RİZE’NİN SÖZLÜ TARİHİ BELGESEL OLUYOR. RİZE DERNEKLERİ FEDERASYONU GENEL BAŞKANI MUAMMER BOSTAN “ AMACIMIZ RİZE’NİN DEĞERLERİNİ GELECEĞE TAŞIMAK”

RİZE’NİN SÖZLÜ TARİHİ BELGESEL OLUYOR. RİZE DERNEKLERİ FEDERASYONU GENEL BAŞKANI MUAMMER BOSTAN “ AMACIMIZ RİZE’NİN DEĞERLERİNİ GELECEĞE TAŞIMAK”

RİZE’NİN SÖZLÜ TARİHİ BELGESEL OLUYORMUAMMER BOSTAN “ AMACIMIZ RİZE’NİN DEĞERLERİNİ GELECEĞE TAŞIMAK”

Rize Dernekleri Federasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü destekleri, Rize Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü paydaşlığı ile yürüteceği ve Proje Koordinatörlüğü’nü Abdurrahman Aksu’nun yaptığı “ Yaşayanların Dilinden, Rize’nin Yaşayan Tarihi “ adlı proje başlıyor.

Proje hakkında bilgi aktaran Rize Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Muammer Bostan “ Rize’miz düğünlerinden müzik aletlerine, tarihinden geleneklerine , doğasından gastronomisine, el sanatlarına  kadar her şeyi ile kültürel renkliliği ifade ediyor. Ayrıca geçmişte hayatımızın odak noktası olmuş fakat günümüzde göz ardı ettiğimiz birçok unutulmuş mesleklerimiz bulunmakta. Teknolojinin ve sanayinin gelişmesi, hızlı nüfus artışı gibi pek çok etken sosyal ve ekonomik hayatı  belirlerken bazı mesleklerin doğmasına bazı mesleklerin de yok olmasına sebep olmuştur. İstiyoruz ki ustalarımızın dilinden, onların anlatıları ile Rize’nin değerlerini geleceğe taşıyarak envanter altına almaktır. “  dedi. 

KÜLTÜR KENTLERİN KİMLİKLİĞİNİ OLUŞTURUR 
Rize’nin kültürel zenginliğine dikkat çeken Genel Başkan Bostan açıklamasının devamında “ Rize doğal güzelliklerini pekiştiren bir kültürel zenginliğe sahip. İyidere’den Fındıklı’ya sizi her ilçede farklı bir hikâye bekler. Ardeşen’de, Çamlıhemşinde tulumla , İkizdere’de kavalla, Merkez’de armonikle İyidere’de kemençe ile kimi zaman coşar kimi zaman hüzünleniriz. Böyle bir renkliliğe sahiptir Rize. Ama biz bu zenginliğimizi koruyabilirsek ve geleceğe taşıyabilirsek kentimizin kimliğini muhafaza etmiş oluruz. Bugün Rize Merkez’de armonik sesini çok nadir duyuyoruz. Bakırcılar çarşımızda belki son ustamız bakır dövüyor.Belki son sepet ören ustamız bizi bekliyor.Pileki taşında mısır ekmeği yiyen hemşerilerimizden dinleyeceğimiz onlarca hikaye var. Bunlar projemizin esas varoluş sebepleridir. “ dedi. 

BÜTÜN RİZE’Yİ KATKI SUNMAYA BEKLİYORUZ
Rize Dernekleri Federasyonu olarak büyük bir heyecan duyduklarını ifade eden Genel Başkan Muammer Bostan “ İnanıyorum ki gerçekten Rize’ye gelecekte büyük katkı sunacak bir proje olacak. Bu sebeple Rize’de projeye katkı sunmak isteyen herkesi beklediğimizi ifade ediyor, projeye destekleri için Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne, proje paydaşlığı için Rize Valimiz sayın Kemal Çeber’e ve Rize Kültür ve Turizm İl Müdürü Esra Alemdaroğlu’na  RİDEF adına şükranlarımı sunuyorum “ dedi. 
 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.