Saltuk Deniz : Çay Kanunu Çay Tarımının İpini Çekmeye Çalışmaktır

Saltuk Deniz : Çay Kanunu Çay Tarımının İpini Çekmeye Çalışmaktır

CHP Rize il yönetimi 15 Temmuz Cumhuriyet Meydanında yeni çay yasasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına İyi Parti, Saadet Partisi destek verdi.

CHP Rize İl başkanı Saltuk Deniz burada yaptığı konuşmada, “Yaklaşık 2 yıldır Çay Kanunun Çıkması için mücadele ediyoruz. Çay Kanunun Çıkması İçin Mücadele Ederken Hep Bir Sözcüğü Kullandık Çay Üreticisini Koruyacak Çay Kanunu Çaykur’u Yok Saymayacak Çay Kanunu Çay Tarımını Sürekli Kılacak Çay Kanunu. Bugün Yapmış Olduğumuz Tanımın Ne Kadar Doğru Olduğunu Ve Israrla Bastırarak Yani Çay Üreticisini Koruyacak Çay Kanunu Dememizin Ne Kadar Haklı Olduğunu Bir Kez Daha Gördük.  Açıklamalarımızda Çayda Taban Fiyat Uygulamasını Getirmeyen, Çay Üreticisini Korumayan, Üreticiyi Özel Sektöre Mahkûm Eden, Çaykur’u Varlık Fonundan Çıkarmayan, Çaykuru Yok Sayan Bir Çay Kanununa Asla Destek Vermeyeceğimizi Sürekli Olarak Bildirdik. Bugün AKP Tarafından Konuyla İlgili Tarafların Tüm Görüşlerini Alınarak Meclise Sunulduğunu Söylediği Çay Kanunu İle İlgili Görüşlerimizi Açıklamak Ve Bunun Bir Kanun Değil Çaykur’un Ve Çay Üreticisinin Ölüm Fermanı Olduğunu Açıklamak İçin Bir Araya Geldik. AKP Tarafından Meclise Sunulan Çay Kanun Teklifi Yaş Çayda Taban Fiyat Uygulamasını Zorunlu Kılmayan, Üreticiyi Özel Sektöre Mahkûm Eden, Çaykur’u Ve Çay Tarımını Yok Edecek Olan Bir Kanun Teklifidir” dedi.

