İÇERİĞİ ÇOK ZENGİN
Sarı Çayır Balı Artvin'de yaklaşık 4 bin 800 çiçek çeşidinden elde ediliyor. Kilo fiyatı 5 bin Euro. Fransa ve Çin'deki bal borsalarında 45 bin ile 65 bin Euro arasında satıldığı belirtiliyor.
MÜŞTERİSİNİ BEKLİYOR
Bal Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde başlayan Rize Tanıtım Günleri'nde satışa sunuldu. Satıcısı Atilla Yusuf Özcan yurt dışında yaptırdığı 6-7 tahlilde 1923 yılından bu kadar çok çiçek barındıran bir bala rastlanılmadığını söyledi.
ARILAR KAYADA YAPIYOR
Özcan sözlerine şöyle devam etti; "Bu bal Erikli köyünün kayalıklarında bir kayanın içerisinde bulundu. Biz bunun sadece arı sütlü bölümünü aldık. Vakumlu damacanalı kavanozlarda 11 sene beklettik kavanozlarda yıllandırdıktan sonra arı sütü alta çöküyor üst kısmı da sıvılaşıyor. Biz bu sıvıyı alarak bal şarabı diye hastalara satıyoruz. Bu bal şarabını hastalara verdiğimiz de iyileşmedim demeyeni görmedim ölüm haricinde.''
NEDEN 'BAL ŞARABI' DENİYOR?
Özcan neden 'bal şarabı' dedikleri hakkında ise "Nahl suresinin 68-69 ayetinde tefsir edenlerden bir kısmı şarap dememişler bir kısmı cennet şarabı demişler, ayette geçen bal kelimesi 'türlü türlü çiçeklerden insanlar için şifa kaynağı balı üretesin diye biz arıya vahiy ettik' diyor Allah arı sütü balın içerisinde olduğu için balı sıvılaştırıyor permentasyon uğratıyor hem de arı sütü ona şarap kokusu gibi bir koku veriyor ve biz ona bal şarabı diyoruz. Yani şarap kelimesini kullanmak bile istemiyorum ama ona koyacak başka bir isim bulamadığımızdan dolayı biz ona bal şarabı diyoruz hastalara da veriyoruz.'' bilgisini paylaştı.
Yusuf Özcan, "Bu balların piyasa değeri 1 kilosu 860 lira. Bal şarabının 750 gramı bin 50 TL. Arı sütlü kaya balının piyasa değeri ise 5 bin Euro idi. Ama bu sene Şubat ayındaki bal fuarından sonra yurt içi fiyatını 3 bin Euro'ya kadar indirdik. Yurtiçinde fazla rağbet olmuyor bu tür ürünlere insanlar ölüm sınırına gelmeden bu tür arayışlara girmiyorlar" dedi.