Rize'deki O Okuldan Bir Başarı Daha
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Ağustos ayı Meclis Toplantısı, 6 Ağustos 2020 Perşembe günü, video konferans yöntemiyle yapıldı.
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Ağustos ayı Meclis Toplantısı, 6 Ağustos 2020 Perşembe günü, video konferans yöntemiyle yapıldı. Toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakan Yardımcısı Mahmut Özer katıldı. Toplantıda, Bakanlık ile Odamız arasında 4 denizcilik meslek lisesi için Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı.
İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya katılan Bakan Ziya Selçuk, imzalanan protokolün hayırlı olmasını dileyerek, DTO’nun okullara verdiği desteğe teşekkür etti. Bakan Selçuk, “Milletin çocukları için ne yapsak azdır. Bundan sonra da elimizden geleni yapacağız.” dedi.
Toplantıda konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, iş dünyası olarak yıllardır mesleki eğitimin önemini vurguladıklarını belirterek, “Mesleki eğitim ile reel sektörün birbirine entegre edilmesi yolunda atılan vizyoner adımlarda kendisi de eğitimci olan Sayın Bakanımızın önemli katkıları bulunuyor. Cesur ve kararlı politikaları sayesinde yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz.” dedi.
Tamer Kıran, “Hakikaten Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Sayın Bakanımızın koordinasyonunda Türk Milli eğitiminde önemli gelişmelere şahit oluyoruz. Hele pandeminin başladığı dönemde uzaktan eğitime başlayabilen pek az ülkenin arasında ülkemizin yer alması göğsümüzü kabarttı. Çocuklarımızı bir yandan hastalık tehdidinden korurken, diğer yandan eğitimlerine ara vermeden devam etmelerini sağlamış olduk.” diye konuştu.
Günümüzde eğitimin önemini vurgulayan, dünyada birçok ülke eğitim, araştırma ve geliştirmede mükemmeli yakalamak için canla başla çalıştığına dikkat çeken Tamer Kıran, denizci gençlerimizin Türkiye’de bu konuda nitelikli eğitim almalarının, iyi araştırma yapıp, kendilerini iyi geliştirmelerinin büyük önem arz ettiğini belirtti.
Protokole Dahil Okullar
Oda olarak denizcilikte eğitim kalitesini artırmak için yapılacak çalışmalara büyük önem ve destek verdiklerini kaydeden Tamer Kıran, imzalanan protokolle İstanbul Beşiktaş’ta Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Pendik’te Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İzmir’de, Çeşme Ulusoy Denizcilik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Rize’de Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde sektör ve meslek liseleri arasında güzel bir işbirliğine başlayacaklarını bildirdi.
Tamer Kıran, “Denizcilik alan derslerinden uygun bulunanların Odamızın belirlediği eğitici personel tarafından verilmesini sağlayacağız. Denizcilik alan öğretim programı ve eğitim materyallerinin hazırlanması/güncellenmesi çalışmalarına uzman desteği vereceğiz. Bu okullardaki öğretmenlere, hizmet içi eğitimi ve iş başı eğitim vererek, onları da geliştireceğiz. En iyi eğitim içeriklerini gençlerimiz için hazırlarken, başarılı öğrencilerimize burs desteği vereceğiz. Bu okullardan mezun meslek liseliler iş hayatına hazır yetişecekler. Söz konusu gençler, ara elman değil, aranılan eleman olacaklar.” diye konuştu.
Denizcilik Eğitimi Veren Mesleki Teknik Anadolu Liselerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri hakkında da bilgi veren Tamer Kıran, bugün Türkiye’de, gemi yapımı alanında bu yıl eklenen 13 okul ile 61 lise, 18 yüksekokul ve 12 fakültede yaklaşık 20 bin civarında öğrenci denizcilik eğitimi gördüğünü belirterek, okul sayısı olarak yeterli sayıya ulaşıldığını, artık eğitimin, eğiticilerimizin ve okullarımızın fiziki ihtiyaçlarının karşılanması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Denizcilik Meslek Liselerinin geçen yıl itibarıyla adrese dayalı sistem ile öğrenci almaya başladıklarına dikkat çeken Tamer Kıran, bu durumun denizcilik eğitiminin kalitesine olumsuz yansıdığını söyledi. Kıran, bu tür liselere merkezi sınav, mülakat, sağlık ve beden yeterliği göz önüne alınarak öğrenci kabul edilmesinin daha uygun olacağını kaydetti.
Yine bu liselerde yabancı dil eğitiminin (İngilizce) yetersizliğine dikkat çeken Tamer Kıran, bu durumun, denizciliğin gerek tayfa, gerekse de zabitan kadrosu için özellikle dünya filolarında Türk gemiadamı istihdam edilmesi noktasında kabul edilemez olduğunu belirtti. Tamer Kıran, bu konuda, denizcilik liselerine 1 yıl hazırlık sınıfı konularak, iyi bir İngilizce altyapısı oluşturmanın önemini vurguladı.
Tamer Kıran, denizcilik eğitimi veren okulların kullanması için Bölgesel Denizde Güvenlik Eğitim Merkezi ve Simülatör Merkezlerinin kurulmasının çok efektif olacağını ve kısıtlı kaynakların çok daha faydalı olarak kullanılması imkanı doğacağını söyledi.
DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kıran, meslek Liselerinin tercih edilebilirliğinin artırılması için okul isimlerine “denizcilik” ibaresinin yeniden verilmesinin, bu liselere olan ilgiyi daha da artıracağı ve başarılı öğrencilerin denizcilik sektöründe ön lisans ve lisans programlarına devam etmeye teşvik edeceğini sözlerine ekledi.
Protokolün denizcilik eğitimi için hayırlı olmasını dileyen Tamer Kıran, başta Bakan Ziya Selçuk olmak üzere protokolün hazırlanmasında ve imzalanmasında emeği geçen tüm bakanlık mensuplarına teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Tamer Kıran, işbirliği protokolünü imzaladı. MEB adına protokole Bakan Ziya Selçuk’un huzurunda Bakan Yardımcısı Mahmut Özer imza attı.
Toplantıda, DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, daha sonra iletilmek üzere bir Osmanlı gemisinin resmedildiği el işi bir tabloyu Bakan Ziya Selçuk’a sundu.
Meclis Toplantısı
Protokol imza töreninin ardından devam eden Meclis Toplantısında konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, dünyada ve Türkiye’deki ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hem Türkiye hem de Dünya ekonomisinde toparlanmaya yönelik güçlü sinyaller olmakla birlikte, sürdürülebilirliği konusunda önemli belirsizlikler bulunduğuna dikkat çeken Tamer Kıran, “Kısa vadede ekonomik gidişatın en önemli belirleyeni pandeminin seyri olacaktır. Temkinli olmayı elden bırakmamak gerekiyor” dedi.
Deniz Ticaret Odası’nın Kuruluş Yıldönümü
Odanın kuruluş yıldönümünün Ağustos ayına denk geldiğini hatırlatan Tamer Kıran, bundan 38 yıl önce 1982 yılında başlayan kuruluş çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte birçok büyüğün kendi özel hayatlarından fedakârlık yapmak suretiyle Oda’ya büyük emekler verdiğini, bugünlere kolay gelinmediğini anlatan Tamer Kıran, “Odamız yıllar geçtikçe mazisiyle, geçmişiyle denizcilik sektörünü kucaklayan köklü bir çınar olma yolunda ilerlemektedir. Bu durum, bugün bayrağı devralan bizlere de büyük sorumluluklar yüklemektedir. Odamızı gelecek kuşaklara taşımak için aynı inanç ve sorumlulukla çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Tamer Kıran, Türkiye’nin denizcilik sektöründeki çatı kuruluşu olan Oda’nın kurulmasına ve bugünlere gelmesine emek veren tüm büyükleri saygı ve hürmetle anarken, ebediyete intikal edenlere Allah’tan rahmet, yaşayanlara ise sıhhat ve afiyet temenni etti.
Oda’nın imkanlarıyla kurulan Piri Reis Üniversitesi’nin (PRÜ) Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre “uluslararası endeksli dergilerde yayınlanan bilimsel eser” dalında “öğretim elemanı başına en çok yayın düşen üniversiteler” arasında birçok iddialı üniversiteyi geride bırakarak 3. olduğunu belirten Tamer Kıran, PRÜ’nün aldığı ödüllerden bahsederek başarılarını anlattı.
Son günlerde Piri Reis Üniversitesi ve onu vakfeden TÜDEV’in, olumsuz haberlerle gündeme getirildiğine dikkat çeken Tamer Kıran, “Herkesi, bu iki güzide kurumumuzun geleceği için aklıselim ile hareket etmeye, süreçler tamamlanıncaya kadar sessiz ve sakin kalmaya davet ediyorum.” dedi.
“Tüm Mesaimizi Sektörümüzün ve Üyelerimizin Menfaatini İlgilendiren Konular İçin Harcayacağız”
Kovit-19 salgını süresince üyelerin sorunları ve sıkıntılarını hafifletmek için yaptıkları çalışmaları anlatan Tamer Kıran, “Tüm bunları gerçekleştirirken, gündemimizi hep Odamızın ve sektörümüzün genelini ilgilendiren konulardan oluşturduk. Suni gündemlerin peşine takılmadık, bundan sonra da takılmayacağız. Söylenti ve dedikodulara itibar etmedik, etmeyeceğiz. Bundan sonraki süreçte de tüm enerjimizi, dikkatimizi ve mesaimizi sektörümüzün ve üyelerimizin menfaatini ilgilendiren konular için harcayacağız. Üyelerimizin öncelikli meselelerini gündemimizden düşürmeyeceğiz. Acil çözüm bekleyen konularının takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bütün çabalarımız sektörümüz adına daha iyi bir gelecek yaratmak için olacak.” diye konuştu.
Tamer Kıran konuşmasının sonunda, bu ay 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. yıldönümünün kutlanacağını belirterek, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet ve minnetle andı. Tamer Kıran, kuruluşunun 100. yılına doğru emin adımlarla ilerleyen Cumhuriyetimizi korumak, bu topraklar ve ülkemizin milletiyle bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dilerken, kahraman gazilerimize şükranlarını sundu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.