ttttttttt.jpg
Başkan Deniz, “Oysaki Vatandaşın Beklentisi Yaş Çayda Taban Fiyat Uygulamasını Yasalaştıran Yani Açıklanan Yaş Çay Alım Fiyatının Altında Alım Yapılmasını Yasaklayan Bir Çay Kanunu Bekliyordu Vatandaşlarımız. Oysa Ki Ne Oldu Çay Fiyatının Açıklanması Ulusal Çay Konseyine Bırakıldı. Ulusal Çay Konseyi 14 yıldır Var. Bu Süre İçinde Varlığını Hissettiniz mi? Özel Sektör Açıklanan Yaş Fiyatının Yarısına Çay Alırken Bu Ulusal Çay Konseyi Neredeydi? Ulusal Çay Konseyini Oluşturan Yönetim Kurulu Üyelerinden Bir Açıklama Gördünüz Duydunuz mu? Bugün Ulusal Çay Konseyinin Başkanı Aynı Zamanda Rize Ticaret Borsasının da Başkanı. Aynı Zamanda Çay Fabrikası Sahibi. Bu Süreç Zarfında Ulusal Çay Konseyinin Çay Üreticileri Lehine Bir Şey Yaptığını Duyan Bilen Var Mı? Bu Ulusal Çay Konseyi 12 Yıl Önceki Çay Kanunu Gündeme Getiren Vatandaşın Tepkileri Üzerine Geri Alınan Çay Kanununu Hazırlayan Kurum Değil mi? 12yıl Önce Ulusal Çay Konseyinin Hazırlamış Olduğu Çay Kanununa Karşı Çıkan Bunu Kabul Etmeyen Ve Kanunu Geri Aldırtan Çay Üreticileri Şimdi Bu Kanunu Niye Kabul Etsinler. Ne Değişti? AKP Hükümeti 14 yıldır Var Olan Ve Üretici Lehine Hiç Bir Şey Yapmayan Ulusal Çay Konseyine Çay Fiyatını Belirleme Yetkisi Veriyor. Bunun Anlamı Nedir. Bunun Tek Bir Anlamı Var AKP Hükümeti Gider Ayak Çay Tarımının İpini Çekmeye Çalışmaktadır.
Hazırlanmış Olan Kanun Teklifi İle Binlerce İnsanı Çalıştıran, Binlerce İnsanı Emekli Eden Ve Türk Çay Tarımının Garantisi Olan Çaykur Yok Sayılmış. İşin Açıkçası Çaykur’a İhanet Edilmiş Ve Çaykur’un İpi Çekilmiştir. Türk Çayı Ulusal Çay Konseyi Adı Altında 3-5 Sermaye Sahibinin, Yönetimine Devir Edilmiştir. Hiç Kimse Ulusal Çay Konseyi Eşitler Arasında Oluşmuştur Demesin. 18 Yıl Sürece Bakan Neyin Ne Olduğunu Görür. Bu Kanun Yasalaştığı Zaman Çaykurun Nasıl Yok Olacağını, Binlerce İnsanın Nasıl İşsiz Kalacağını, Üreticinin Bir Zamanlar Kendine Ait Olan Tarlasında Nasıl Maraba Olacağını, Rize Bölgesinin Demografik Yapısının Nasıl Değişeceğini, Sözleşmeli Tarım Adı Altında Emperyalist Sömürünün En Temel Göstergesi Olan Reji Rejimin Nasıl Yeniden Oluşacağını, Çay Üreticilerinin Nasıl 3-5 Sermaye Sahibibin Oyuncağı Hale Geleceğini, Bölgenin Nasıl Hızlı Bir Şekilde Yoksullaşacağını Göreceğiz. Bu Gelişme 3-5 Sermaye Sahibinede Yaramayacak Onlarda Şirketlerini Yabancı Şirketlere Nasıl Kaptıracaklarını Ve Sonuçta Türk Çayının Nasıl Yok Olacağını Göreceğiz.


Saltuk Deniz ; Ak Partinin ’nin Çay Kanununda Neler Var ?


1-     ÇAY FİYATI ULUSAL ÇAY KONSEYİ TARAFINDAN BELİRLENECEK.
Vatandaş açıklanan yaş çay alım fiyatının altında alım yapılmasını yasaklayacak Çay kanunu beklerken bu durum kanun metninde yer almamış ve aksine Yaş Çay alım fiyatı belirleme yetkisi Ulusal Çay Konseyine bırakılmış..
Kısaca bakalım şu anki mevcut duruma göre Aynı kişi ; hem fabrika sahibi, hem Rize Ticaret Borsası Başkanı ve Hem de Ulusal Çay konseyi başkanı.
Çay fiyatını kim belirleyecek bu komisyon. Peki diyelim komisyon kendi arasında anlaşamadı o zaman Çay fiyatı nasıl belirlenecek. Son yaş çay alım fiyatına Maliye Bakanlığını açıklamış olduğu yeniden değerleme oranı kadar zam yapılacak ve fiyat belli olacak.
Daha iyi anlamak için diyelim ki 2022 yılı için komisyonda anlaşma olmadı ne yapılacak peki  fiyat 2021 yılı yeniden değerleme oranı % 36,20 oranında zam yapılıp açıklanacak fiyat 5.27 TL.olacaktı. Peki ne açıklandı hükümet utandığı için % 73 zam yapılarak 6,70 tl açıklandı.
Çünkü hükümetin sorumluluğu var. Oysa yeni yasaya göre hiçbir sorumluluğu yok. 
Kısaca çay fiyatının ulusal çay konseyi tarafından açıklanması demek iktidarların bu işten sıyrılması demektir, devletin sorumluluğundan kaçması demektir.

