Ülkemizde eski mesleklerden; oymacılık, bastonculuk, yemenicilik, bakırcılık, kalaycılık gibi ortalama 31 farklı hammaddeye sahip olan 118 meslek bitme aşamasında. Samsun’un Çarşamba ilçesinde de unutulmak üzere olan meslekleri ayakta tutmak ve Türk kültürünün önemli bir parçası olan bu meslekleri devam ettirmek için büyük uğraşlar veriliyor. Senelerdir dededen babaya, babadan oğula geçen eski meslekler, sanayileşmeyle beraber yeni ve seri bir şekilde üretilen ürünlere karşı çok zor ayakta duruyor. Kendilerine miras kalan mesleklerini bitirme aşamasına gelen ustalar gerek eleman gerekse gelişen teknoloji sonucunda ellerinde olan meslekleri gelecek nesillere aktaramayacaklarını düşünüyorlar.
“Eski beşiklere olan rağbet ve verilen kıymet artık kalmadı.’’
Çarşamba ilçesinde baba mesleğini devam ettiren ve beşikçilik işi ile uğraşan Gızvan Özşahin de, dedesi ve babasından miras kalan mesleğinin bitme noktasına geldiğini dile getirerek, “Bu meslek bana babamdan kaldı. Babamın yanında çıraklık yaparak bu mesleğe başladım ve o öldükten sonra da bu mesleği devam ettirmek istedim. Fakat yeni beşikler çıktığından beri bu beşiklere olan rağbet ve verilen kıymet artık kalmadı” dedi.
“Demirciliğin bitmesinin nedeni tarım işinin eskisi kadar yapılmaması’’
Çarşamba’da demircilik işine çocukluğunda başlamış ve senelerdir bu işin içinde olan Kadir Amca, demircilik mesleğinin gelişen tarım teknolojileri nedeniyle artık bitmek üzere olduğunu ve demircilikten eskiden daha çok satış yaptığını belirterek, “Çarşamba’da eskiden demircilik işiyle uğraşan tam 17 iş yeri vardı şimdi ise bu sayı 6’ya düştü. Eskiden senede en az 2 bin malzeme yapıyorduk artık 20 tane malzemeyi bir sene içinde zor satıyoruz. Tarıma olan rağbetin azalması ve teknolojinin gelişmesiyle beraber çıkan traktörler bizim mesleğimizin bitmesine neden oluyor” diye konuştu.
Zeren: “ Bizim işi asıl bitirecek olan esnaflardır.’’
Emine Zeren satışlarda iyi zamanlar da olduğunu kötü zamanlarda olduğunu söyleyerek “Bu meslek bizi ne öldürüyor ne de güldürüyor. Süpürge ucuz diyerek iyi gelir elde etmeye başladığımız an esnaflar tellere büyük zam yapıyorlar bu yüzden onlardan telleri satın almakta zorlanıyoruz. Bizim işi asıl bitirecek olan esnaflardır” dedi.