Yaylalardaki kaçak yapıların yıkım kararına tepki!

Yaylalardaki kaçak yapıların yıkım kararına tepki!

Rize'de 350, Gümüşhane'de 306, Trabzon'da 1750 ve Giresun'da 1700 olmak üzere yaylalarda toplam 4 bin 106 kaçak yapı için yıkım kararı alınırken Trabzon'da STK temsilcileri konuya tepki gösteren bir basın açıklaması yaptı!

 Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yaylalarda yapılan kaçak yapılar ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Kaçak yapılar yıkılacak” açıklamasının ardından yaylacıların tepkisi yüksek sesden dillendirilmeye başladı! 


Bölgedeki yaylalarda inşa edilen kaçak yapıların yıkımı için harekete geçen Trabzon, Giresun, Rize ve Gümüşhane valilikleri 4 binin üzerindeki kaçak yapının yıkımını gerçekleştirecek. Rize'de 350, Gümüşhane'de ise 306, Trabzon'da bin 750 ve Giresun'da bin 700 olmak üzere 4 bin 106 kaçak yapı için yıkım kararı alınırken, yıkımların özellikle Trabzon ve Giresun’da ağırlıklı olarak gerçekleştirileceği öğrenildi.

Vakfıkebir’de STK’lar toplu açıklama yaptı
Çok sayıda yaylası bulunan Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya gelerek duruma tepki gösterdi. Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısına Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç ve Muhtarlar Derneği Başkanı İzzet Çilingir katıldı.

Başkanlar adına bir açıklama yapan Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Türkiye’nin çimentosu olarak bilinen Trabzon ve Karadeniz Bölgesi’ndeki yaylalarda yıkım kararı alınmasını son derece yanlış bulduklarını söyledi. Sağlam “Bölge ile ilgili alınan kararların daha dikkatli ve iyi düşünerek alınması gerekmektedir. Yetkililer önce insanlarımızla istişareler yaparak böyle kararları alması lazımdır. Yüzyıllardır devam eden yaylacılık kültürü ile ilgili alınan bu karar hem vatandaşı devlet ile karşı karşıya getirecek, hem de devlet ile vatandaşın arasında güvensizlik oluşturacaktır” dedi.

Devletten beklentimiz
“Devletten beklentimiz; yapılanı yıkmak yerine gelecek ile ilgili bir proje hazırlayıp, bunun kanunlarla güvence altına alarak uygulanması” diyen Başkan Sağlam “ ‘1 Ocak 2017 tarihinden sonra yapılan yapılar yıkılacaktır’ diyen bakanımızın terörle yaptığı mücadeleden gurur duyuyoruz ve arkasındayız. Ancak bu konuda yeterince bilgilendirilmediğini düşünüyoruz. ‘Sorumluluk bende’ diyor. Bu devlet anlayışı değildir. Kendisi Turizm Bakanı değildir. Ben yaptım oldu demekle olmaz. Kendisi bu konuda bir daha düşünmelidir. Bölge milletvekilleri de sorumludur. Gerekli hassasiyeti göstermelidirler. Dün hayvancılık yaparak kullandığımız yaylaları bugün ağırlıklı olarak tatil için kullanıyoruz. Biz de yaylalarımız heba edilmesin istiyoruz. Ekonomik imkânı olan ve evini kısa zamanda yapan vatandaşın evi kalacak, ekonomik imkânı olmadığı için ev yapımı 2017 yılına sarkan vatandaşın evi yıkılacak. Bu son derece adaletsiz bir uygulamadır” ifadelerini kullandı.

Esnafa “Yaylaya inşaat malzemesi satmayın” uyarısı
Sağlam, Vakfıkebir Kaymakamlığı tarafından ilçede inşaat malzemesi satan esnaflara “Yaylalara inşaat malzemesi satmayın” uyarısı gönderildiğine de dikkat çekerek “Esnaf malzeme satın alan vatandaşın bu malzemeleri nerede kullanacağını nasıl tespit edecek? Birde satış olursa cezai işlem uygulanacakmış. Böyle yanlış uygulama olur mu? Böyle bir uyarının yazılmasını esefle kınıyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.