Rize'de Çay'ın tadı kaçtı , Çaytv'de çay sorunu masaya yatırıldı

RİZE'DE ÇAY'IN TADI KAÇTI , ÇAYTV'DE ÇAY SORUNU MASAYA YATIRILDI. HASAN UZUN: “BURADA SİYASETİN BÜYÜK KABAHATİ VAR”.MEHMET KARACA: “BURADA BİR ORGANİZASYON EKSİKLİĞİ VAR”. MUSTAFA MAVİ: “HEM ÇAYKUR HEM ÜRETİCİ HEM DE ÖZEL SEKTÖR ZARAR EDİYOR” DEDİ

ÇAYIN TADI KAÇTI

HEM ALIMYERLERİNDE HEM DE FABRİKALARDA İZDİHAM YAŞANIYOR

Karadeniz Bölgesinin en önemli geçim kaynaklarının başında gelen Çay’da sezon devam ediyor. Çay müstahsili bu yıl çayını satamamaktan şikayetçi. Özellikle 26 Haziran 2024’te başlayan 2. Sürgünde yaşanan izdiham devam ediyor. Tatil günlerini de fırsat bilerek çayını bir an evvel toplayıp bitirmek isteyen üretici Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki fabrikalarda yoğunluğa sebep oldu. Çaykur izdihamın ilk gününde kontenjanı dekara 50 kilograma düşürdü ancak bir çözüm olmadı, bu defa 30 kilograma düşürmek zorunda kaldı. Bunun da çözüm olmaması üzerine ÇAYKUR, kotayı 25 kilograma düşürdü. Bu süreçte özel sektörde taban fiyatı 17 TL olarak açıklanan yaş çayın fiyatını kilogram başına 12 TL’ye kadar düşürdü. Üreticiler için sancılı geçen bu sürecin önüne geçmek isteyen ÇAYKUR çay alımlarına 1 gün ara verdi. Bu sayede stoklardaki çayları işleyerek azaltmayı ve üreticilerin mağduriyetinin giderilmesini hedefledi. İzdihamın en büyük sebebi olarak ise son dönemde sıkça kullanılan elektrikli çay motorları neden olarak gösterildi. Üreticinin sesini duyan ve duyuran Çay TV bir kez daha konuyu ekrana taşıdı. Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi, Bey Çay Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Uzun, Gölge Çay Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karaca ve Çay üreticileri Derneği Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi, Çayda yaşanan izdihamla ilgili önemli açıklamalarda bulundular.

HASAN UZUN: “BURADA SİYASETİN BÜYÜK KABAHATİ VAR”

MEHMET KARACA: “BURADA BİR ORGANİZASYON EKSİKLİĞİ VAR”

MUSTAFA MAVİ: “HEM ÇAYKUR HEM ÜRETİCİ HEM DE ÖZEL SEKTÖR ZARAR EDİYOR”

UZUN: “ÇAYKUR VE ÖZEL SEKTÖR UYUM İÇİNDE OLAMADI”

Çaykur’un uyguladığı yöntemi “özel sektör yapsaydı kıyamet kopmuştu” diyen Hasan Uzun, Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim’in bu süreçte bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.

KARACA: “İZDİHAMI KONTROL ETMEK ZOR DEĞİL”

Mehmet Karaca, Çayda yaşanan izdihamın önüne geçebilmek yetkili kurumların bir araya gelerek üreticiyi bilgilendirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

MAVİ: “HER YERDE İZDİHAM VAR”

Yaşanan izdihamın başlıca sebeplerini sıralayan Mustafa Mavi, özel sektörlerin bu durumu fırsata çevirmesini eleştirdi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.