RTEÜ TIP FAKÜLTESİ TEMEL TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE SEVİM NALKIRAN YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDEK MESANE KANSERİNDE TEDAVİ YÖNTEMİ GELİŞTİRİYOR

RTEÜ TIP FAKÜLTESİ TEMEL TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE SEVİM NALKIRAN YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDEK MESANE KANSERİNDE TEDAVİ YÖNTEMİ GELİŞTİRİYOR

Rteü Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Sevim Nalkıran yürütücülüğündeki

TÜBİTAK 3501 projesi ile antiviral sinyal yolağının uyarılmasının mesane kanseri hücrelerinin ölümünü artırıcı etki oluşturup oluşturmadığı ve alternatif bir immünoterapi yolağı olarak mesane kanserinde tedaviye ilerleyebilecek bir seçenek sunup sunamayacağı araştırılıyor.

mesane-kanseri-1.jpg
“Mesane Kanserinde Potansiyel Bir İmmunoterapötik Yaklaşım Olarak Antiviral Doğal Bağışıklık Yolağının İncelenmesi” başlıklı proje ile mesane kanseri hücrelerinde mitokondriyal antiviral sinyal yolağı hedeflenmesinin hücrelerin çoğalma ve ölüm süreçlerinde oluşturduğu etkiyi araştırdıklarını belirten Dr. Öğr. Üyesi Sevim Nalkıran, “Viral RNA’nın algılanması ile aktive olan sinyal yolağı bağışıklık sisteminin uyarılmasını tetiklemektedir. Genetik modülasyonla azalttığımız veya arttırdığımız protein seviyelerine sahip mesane kanseri hücrelerini oluşturduktan sonra sentetik viral RNA ile sinyal yolağını aktive etmeyi ve sonrasında kanser hücrelerinin çoğalma ve ölüm oranlarında bir değişiklik olup olmadığını incelemekteyiz.” dedi.

mesane-kanseri-12.jpg
Dr. Öğr. Üyesi Sevim Nalkıran, proje kapsamında ayrıca, geliştirilen hücrelerin deney hayvanlarına inokülasyonu ile tümör modeli oluşturulması ve sentetik viral RNA enjeksiyonu sonrası oluşan etkilerin takibinin de hedeflendiğini söyledi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.