Türkiye'de bulunan 400 çeşit balık türünün %85'i burada

Türkiye'de bulunan 400 çeşit balık türünün %85'i burada

Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi’nde bulunan Zooloji Müzesi Türkiye’de bulunan yaklaşık 400 balık türünün %85’ine ev sahipliği yapıyor. 

2000’li yılların başlarında Prof. Dr Davut Turan toplamaya başladığı tatlı su balık örnekleri Zooloji Müzesi haline geldi. Türkiye’de 400 çeşit tatlı su balık türünün %80-%85 ‘ini bünyesinde barından müzenin şöhreti dünyaya yansıdı. Türkiye’nin en kapsamlı müzesi olan ve dünyada önemli bir yere sahip olan müze içerisinde balık türlerinin yanı sıra, sucul omurgasızlar, bazı su memeli türleri ve bazı sürüngenler de yer alıyor.  Fakülte kapsamında yapılan çalışmalarda 70’in üzerinde keşfedilen yeni balık türlünün katalog çalışması da Zootaxa adlı bilimsel dergide yayınladı.
Dünya’da hayvan taksonomisi üzerine bilimsel yayın yapan Zootaxa dergisi, müzenin ilk tip örnekleri kataloğunu yayınladı.  Tanımlanması yapılan türlerin tip örneklerinin derlendiği katalog çalışmasına öncülük yapana RTEÜ Su ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Kaya, Türkiye’nin en kapsamlı iç su balık müzesine sahip olduklarını belirterek, “Müzemiz iç su balıkları anlamında Türkiye’nin en kapsamlı müzesi ve dünyada da çok önemli bir yere sahip, biz burada balık sistematiği ekibi olarak moleküler destekle beraber birçok tür tanımladık. Şu an Türkiye’deki tatlı su balıkları çok büyük oranda biliniyor. Müzemizde ki tür sayısı da gittikçe arttı.  Yeni yayınlanan katalog çalışmamızda tanımlamış olduğumuz örneklerin tip numunelerini derlemiş olduk. Bu tip örnekler çok kıymetli sadece burada var.  Kayboldukları zaman yeni bilimsel çalışmalarla da tekrar yeni tanımlamalar yapılıp yeni ilave tip örnekleri literatüre kazandırılmak zorunda. Biz bunları kayıp veya sıkıntıda olan tip örneğimiz var mı diye derledik.  Bazı sıkıntılar olsa da genel olarak örneklerimiz iyi korunmuştu. Çalışmanın sonucunda 70’den fazla yeni türümüz olduğunu ortaya koyduk.  Bunun yanında Türkiye’den tanımlanmış 62 türün tip örneklerinin de müzemiz bünyesinde olduğunu belirlemiş olduk” dedi. 
“BU ALANDA BİZ OLDUKÇA İYİ NOKTADAYIZ”

Türkiye’de tatlı su balık sistematiği alanında çalışan birkaç Üniversite’den biri olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin bu konuda iyi olduğunu dile getiren Kaya, “Bu alanda biz oldukça iyi noktadayız. Çalışmaların tüm Türkiye’yi kapsadığı gibi yakın ülkelerini de kapsıyor.  Uluslararası bağlantılarımız da var. Bu bağlamda iyi noktadayız. Aslında koleksiyonumuz sadece balıktan ibaret değil, sucul omurgasızlar, bazı su memeli türleri ve bazı sürüngenlerde var. Tatlı su balıkları anlamında Türkiye’deki mevcut tatlı su balık türü sayısı 400 civarından biz bunun %80 – 85’ine rahatlıkla hitap ediyoruz. Bu oranı hızla yükselterek kısa zamanda %100’e ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.