Bu madde DEVLETİN ÇAY TARIMINDAN ÇEKİLMESİ DEMEKTİR. ÇAY SEKTÖRÜNÜN TAMAMEN ÖZELLEŞTİRİLMESİ DEMEKTİR. 
Çay üreticisinin özel sektörün insafına bırakılması demektir.
Türkiye Cumhuriyetinde Çay tarımı bir devlet projesidir. Devlet politikasıdır. Vatandaşlar teşvik edilerek çay tarımına yönlendirilmiş topraklar sadece çay yetiştirebilir hale gelmiştir.
Devlet bu sorumluluğundan kaçamaz. 1 yıl sonra iktidardan gidecek olan AKP hükümeti giderayak çay tarımındaki devletin sorumluluğunu ortadan kaldırmaya çalışmakta ve Türk Çayını 3-5 sermaye şirketine peşkeş etmeye çalışmaktadır.
Yaş Çay alım  fiyatını açıklamak devletin birinci görevidir. Çay üreticisini sömüriye karşı koruyacak olan devlettir. Onun adına bunu yapacak olanda Çaykur dur. Devletin bu sorumluluğu ortadan kaldırılamaz.

MERAK EDİYORUZ SORUYORUZ
İktidardan gideceğini anlayan AKP hükümetinin bizlerin vermiş olduğu üreticiyi koruyan çay kanunu teklfimizi red ederek çaykuru ve çay tarımını bitirecek olan yeni Çay kanunu tasarını apar topar meclise getirmesinin nedeni nedir. ?

2-    ÇAY KANUNUN HİÇ BİR YERİNDE ÇAYKUR BULUNMAMAKTADIR. ÇAYKURA AİT GÖREV TANIMI YAPILMAMAKTADIR.

Türk çayının ve çay üreticisini koruyacak olan tek yegane yapı Çaykur’dur.  Çaykurun adının hiç geçmemesi ve Çaykura hiçbir şekilde görev tanımı yapılmamasının açıklanmasının tek nedeni Çaykur artık gözden çıkarılmıştır ve en kısa zamanda çeşitli yollarla işlevsiz hale getirilecek ve kapatılacaktır.
Buradan Çaykur’da çalışan herkese sesleniyorum. Çaykur’dan maaş alan herkese sesleniyorum. Çaykur’a sahip çıkın. Yoksa işsiz kalacaksınız. İtirazlarınızı yükseltin. Sayın Genel Müdür sizin bir önemli görevinizde Çaykur’a sahip çıkmak Çaykur’un tasfiyesini engellemektir. Bu görev Çaykur’da çalışan herkese düşmektedir. Çıkın sokaklara sesinizi yükseltin. Çaykur’da çalışan işçiler Fabrikalarınıza sahip çıkın üretimden gelen gücünüzü kullanın. Çaykur’un yok edilmesine izin vermeyeceğinizi haykırın. Çünkü Çaykur sizin ve çocuklarınızın geleceğidir.  Geleceğinize sahip çıkın.
Çay üreticileri sizlerde sessiz kalmayın  Çaykur’un yok edilmesine karşı durun. Çaykur çalışanlarıyla dayanışma içinde olun. Bilin ki Çaykur düşerse sizlerin de tüm geleceğiniz yok olur.
Bizler Çaykur’a ihanet eden bu anlayışın sonuna kadar karşısında olacağız. 

