaptı.

 MUHALİFLER DE SALONDA, İMZA ATMIYORLAR
 
En çok merak edilen konu, 1247 delegenin kaçının kurultaya geleceği. Muhalifler, kurultayın toplanmaması için gerekli delege sayısı olan 625'in bulunamaması için kurultaya katılmama yolunu seçmişlerdi.

Ancak salonda, muhaliflerden isimlere de rastlamak mümkün. Muhalifler salondalar ama, delegeler için ayrılan girişe konulan hazirun cetvelini imzalamıyorlar.

Kurultay yetkilileri, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun henüz kurultay salonuna gelmediği şu anda bile, kurultayın toplanması için gerekli sayının aşıldığını belirtiyorlar ancak tam sayıyı vermiyorlar.
 
HEPBİR AĞIZDAN GENÇLİĞE HİTABE
 
Kurultay'da sık sık tekrarlanan ve delegeler ile izleyicilerin en çok tezahüratıyla karşılanan ise, son dönemde tartışma konusu olan Atatürk'ün "Gençliğe hitabesi". Hitabe art arda, Atatürk'ün ekranlara yansıtılan barkovizyon görüntüleri eşliğinde salona veriliyor. Delegeler ve izleyiciler de Atatürk'ün hitabesini ayakta ve hep bir ağızdan tekrar ediyor.

TRİBÜNLER DOLDU

Sabahın erken saatlerinden itibaren salona akın eden CHP’liler salonun tribünlerini doldurmuş durumunda.

Kurultayın “şölen” havasında geçmesini isteyen genel merkez de, salonda “Demokrasi” ve “Özgürlük” temasını öne çıkarıyor. Mavi, kırmızı ve beyaz renklerin hakim olduğu salonda, “Demokratik Tüzük ile Tam Demokrasi”, “Birliğin ve Kardeşliğin Adresi CHP”, “Umudun Adı Kemal”, “Halkın İktidarını Kuracağız”, “Özgürlük Herkesin Hakkı, Demokrasi Bu Ülkenin Şartı”, “CHP için Örgüt, Türkiye için CHP”, “Yetki Sende Adayını Sen Seç”, “Parti için Demokrasi, Ülke için Demokrasi”, “Oyunu Özgürce Kullan Hakkını Koru”, “Mustafa Kemal’den Deniz’lere, Deniz’lerden Bizlere Tam Bağımsız Türkiye”, “Statükoyu Savunma”, “Biz Türkiye’yiz Halkız, Biz Solcu Kemalin Yanındayız” sloganların yazıldığı afişler dikkat çekiyor. Öte yandan, salondaki bu afişler elektronik olarak da

tribünlerin etrafına yerleştirilmiş ekranlardan devamlı yansıtılıyor. Salonda sık sık Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Cem Karaca ve Selda Bağcan’nın şarkıları çalınırken, tribünlerdeki CHP’liler de kırmızı ve beyaz parti bayraklarıyla çalınan şarkılara eşlik ediyor.

Yine Onuncu Yıl Marşı da salonda hep bir ağızdan söylendi. CHP’li örgütlerin pankartları da dikkat çekerken, “Antalya Demokrasi Hareketi”nin afişi de salonda yer alıyor.

Salonda konuşmaların yapılacağı bir platform ve yanlarına da dev ekranlar yerleştirilmiş durumda. Platformdaki büyük mavi afişte ise, genel merkezin kurultay sloganı olan “Büyük Demokrasi Şöleni” yazıyor. Kurultay için sahne alacak Anadolu Ateşi de platformda son provalarını yapıyor.

Öte yandan delegelerin oturacağı tribünlere parti bayrakları yerleştirilmiş durumda. Tribünler delege ve konuklar için hazırlanırken, onur konukları, yabancı temsilciler, medya mensupları için ayrı ayrı oturma bölümleri oluşturuldu.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise, dev kırmızı CHP bayrağının bulunduğu kapıdan salona giriş yapacak, Kılıçdaroğlu’nun salonu selamlamasının ardından Anadolu Ateşi sahne alacak.

Dışarıya konulacak dev ekranla da halkın kurultayı an be an izlemesi sağlanacak. Konuklar, güvenlik aramasından geçirilerek alınırken, salona sokulmak istenen afişler de kontrol ediliyor. Öte yandan esnaf da Arena’nın etrafını şenlik alanına çevirmiş durumda.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karadeniz Haberleri

Bolu’daki Yangında Samsunlu Diş Hekimi, Eşi Ve 2 Çocuğuyla Can Verdi
Facia Otelinde Yeni Gelişme
Buz Tutan Gölette Kızağa Bindiler
Hamsi Sezonu Bitti, Bitiyor
Abart Egzoz Bulunan Araçlar Trafikten Men Edildi