Trafik Sigortası ve Kasko Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Trafik Sigortası ve Kasko Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Rize'de Hizmet veren Segment Sigorta Aracılık Hizmetleri LTD ŞTİ. Acente Müdürü Hüseyin Özdemir , Trafik Sigortası ve Kasko Hakkında Bilinmesi Gerekenlerle ilgili bilgi verdi..

Sigorta  poliçesi yaptırarak evimizden işyerimize , aracımızdan sağlığımıza kadar sahip olduğumuz bir çok değeri  risklere karşı teminat altına alıyoruz. 

Ancak ‘’Sigorta’’ denildiğinde  akla ilk gelen yanıt  araç sigortalarıdır. Bir başka ifadeyle Trafik Sigortası ve Kasko . 
Peki en çok dile getirilen bu ürünlerin içeriği konusunda sigortalılar ne kadar bilgiye sahip ? Trafik ve Kasko hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir ? Gelin hep birlikte bakalım.

Rize ilimizde her geçen gün araç sayısı artmaktadır. Özellikle turizm ve çay sezonunun olduğu yaz döneminde bu sayı katlanmakta ve trafik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır. Bu yoğunluk hasar artışını da beraberinde getirmektedir. Araçlarını hasar riskine karşı sigortalayan birçok vatandaşımız ürün içeriklerini tam bilmemekte ve genellikle hasar durumu başa geldiğinde gerçeklerle yüzleşmektedir.

Trafik Sigortası nedir ? Ne işe yarar?

Trafik sigortası tüm motorlu taşıtlar için zorunlu bir sigortadır. Araç sahibinin tercihine bırakılan bir sigorta değildir. Devlet eliyle yapılması sağlanan , teminatları devlet tarafından belirlenen trafik sigortası , aracınız ile 3. Şahıslara verebileceğiniz zararları teminat altına alır.
Ağırlıklı olarak bilinen yanlış, kişinin  trafik sigortası yaptırarak kendi aracını teminat altına aldığını düşünmesidir. Halbuki bu yanlıştır.
Olası bir hasarda araç sahibinin kusurlu olması durumda mağdur olan karşı tarafın zararları trafik sigortası ile karşılanır.  Kendi aracınızın hasarı trafik sigortanızdan ödenmez. Bu durumda kasko poliçenizin olması gerekir.
Sanılanın aksine Trafik Sigortası sadece 3. Şahıs araçlarına değil , kamu malı , işyeri , evcil hayvan vb. gibi  doğabilecek  zararları da teminat altına almaktadır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereği Zorunlu Trafik Sigortası’nın  her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Trafik sigortası olmayan veya yenilenmemiş araçların trafik ekiplerince tespit edilmesi durumunda cezai işlem  uygulanır ve araç bağlanır. Bunun yanı sıra süresi geçmiş trafik sigortalarına  bir ay için ortalama %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır. Dolayısıyla trafik sigortasını yaptırmamak yada geciktirmek , oluşacak maddi hasar yükünü ve cezai yaptırımları beraberinde getirmektedir.

Trafik sigortası ücretleri çeşitli kriterlere göre değişiklik gösterebilir.  Araç ve sigortalıya ait bilgiler , aracın kullanım tarzı , İkamet edilen il , sigortalının hasar geçmişi , araç plakası vb. kriterler poliçe prim fiyatını belirlemekte etkilidir.
Aracınız Zorunlu Trafik Sigortası için Yetkili Sigorta Acentelerinden size özel en avantajlı tekliflere sahip olabilirsiniz. 

Aracınızı satmanız durumunda trafik sigortasını, noter satış belgeniz ile Sigorta Acentenize ibraz ederek iptal ettirebilir , poliçenin kalan süresine istinaden prim iadesini alabilirsiniz.
2. el araç alımlarında trafik sigortası yaptırmak için 15 gün süre verilmektedir. Noterde gerçekleşen devir işlemlerinin ardında aracın yeni sahibi 15 güne kadar  sigortasını yaptırabilir. Bu süre zarfında bir hasar oluşması durumunda devir alınan aracın  trafik sigortası kapsam dahilinde değerlendirilir. Eğer öncesinde trafik sigortası yoksa  15 günlük bekleme süresi sunulmaz. Araç devir alındığı gün sigortalanmak zorundadır.
Sıfır km araçlar için bekleme süresi yoktur. Sıfır km araçların alındıktan hemen sonra tescil işlemleri için trafik sigortası yaptırılması zorunludur.


Kasko Nedir ?  


Genellikle araç sahipleri kasko ile trafik sigortasını birbirine karıştırabiliyor. Oysa ki kapsamları farklı olan iki poliçeden bahsetmekteyiz.
En önemli farklardan biri Kasko zorunlu bir sigorta değildir. Yukarıda belirttiğimiz gibi,  kusurlu bulunduğunuz bir 3. Şahıs zararında devreye girdiği için  trafik sigortasını zorunlu kılınmaktadır.
Kusurlu oldunuz bir hasarda kendi aracınızın zararını Kasko poliçesi teminat altına alır.

Kasko poliçesinde karşılıklı çarpa çarpışma hasarlarının yanı sıra , tek taraflı oluşan hasarlar, hırsızlık, kundaklama, doğal afet  hasarları gibi zararlar da teminat altına alınır. Kasko poliçesi hasar anında yol yardımı hizmeti , yedek araç hizmeti , mini onarım hizmeti gibi bir çok seçenekle de sigortalılara destek sunmaktadır. 

Trafik sigortasında ücret standartlarını ve poliçe limitlerini Hazine Müsteşarlığı belirlerken , Kaskoda ise sigorta şirketlerinin hazırladığı Kasko Genel Şartları çerçevesinde oluşturulan paket poliçeler geçerlidir.
Kasko poliçesinin süresi 1 yıldır. Yenilenmesi isteğe bağlıdır. Aracın satışı durumunda  veya  isteğe bağlı olarak kasko poliçesi  iptal edilebilir.

Trafik Sigortası belli standartlara bağlı bir poliçedir. Ancak kasko ise  içeriği ve muhtevası istenilen şekilde düzenlenebilecek bir poliçedir.
Bundan dolayı kasko poliçesi yaptırırken kapsamlı ve doğru bir  poliçe için Yetkili Sigorta Acentelerinden destek alınmalıdır.

Sağlıklı ve Hasarsız Günler Dilerim.

Hüseyin ÖZDEMİR

Segment Sigorta Aracılık Hizmetleri LTD ŞTİ. Acente Müdürü

 

 

Rize Sigorta Firması 

Rize Sigorta Firmaları 

Rize Sigorta Acanteleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.