Rize'de 19. Yüzyıldan Günümüze Türkiye'ye Yapılan Göçler, Göçmenlik ve Sosyal Uyum sempozyumu düzenlendi

Rize'de 19. Yüzyıldan Günümüze Türkiye'ye Yapılan Göçler, Göçmenlik ve Sosyal Uyum sempozyumu düzenlendi

Vali Çeber, 19. Yüzyıldan Günümüze Türkiye'ye Yapılan Göçler, Göçmenlik ve Sosyal Uyum Sempozyumu Açılış Programına Katıldı

Rize Valisi Kemal Çeber, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen “19. Yüzyıldan Günümüze Türkiye'ye Yapılan Göçler, Göçmenlik ve Sosyal Uyum” sempozyumunun açılış programına katıldı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma; Rize Valisi Kemal Çeber, Rize İdare Mahkemesi Başkanı Ergün Coduroğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan, Göç İdaresi Genel Müdürü Dr. Savaş Ünlü, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Rize Vali Yardımcıları Gülhani Ozan Sarı, Ömer Faruk Duman, Rize İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, il müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sempozyum açılış konuşmaları yapıldı. Sempozyumda konuşan Vali Kemal Çeber, “Tüm dünyada ve yaşadığımız bölge itibari ile ülkemizde göçmenler artık önemli bir konu oldu. Dünyada yaşanan soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar, savaşlar, istikrarsızlık, ekonomik krizler, mübadeleler ve doğal afetler gibi nedenlerin yanı sıra maddi ve sosyal koşullarını iyileştirmek, kendileri ve ailelerine ilişkin beklentilerini geliştirmek amacıyla insanlar başka bölgeler ve ülkelere göç etmektedir. Özellikle son 10 yıldır ülkemizin ve son 30 yıldır dünyanın yaşadığı göç olgusuna baktığımız zaman göçlere neden olan gerekçeler ortadan kalkmadan göç hareketinin sona ermesinin mümkün değildir.” dedi.

rize-vali-kemal-ceber-1.jpg

Vali Çeber, