RTEÜ’de XIII. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Açılış Programı Gerçekleştirildi
RTEÜ’de XIII. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Açılış Programı Gerçekleştirildi..
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) tarafından, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yılı ve Yunus Emre’nin vefatının 700. Yılı münasebetiyle 14-16 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan XIII. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu açılış programı RTEÜ Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programa, Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Rize Vali Yardımcıları Gülhani Ozan Sarı, Kübra Baka Kılıç, Rize İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Rize İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, Güneysu Belediye Başkanı Rıfat Özer, Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) İdari, Mali ve Hukuki İşler Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Eğitim İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, il müdürleri, Üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından RTEÜ tanıtım filmi ile başlayan programda, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman bir açılış konuşması yaptı.
Programa katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Rektör Karaman, “2021 Yılı, Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre'nin vefatının 700. Yılı ve bağımsızlığımızın sembolü Milli Marşımızın, İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulünün 100. yılı olması nedeniyle özel bir zaman dilimidir. Bundan dolayıdır ki, Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2021 Yılı Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak ilan edilmiştir. Böyle anlamlı ve özel yılda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini taşıyan üniversitemizde, kuruluşumuzun 15. yılında 13. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumunu düzenliyor olmaktan, Türkçe ile ilgili çalışma yapan yurt dışında ve ülkemizin farklı üniversitelerinde görev yapan alanında uzman siz değerli bilim insanları ile davetimize icabet ederek sempozyuma katılan saygıdeğer konuklarımızı Üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim.” dedi.
Rektör Karaman, toplumun temelinin kültür, kültürün ise en önemli taşıyıcı unsurunun dil olduğunu ifade ederek, “Bir anlaşma ve bilgi aktarım aracı olan dil, aynı zamanda milletlerin en önemli ortak paydasıdır. Bayrağımız, hürriyet ve bağımsızlığımızı simgelerken dilimiz kimliğimizi ve mensubiyetimizi belirlemektedir. Tarih sahnesinde, kesintisiz bir şekilde, on altı Türk devleti kuran milletimizin beslendiği kaynak, tutunduğu dal, hiç şüphesiz Türk dilidir. Türk dili yaklaşık on dört asırdır, yazılı ve sözlü olarak varlığını devam ettirmiş; Türk milletinin tarih sahnesindeki en önemli güçlerinden biri olarak bugün dünyanın en eski yazı dilleri sıralamasındaki yerini almıştır.” diye konuştu.
Sempozyuma katkısı olan herkese teşekkür eden Rektör Karaman, “13. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’nun hedeflenen amaca ulaşması, sempozyumun Türkçenin bilim dili olması ve daha çok tanınmasına, küreselleşen dünyada ve sanal ortamlarda Türkçenin yozlaşmasının engellenmesine katkı vermesi ve siz değerli katılımcıların Üniversitemizden, çayın başkenti Rize’mizden memnun bir şekilde ayrılması temennisiyle hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Rektör Karaman’ın açılış konuşmasının ardından, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Eğitim İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı, Prof. Dr. Ali Yakıcı, TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, TÜRKSOY İdari, Mali ve Hukuki İşler Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ile Rize Valisi Kemal Çeber selamlama konuşması yaptı.
Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerinden bahsederek, yurt içinde ve yurt dışında Türkçe ve Türk kültürü ile ilgili bütün sempozyumlara destek vereceklerini ifade etti.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Eğitim İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı, UNESCO’nun Türkçe ile ilgili ciddi çalışmaları olduğunu belirterek, “Birleşmiş Milletlerde kabul gören altı dil var yedinci dil neden Türkçe değil. Bununla ilgili ciddi çalışmalar var.” dedi.
TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Cumhurbaşkanımız tarafından kullanılan “Dilimiz kimliğimizdir.” cümlesinin sıradan bir cümle olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu, “Bir ikaz cümlesiydi ‘Dilimiz kimliğimizdir.’ dilimize sahip olmazsak kimliğimizi kaybederiz, cümlesiydi. O, o senelerde çalışıldı. Bu seneki başlık, ‘Dünya Dili Türkçe.’ Artık dilimizin kimliğimiz olduğunu anladık veya anlamış olmamız gerekiyor. Biraz da kendi dilimiz ile iftihar edelim çünkü ‘Türkçe bir dünya dilidir.’ in altını çizmek için yapılmış bir başlıktı. Türkçe dünyada konuşulan dillerden ibaret değil 6 bin dil arasında. Nereden bakarsanız bakın, sağlam ölçülerle ilkelerle kıyaslarsanız hep ilk 10'a giren, konuşur sayısı, tarihi metinlerindeki eskilikler, konuşma dili, yazı dili, devlet dili olmuş asırlardır, hatta bilim dili olmuş, hatta eğitim dili olan çok az dil var dünyada. Devletlerin kendi dilleri olmasına rağmen bazı devletlerin eğitim dilleri İngilizce, Fransızca veya Rusça biliyoruz. Bunun altı çizilmiş. Bu hatırlatılmış. Kendimize güvenmemizi söylemiş Sayın Cumhurbaşkanımız.”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Türkçenin dünya dili olması ve gelecekte de varlığını devam ettirebilmesi için mutlaka planlı ve bilimsel çalışmalar yapılması, çağın gereklerine cevap verebilecek nesiller yetiştirilmesi ile mümkün olabileceğini belirtti.
TÜRKSOY İdari, Mali ve Hukuki İşler Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, TÜRKSOY’un çalışmalarına değinerek, “Yedi sekiz yıldır Türk dünyasına hizmet eden uluslararası TÜRKSOY teşkilatı Türk halklarının kültür ve sanatının dünya medeniyetinin gelişiminde yer alması yönünde gösterilen tüm çabalarda daima Türk dünyasının yanında olacak kültürel birliği sağlamaya çalışırken aynı zamanda dünya barışına ve insan haklarına da hizmete devam edecektir.” diye konuştu.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Cemil Meriç’in “Kamus namustur.” sözüne atıfta bulunarak, “Kamus sözlüktür, bütün kelimelerimizin, hafızamızın tarihi olarak, kültürü olarak, heyecanı olarak, kahramanlıklar olarak, savaşlar olarak, yardımlar olarak bütün yaşanmışlıklarıyla bir milletin hafızasıdır. Onun için ‘Kamus namustur.’ ” diyerek dilin önemine vurgu yaptı.
Rize Valisi Kemal Çeber ise, Türkçe ile ilgili kendisinin de özellikle hassasiyetleri olduğunu dile getirerek sempozyumda dile getirilen birbirinden kıymetli bildirilerin çıktılarının olumlu gelişmelere vesile olmasını ümit ettiğini söyledi.
Konuşmaların ardından, RTEÜ Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Açılış programının ardından, RTEÜ Kongre ve Kültür Merkezi fuaye alanında, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı tarafından hazırlanan Türk Dünyası Kültür Başkentleri Sergisinin açılışı yapıldı.
Üç gün sürecek olan sempozyumda, açılış ve kapanış oturumu ile birlikte 12 oturum gerçekleştirilecek ve toplam 197 bildiri sunulacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.