Rizespor`un `45+5` Belgeseli Tamamlandı

Rizespor`un `45+5` Belgeseli Tamamlandı

Avukat Remzi Kazmaz uzun uğraşlar sonucu Rizespor’un tarihten günümüze filmine hazırlayıp Rizespor yönetimine teslim etti.

Rizespor’ un tarihi geçmişinin arşivi olmadığını belirten Avukat Remzi Kazmaz uzun uğraşlar sonunda tarihi filmi hazırladığını söyledi.

    Çaykur Rizespor”un tarihi geçmişinden her hangi bir belge olmadığını belirten Avukat Remzi Kazmaz uzun uğraşlar sonucu Rizespor belgeselini hazırladığını belirterek” Gerek Rus işgalinde, gerekse Kurtuluş Savaşı yıllarında Rizeli gençlerin kurdukları amatör mahalle takımları o sıkıntılı günlerin en büyük toplumsal dayanışma ve mücadele kaynağı olmuştu. 1919 tarihinde kurulan Rize İdman Yurdu’nun forma rengi kırmızı-beyazdı. Kulübün arması da ay-yıldızdı ve o dönemin milli beraberlik ruhunu taşıyordu. Rize’de futbolun başlangıç noktası Ruslardan kalan askeri kışla alanıydı. Halk arasında Buhti’nin Düzü olarak adlandırılan bu toprak alanda ağaçtan yapılmış kale direklerinde hiç ağ olmamıştı. Nizami olmayan sahanın beyaz çizgileri maç öncesi sahaya en yakın olan ve en tecrübeli futbolcusu tarafından çizilir ve ona hiç itiraz edilmezdi. Farklı renk ve stilde özenle dikilen formalar, el becerisiyle yapılan kramponlar, buruşuk şartlarda toprak zemin üzerinde oynanan maçlar yıllarca keyifle izlendi. Rize’de futbol hızla gelişiyor, büyüyor ve seviliyordu. 1952 yılında Buhti’nin Düzü görevini tamamlayarak yerini Rize Şehir Stadyumu’na bırakıyordu. Halkspor, Şarspor, Fenergençlik, Güneşspor’dan sonra 1953 yılında kurulan amatör Rizespor 1968 yılında yerini profesyonel Rizespor’a bırakıyordu. Muharrem Kürkçü, Tuncay Mataracı, Atıf Taviloğlu, Şemşettin Çepni, Bahattin Coşkun ile başlayan Rize’de spor bugün neon ışıkları altında Türkiye’nin en önemli tesislerine sahip kurumsallaşmış yapısıyla, Metin Kalkavan önderliğinde Süper Ligde bütün azametiyle devam ediyor. Rizespor’un anı şanlı tarihini anlatan belgesel filmde dönemin efsane futbolcusu Şenol Birol yer alıyor. Eski Gümrük ve Tekel bakanı Tuncay Mataracı ve en eski Rizesporlu Muharrem Kürkçü’nün anlatımıyla başlayan filmde Cesarettin Alptekin, kaptan Hüseyin, milli takım teknik direktörü eski Rizesporlu Abdullah Avcı, Zafer Kamburoğlu, Puşkaş Ergun, Ümit Ozan Kazmaz ve Oktay Çevik rol alıyor. Ünlü iş adamları Mehmet Cengiz, Ekrem Cengiz, Kemal Yardımcı, Metin Kalkavan, Şadan Kalkavan ve Halim Mete’nin anlatımıyla bir sinema filmi keyfinde izlenen filmin senaryosunu kendim yazdım” dedi.
 
Ayrıca filmin yönetmenliğini kendisi yapan Av. Remzi Kazmaz “uzun yıllar Rize’de hem futbolcu hem yönetici olarak görev yaptım. Hizmetin sınırı yoktur. Bu hoş kubbede güzel bir ses olsun diye 3 yıl süren bir film belgesel çalışmam oldu. Sevgili kardeşimiz Fatih Sultan Kar’ın yazdığı ‘Rizespor  Tarihi’ nin dışında Rizespor’un geçmiş arşivinde fazla belge ve doküman bulunmamaktadır. Geçmişin izlerini bilerek taşımak ve geleceğe dair bir tarih yazmak bu belgelerle mümkündür. İşte bu nedenle böyle bir çalışmaya ışık tutmak için başladım. Tam 3 yılımı aldı. Tarafsız yansız belge ve bilgilere dayanarak ilk 45 dakikayı uzatmalarıyla bitirdim. Kendi kişisel görüşlerimi hiç katmadım, var olanı anlattım. Dönemin başbakanları Mesut Yılmaz ve Recep Tayyip Erdoğan’a bu şanlı Rize tarihinde yer verdim zaten olması gereken de budur. Umarım gelecek nesiller ikinci 45 dakika için çalışmaları başlatırlar. Bu filme emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.  Bu film karelerinde yer vermek istediğim bir çok isimsiz kahraman oldu. Ama filmin kurgusu, süresi, yapısal durumu hiç uygun olmadı. Ben onlara verdikleri hizmetler için gönülden teşekkür ederim. Bir teşekkür de gecesini gündüzünü katarak, müziğinden, seslendirmesine, kamerasından, montajına kadar bana destek olan görüntü yönetmenim Yaşar Bülbül’e etmek istiyorum. Bu filmin bugüne kadar hazırlanan spor filmlerinden çok farklı olduğundan, birçok ezberi bozduğundan ötürü izlenmesi gerektiğini düşünüyorum’ dedi.
 
   Şenol Birol ve Muharrem Kürkçü isimleri yaşayacak
 
Avukat Remzi Kazmaz yıllarca Rizespor forması giyen Şenol Birol”un isminin yaşatılması gerektiğini belirterek” Rizespor için olmaz sa olmaz değerlerimiz var bunlardan biri Şenol Birol, bunun isminin Rizespor idman sahasına verilmesini istedik, ayrıca Rizespor”un kurucu başkanı olan Muharrem Kürkçü yine Rizespor için bir değerdir ve bu ismi de yaşatmak için yönetim ile konuştum ve bu isimler için Rizespor kulüp Başkanından olumlu cevap aldım” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.