Rize’de “robotik yürüme cihazı” hizmete girdi
Rize’de “robotik yürüme cihazı” hizmete girdi
Rize’de “robotik yürüme cihazı” hizmete girdi
Cumhurbaşkanımızın ilimizi ziyareti esnasında kas hastalığı bulunan bir hastanın talebi üzerine Sağlık Bakanlığınca Kayseri Şehir Hastanesinden ilimize tahsisi yapılan “Robotik Yürüme Cihazı” hizmete girdi.
Yürüme robotu yürüme becerisini kaybetmiş inmeli, omurilik yaralanmalı, multiple sklerozlu ve travmatik beyin hasarlı hastaların tedavisinde kullanılan ileri teknoloji ile geliştirilmiş bir cihazdır.
Rize Devlet Hastanesinde hizmete giren robotik yürüme cihazı, yürüyemeyen veya yürüme kısıtlılığı olan hastalara umut olacak.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Ekber Tayfun, ise, “Robotik yürüme cihazıyla, yürüme yeteneğini çeşitli nedenlerle kaybetmiş veya yürüme yeteneği kısıtlanmış hastalarda, hem beyne hem de omuriliğe, yürüme aktivitesi için bir ayağı diğerinin önüne atması gerektiği her adım atışı esnasında hatırlatılmakta ve sistemde bulunan ayna vasıtasıyla hastaya görsel uyarı da sağlamaktadır.” dedi.
Tayfun, “Robotik yürüme cihazı her hastaya özel olarak, hastanın fonksiyonel düzeyine uygun olarak hazırlanır ve hasta gerektiği kadar ama mümkün olduğunca az olacak seviyede desteklenerek, doğru yürüme pateni için gereken hareketler cihaz yardımıyla çok sayıda tekrar edilerek hastanın yeniden yürümesinin sağlanması amaçlanır.” diye belirtti.
Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, Yürüme robotunun başarısını belirleyen en önemli kriter fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı tarafından seçilmiş uygun endikasyonlu hastaların olmasıdır. Özellikle gövde dengesi olan bacaklarda minimal hareket başlamış ve kasılmaları normal hareket paternini belirgin olarak kısıtlamayan hastalarda başarı oranı çok yüksektir” değerlendirmesinde bulundu.
Eklemlerinde geri dönüşü olmayan hareket kısıtlılığının olmasının yani kontraktürün varlığı ve ileri düzey kasılması olan hastaların yürüme robotuna alınması uygun olmadığını belirten Tepe, şunları kaydetti:
“Bunun dışında hastalarda kalp yetmezliği, diyabet, tıkayıcı damar hastalığı ve bası yarası gibi hastalıkların varlığı ve derecesi de robotik rehabilitasyon öncesi değerlendirilmektedir. Amacımız bunu bir başlangıç belirleyip, ilimize ülkemizdeki en modern fizik tedavi merkezlerinden birini kazandırmaktır. Böylece biz hiçbir hastamızın tedavisi için komşu illere veya uzak merkezlere gitmesine gerek kalmadan kendi ilinde tedavi görmesini istiyoruz. Hatta böylesi bir merkez komşu illerde olan hastalarımızı da ilimize çekecektir. Bu amaçla gerekli ihtiyaçları belirleyip planlamalarımızı yaptık, önümüzdeki süreçte de devamını getirme gayretinde olacağız”
İlk etapta günde 6 hastaya hizmet verecek cihaz, sistemin tam oturmasıyla daha fazla hastanın tedavisinde de kullanılabileceğini söyleyen Tepe, “Bu cihazın ilimize kazandırılmasın da emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Milletvekillerimize, Sağlık Bakan Yardımcımız Dr. Şuayip Birinci’ye ve diğer ilgili bürokratlarımıza teşekkür ederiz.” dedi.
Eklem rahatsızlığı bulunan 21 yaşındaki Tarık Ümit Balık’ın babası Ahmet Yanık, oğlumu doğumundan itibaren İstanbul başta olmak üzere birçok merkezde tedavisi için başvurduklarını söyleyerek, “En yakın Trabzon ilindeki rehabilitasyon merkezinde 3 yıl boyunca tedavi gördük. Her gittiğimizde orada ilimizden birçok hasta gittiği gördük. Onların mağduriyetini de görerek, CİMER, BİMER gibi merkezlere gerek mesajla gerekse Cumhurbaşkanımızın ilimizi ziyaretinde bulunu bizzat kendilerine ilettik” dedi.
Balık, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ilimize kısa zamanda kazandırılan bu cihazın Rize için büyük bir kazanç olduğunu söyleyerek, “Çok mutluyuz. Oğlum gibi yürüyemeyen veya yürüme kısıtlığı olan diğer hastalarımız artık il dışına gitmek zorunda kalmayacak. Emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Milletvekilimiz Sayın Muhammed Avcı’ya ve ekibine teşekkür ediyoruz. Allah hepsinden razı olsun.” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.