3-    SÖZLEŞMELİ TARIM; yasa sözleşmeli tarıma geçmeyi esas alan bir anlayışla yapılmış. Bunun nasıl yapılacağı da yönetmeliklere bırakılmış. Özeti şu Fabrika sahibi ile çay üreticisi sezon başlamadan önce satacağı ve alacağı çay miktarı üzerinden anlaşma yapacak. Fabrika sahibi sözleşme yapmadan çay alamayacak çay müstahsili de sözleşme yapmadan çay satamayacak. Çay üreticisi tek fabrika ile sözleşme yapacak. Bu sözleşmede sezon başlamadan yapılacak. Hava durumu kötü gitti ürün az oldu ceza iyi gitti fazla ürün oldu üreticinin elinde kalacak. Sezon başlamadan önce arz ve talebe göre sözleşme yapılacak. Yani fabrika sahibinin ya da özel sektörün talebine göre yaş çay alımı yapılacak. 
4-    ÇAY İTHALATI; kanun % 10 oranında çay ithalatını yasal hale getiriyor. Bugün % 10 olan yarın bir kararnameyle % 20 ye çıkar. Bizler çay ithalatını zorlaştırmayı ve hatta sıfırlamayı düşünürken yasa Çay ithalatını şimdilik % 10 oranında serbest hale getiriyor.

5-    ÇAY ÖDEME BEDELİ 6 AY ; Çaykur ödemesini 1 ay içinde yapacakken Özel sektöre 6 ay içinde ödemesini yapabilecek. Şimdide var bu tür uygulama denebilir. Sorun zaten bunun olmaması Özel sektöründe aynen Çaykur gibi ödemesini 1 ay içinde yapmasını sağlamak. Yasa bunu yasal bir hak haline getiriyor. Sözleşme imzalayacaksınız çayınızı başkasına satamayacaksınız .Çayınızı satarken Firmanın eksperi gelecek çayınızı seçecek 

6-    Arz Talep Dengesine Göre Yaş Çay Alımı Yapılacak Ve Buna Göre Kuru Çay Üretimi Yapılacak. Hangi Firmanın Ne Kadar Kuru Çay Üreteceğini De Şimdilik Bakanlık Sonrasında Uçk Karar Verecek. Yani Tarlada Yetişen Yaş Çay Yaprağına Göre Değil Piyasanın Talebine Ve Özel Sektörün Stok Durumuna Göre Yaş Çay Alımı Yapılacak.

7-    Bakanlık Denetleme Vb. Görevlerini Yaparken Çaykurun Çalışanlarını Kullanmak Zorunda Değil. Bu Durumda Çaykurda Bu Alanda Çalışan Yüzlerce Çalışan İşsiz Kalmış Olacak…

8-    Destekleme Primleri Yasal Zorunluluk Haline Getirilmemiştir.

Sonuç Olarak Bu Yasa 
Yaş Çayda Taban Fiyat Uygulamasını Getirmeyen
Çay Üreticisini 3-5 Sermaye Sahibine Mahkum Edecek
Üreticiyi Korumayacak, Sözleşmeli Tarım İle Üreticiyi Daha Çok Sömürecek Ve Yeni Tür Reji Sistemini Getirecek ,
Çaykuru Tasfiye Edecek,
Çay Sektörünün, Çay Üreticisinin Hiç Bir Sorununu Çözmeyecek Ve Aksine Süreç İçinde Çay Tarımını Yok Edecek Bir Kanun Teklifidir.
Bu Kanun Teklifi İktidardan Gidecek Olan Akp ‘Nin Gider Ayak Türk Tarımına Attığı Kazığı Çay Tarımına Atacağı Son Kazıktır.
Bu Kanun Teklifi İktidardan Giden Akp’nin Çay Sektörünü Kendi Yandaşlarına Devretme Amacını Gütmektedir.
Saltuk Deniz ; Bu Çay Kanununa Karşı Mücadele Etmek Vatandaşlarımızı Bu Konuda Bilgilendirmek Bizlerin Vatandaşlarımıza Karşı Kendi Geleceğimize Karşı En Önemli Sorumluluğumuzdur dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.