Rize'de Tarihi Evler Onarılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılması ve yaşatılması için 2006 yılında başlattığı karşılıksız hibe desteği ile Rize'deki tarihi konak ve evler onarılıyor.
Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu, yaptığı açıklamada, kayıtlara göre Rize'de yaklaşık 230 tescilli tarihi ev olduğunu belirterek, "Tarihi özelliği bulunup da tescilli olmayan 300'ün üzerinde ev olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.
Rize'nin tarihi değerlerinden olan evlerin turizm açısından da önemli olduğunu ifade eden Hocaoğlu, "Bunlar hakikaten çok önemli. Rize'nin sivil mimarisinin en güzel örneklerini yansıtmaktadır. Rize Merkez, Çamlıhemşin ve Fındıklı konakları başta olmak üzere Hemşin ve İkizdere konakları diye tabir ettiğimiz evler, bugün ilimize gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bu evlerin fotoğrafını çekmek ve içini gezmek turistlerin en önemli uğraşlarından" diye konuştu.
Yüz yıllık evlerin bir çoğunun bakımsız ve onarıma muhtaç olduğunu dile getiren Hocaoğlu, şunları söyledi:
"Varisleri çok olan konakların bazıları bakımsız, bazıları yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bakanlığımız 2006 yılından itibaren bu tarihi evlerin sahiplerine hem proje hem de uygulama yardımı yapmaya başladı. Bize miras kalan bu evler, böylelikle bakımsızlıktan kurtarıldı. Maddi imkansızlıklar nedeniyle bakılmayan evlerin projeleri yapılıp onarımına başlandı. Bakanlığın bu yardımı tamamen karşılıksız. Vatandaşımız aldığı yardımla önce projelerini yapıyor, daha sonra uygulamalarını gerçekleştiriyor. 2012 yılı itibarıyla kırkı aşkın proje yardımı, yaklaşık 20 uygulama yardımı gerçekleştirdik. Ağırlıklı olarak merkez, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde proje yardımı yaptık. Bu yıl itibarıyla 12 uygulama devam ediyor. 9 proje için de çalışmalar sürüyor."
Hocaoğlu, evlere yardım yapılabilmesi için tescilli olmaları gerektiğini kaydederek, "Evler yüz yıldır dimdik ayakta. Bakanlığın yardımıyla yüz yıl daha ayakta durmaları sağlanıyor. Bir yandan da Rize turizmine katkı sağlamış oluyoruz. Bu evlerin sahiplerinin, evlerini konaklama ve yeme içme mekanına dönüştürmesi halinde turizme daha büyük katkı sağlanacak. Bazı turizme elverişli konakların sahiplerinin bu tip çalışmalara başladığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu çalışmalar meyvesini verip konaklama mekanına dönüştürülürse tarihi evler, Rize için ayrı bir çekim merkezi olacaktır" dedi.
"Restorasyonun ardından evi turizme açmayı düşünüyoruz"
Fındıklı ilçesine bağlı Gürsu köyündeki evini Bakanlık yardımıyla onarmaya başlayan Besim Özyıldız, evin temelinin 1930 yılında dedesi tarafından atıldığını, 1940'ta da bitirildiğini belirterek, "15-20 yıldır terk edilmiş ev, çürümeye başlamıştı. O nedenle devlet yardımı ile kurtarmak için restorasyona başladık. Restorasyonun ardından evi turizme açmayı düşünüyorum. Bölgede konaklama anlamında altyapı eksikliği var. Ziyaretçilerin ilgileneceğini düşünüyorum. Fındıklı'da dolma taş evler, turizm alanında ihtiyacı karşılayacak sayıdadır. Benim gibi evi olan kişiler, evlerini onararak turizme açmaya yönelseler iyi olur. Ev sahipleri için de gelir kaynağı olur" ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.