Valilik, Afete İlişkin Özet Bilgileri Yayımladı

Valilik, Afete İlişkin Özet Bilgileri Yayımladı

Rize Valiliği, Çayeli'nde meydana gelen afet ile ilgili özet bilgilieri paylaştı.

Açıklamada 13-14 Temmuz tarihinde metrekareye 273,6 mm yağışın düşmesi sonucu gerçekleşen afette 2 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Açıklamada tedavisi yapılan 13 vatandaşın taburcu olduğu, 1 vatandaşın ise tedavisinin devam ettiği aktarıldı.

Afete neden olan yağışın son 91 yıl içerisinde ölçülen tüm değerlerin üzerinde olduğu ifade edilen açıklamada afet esnasında bulundukları alanlarda mahsur kalan 125 vatandaşın, AFAD, UMKE, RİKE, AKUT, JAK gibi ekipleri tarafından kurtarıldığı belirtildi.

 
Açıklamaya göre; afetin ardından Bakanlıkça Acil Destek Fonundan 3 Milyon TL. AFAD İl Müdürlüğüne aktarıldı.
 
İşte açıklama:
 
"İlimizde 13 Temmuz akşam saatlerinde başlayıp 14 Temmuz sabahına kadar yoğun bir şekilde devam eden ve ardından bilhassa İkizdere - Çayeli İlçelerimizde aralıklarla etkisini sürdüren ve metrekareye düşen 273,6 mm yağış sonucu meydana gelen sel ve heyelan afeti esnasında Çayeli ilçemizde 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.
 
Rize’de yıllara göre Temmuz ayı içerisinde yağan yağmur ortalamaları dikkate alındığında 2016 yılı içerisinde meydana gelen yağışlarda 172,1 mm değerini görülmüştür. Yıllık en yüksek yağış değeri ise 2011 yılı Eylül ayında gerçekleşmiş, metrekareye saatte 226,6 mm yağış düşmüştür.  13-14 Temmuz arası ilimizde gerçekleşen yağış; son 91 yıl içerisinde ölçülen tüm değerlerin üzerinde gerçekleşmiştir. 
 
Yaşanan bu afet esnasında yaralanan 14 vatandaşımızın tamamı tedavi altına alınmış, 13 vatandaşımızın tedavisi tamamlanarak taburcu edilmişlerdir. 1 vatandaşımızın tedavisi halen devam etmekte olup, sağlık durumu iyidir. 
 
Yaşanan afetin yaralarını en kısa sürede sarmak ve hayatın seyrini normale döndürebilmek için ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile birçok sivil toplum kuruluşuna bağlı ekipler afet bölgelerine sevk edilmiştir. Vakit kaybetmeden bölgeye sevk edilen ekiplerce gerekli arama kurtarma faaliyetlerine derhal başlanmış, vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için gerekli olan temel ihtiyaçları anında karşılanmıştır.
 
Afet esnasında bulundukları alanlarda mahsur kalan 125 vatandaşlarımız, AFAD, UMKE, RİKE, AKUT, JAK gibi ekiplerimizin yoğun çalışması, ilgili kurumlarımızın da teknik araç gereç desteği ile bulundukları alanlardan tahliye edilmiş ve her biri sağ salim ikametgahlarına ulaştırılmıştır. 
 
Yoğun yağışlar sonucu bilhassa Madenli Beldesinde hemen hemen her türlü altyapı (İçmesuyu, kanalizasyon v.b) tahrip olmuş, bölge genelinde oluşan heyelanlar sonucu kapanan köy ve mahalle yollarının açılması, zarar gören altyapı hizmetlerinin onarılması için;
 
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince:
Afetin yoğunlukla etkili olduğu Çayeli ve İkizdere ilçelerimize toplamda 63 personel, 50 iş makinesi yönlendirilmiş, bölgeye sevk edilen bu ekiplerle 36 ayrı bölgede gerekli yol açma çalışmaları tamamlanarak, ihtiyaç duyulan temizleme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. 
 
