Karçal Dağı’nın Zirvesine Kış Tırmanışı Gerçekleştirdiler

Artvin Belediye Spor Kulübü Dağcıları Karçal Dağı’na kış tırmanışı gerçekleştirdi.. Soğuk ve dondurucu havaya rağmen Karçal Dağı’nın zirvesine çıkan dağcılar burada Artvin Belediye Spor’un flamasını açtılar.

Artvin Belediye Spor Dağcıları 3 bin 428 metre yüksekliğindeki Karçal Dağı’na zirve tırmanışı yaptı. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Kuzey’inde Kaçkarlar’dan sonra ikinci büyük dağ olan ve Artvin sınırları içerisinde bulunan Karçal Dağları’na gerçekleştirilen tırmanış ilk defa kışın yapılıyor olması açısından önem arz ediyor. Daha önce bir çok dağcı Karçal’a kış tırmanışı denemiş ancak yoğun kar yağışı, tipi, çığ ve buz tehlikesi nedeniyle geri dönmek zorunda kalmıştı.
9-13 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen tırmanış oldukça zorlu geçtiğini belirten Dağcı Soner Özçelik, “Borçka’dan yanıma amatör bir dağcı arkadaşım Rıfat Kaya’yı aldım. Tırmanışı gerçekleştireceğimiz tarih önceden belliydi ancak tırmanışı birlikte yapacağımız iki arkadaşım rahatsızlandı. Onlar tırmanışa katılamadılar, sağlık açısından bir risk olsun istemedik. Amatör arkadaşımızla 9 Mart’ta Borçka’dan yola çıktık. Aynı gün ana kamp noktamıza ulaştık ve geceyi orada geçirdik. Sabaha doğru saat 03.30 sularında yola çıktık ve zirveye doğru hareket ettik. Sırtımızda 30 kilogramlık çantalarla 13 saat tırmanış yaptık. Eski karın üzerine yağan yeni kar işimizi hayli zorlaştırdı, attığımız her adımda battık. Yürüyüşe geçtikten birkaç saat sonra şiddetli bir fırtınaya yakalandık. Bir an geri dönmeyi düşündük, bir süre bekledik ve tipi durdu. Geçtiğimiz yıllarda Karçal Dağı’na kış tırmanışını denemiştik ve yine tipiye yakalanmıştık. O zamandan tecrübeli olduğumuzdan biraz daha ısrarcı davrandık. Tekrardan harekete geçtik şansımızı biraz zorladık. Rotayı yaz aylarından çok iyi bildiğimizden yavaş yavaş da olsa tırmanışımızı gerçekleştirdik” dedi.

Tarihte ilk defa Karçal Dağı’na kış tırmanışını kendilerinin gerçekleştirdiğini belirten Özçelik “Zirvede sadece 10 dakika kalabildik. Giyim kuşamımız çok iyi olmasına rağmen dondurucu bir soğuk vardı ve hemen geri dönüş için harekete geçtik. Hava hızla kararıyordu. İnişte daha da zorlandık. Buz oluşu işimiz zorlaştırdı” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Karçal Dağları veya Karçal Dağı, Türkiye'nin kuzeydoğu ucunda, Artvin ili sınırları içinde kalan dağ silsilesi. Borçka ile Şavşat ilçelerini birbirinden ayırır. Bu dağlar, Çoruh ve Berta vadileri ile Gürcistan sınırına kadar uzanır. En yüksek yeri 3 bin 428 metredir. Buzul ve buzul göllerinin de bulunduğu Karçal Dağları, özellikle trekkingciler için gözde yerlerdendir.









İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Artvin Haberleri

Arsiyan Yaylasında Anne Ve Yavru Boz Ayı Turistlerin Kamerasına Takıldı
Artvin Valisi değişti, Uşak Valisi Turan Ergün, Artvin Valiliğine atandı
Artvin’de Şiddetli Yağış Sonrası Taşan Dereler Çoruh Nehriyle Böyle Buluştu
2021 Yılına Göre Daha Fazla Yağış Aldı Ancak Bu Kez Korkulan Olmadı
Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim: "köy Yollarımızda Büyük Tahribat Var"