Kapalı yolların ulaşıma açılmasının ardından hayatın normal seyrine dönme sürecini hızlandırabilmek adına İl Özel İdaresine bağlı teknik ekiplerce gerekli hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır.  
 
İl Özel İdaresince yürütülen bu çalışmaların Çayeli ilçesinde 30 Temmuz, İkizdere ilçesinde ise 24 Temmuz tarihinde tamamlanması hedeflenmektedir.
 
Rize DSİ 224. Şube Müdürlüğünce:
3 adet paletli ekskavatör, 1 adet lastikli yükleyici, 1 adet lastikli ekskavatör, 6 adet damperli kamyon, Çayeli, Madenli Beldesi ve Şairler Deresine, 2 paletli ekskavatör, 1 lastikli yükleyici, 1 lastikli ekskavatör, 6 kamyon Madenli Beldesi merkezinde taşkının sürüklediği rüsubatı temizlemek üzere bölgeye sevk edilmiş ve halen çalışmalara devam edilmektedir. 
 
DSİ Şube Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan 1 paletli ekskavatör ile de Rize İl Özel İdaresi ile koordineli şekilde Ağaran Şelalesi’nde yol açma ve temizleme çalışmaları yürütülmüştür.
Bölgeye sevk edilen bu iş makinelerinin yanı sıra; Rize Belediye Başkanlığı, Çayeli Belediye Başkanlığı ve birçok ilçe belediyesine ait iş makineleri ile ve ayrıca Karayolları Şube Şefliğine ait araçlarla gerekli yol açma ve rüsubatı temizleme çalışmaları katılmış ve bu yöndeki çalışmalar halen yürütülmektedir. 
 
Karayolları Şube Şefliği:
Bölgedeki Karayollarına ait yol ağında bulunan sanat yapılarında ve zeminde görünür hasar meydana gelmemiş olup,  yaklaşık 20 bin metreküp heyelan ve teresubat temizliği tamamlanmıştır.
 
İl Sağlık Müdürlüğünce:
Haber alınmasının ardından hemen olay yerine toplam 14 adet 112 ambulansı, 2 adet UMKE ve RİKE ekibi gönderilmiştir. Olay gecesi Köprübaşı köyü Tüysüzler mevkiindeki göçük altında kalan 3 vatandaşımıza diğer kurumlar ile koordineli şekilde çalışarak RİKE ve UMKE ekiplerimizle ulaşılmış olup hastaneye nakilleri sağlanmış ancak bir vatandaşımız tüm müdahalelere rağmen Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vefat etmiştir. Yine RİKE ve UMKE ekiplerimiz başta olmak üzere sahadaki sağlık personellerimiz ile afet süresince olaydan etkilenen 14 vatandaşımız daha hastanelere nakledilmiş olup sadece bir vatandaşımızın kırık nedeniyle tedavisi devam etmekte olup diğerleri taburcu olmuşlardır. Ayrıca COVID 19 pozitifliği tespit edilen ancak sel felaketi nedeniyle 13.07.2020 Tarihinde hastaneye nakli gerçekleştirilememiş olan 2 hasta 14.07.2020 tarihinde evlerinden alınarak hastaneye yatırılmışlar ve bu 2 hastanın 7 temaslısı da aynı gün Çayeli Kaymakamlığı ve İlçe Sağlık Müdürlüğünce belirlenen merkeze ambulanslarımızla taşınmışlardır. 14.07.2020 gece saatlerinde Valimizin direktifiyle Ağaran Şelalesi mevkiinde bulunan tesislerde mahsur kalan vatandaşlarımıza Kızılay’dan temin edilen kumanyalar RİKE ve UMKE ekiplerimizle ulaştırılmış ve 15.07.2020 sabahında vatandaşlarımız ekiplerimiz aracılığıyla bölgeden tahliye edilmiştir
 
ZARAR TESPİT ÇALIŞMALARI
Zarar tespit çalışmaları kapsamında Çayeli merkezdeki 35, Madenli beldesi merkez mahallesinde 25 işyeri, araç ev eşyaları sel ve heyelandan zarar görenler olmak üzere toplam 60 tespit yapılmıştır ve çalışmalar devam ediyor.
 
Sel ve heyelan afetinden zarar gören vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Bakanlığımız Acil Destek Fonundan 3 Milyon TL. AFAD İl Müdürlüğüne aktarılmıştır. 
 
AFAD Müdürlüğüne bağlı 3 ekip tarafından konutlarda yapılan teknik incelemeler sonucu: Sırtköy (21) ve Köprübaşı (32) Köyleri tamamlanmış, Madenli beldesi Yazıcılar (33), Merkez Mahallesi (25) %80’lik bir tamamlanma oranı gerçekleşmiştir. Çalışmalara Sarısu ve Yamaç Köyleri ile Madenlinin diğer mahallelerinde devam edilecek olup oluşan heyelanlar yüzünden açılamayan yollar ekiplerimizin hızını etkilemektedir. Şu ana kadar toplam 111 ev incelendi 3 ev yıkık, 20 evin oturulamayacak derecede hasar görmesi nedeniyle nakledilmesi, 15 civarındaki eve de istinat duvarının yapılması gerektiği tespit edilmiştir ve çalışmalar aralıksız sürdürülmektedir. 
 
Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce: bölgede yapılan zarar ziyan tespitleri sonucu 
Madenli (10 Mahalle) ve Şairler Mahallesi, Köprübaşı Köyü'nde zararların diğer köy ve mahallelere oranla daha fazla olduğu. Madenli, Aşıklar Mahallesi ile Köprübaşı Köyü ve civarlarında zarar gören tarım arazilerinin zarar düzeyi ilk belirlemelere göre yaklaşık %30 - 70 diğer yerlerde %30 - 40 düzeyinde olduğu değerlendirilmiştir. Çalışmalara devam edilmektedir. 
 
SOSYAL HİZMETLER
Rize Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce:
Sel felaketinden etkilenen ailelere 14.07.2020 tarihinde psikososyal destek sağlamak amacıyla Rize Devlet Hastanesi, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Çayeli Devlet Hastanesine gidilerek görüşme gerçekleştirilmiştir. 15.07.2020 tarihinde Çayeli İlçesinde, afet sebebiyle can kaybı yaşayan TÜYSÜZ ailesinin cenaze evi ziyaret edilerek aileye psikososyal destek sağlanmıştır. İlgili ailenin sosyoekonomik durumu incelenmiş olup, yaşanan felakette fiziksel ve maddi kayıp yaşayan aileye Sosyal Ekonomik Destek Hizmeti Yönetmeliğinin 6. Maddesinin (ç) bendi kapsamında ekonomik destek sağlanmasının uygun olacağı kanaati oluşmuştur. 15.07.2020 tarihinde Çayeli İlçesinde afet sebebiyle evi hasar gören ADALI ailesi ziyaret edilerek aileye psikososyal destek sağlanmıştır. İlgili ailenin sosyoekonomik durumu incelenmiş olup, yaşanan felakette fiziksel ve maddi kayıp yaşayan aileye Sosyal Ekonomik Destek Hizmeti Yönetmeliğinin 6. Maddesinin (ç) bendi kapsamında ekonomik destek sağlanmasının uygun olacağı kanaati oluşmuştur.
 
Türk Kızılay’ı: 
Sel ve heyelan afetinin oluştuğu ilk andan itibaren Türk Kızılay’ı tarafından bölgeye intikal ettirilen ekipler tarafından başta su olmak üzere vatandaşlarımızın temel ihtiyaçları karşılanmış, Kızılay ekiplerine STK temsilcileri de gönüllü olarak destek vermiştir. 
 
İl Telekom Müdürlüğü;
Çoruh Elektrik A.Ş. Rize İl Müdürlüğü;
Sel ve heyelan yüzünden zarar gören iletişim hatlarının onarılması için İl Telekom Müdürlüğünce, enerji nakil hatlarındaki hasarın giderilmesi için de Çoruh Elektrik A.Ş. Rize İl Müdürlüğünce oluşturulan müdahale ekiplerince gerekli çalışmalara başlanmış ve halkımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için çalışmalar aralıksız sürdürülmektedir."
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.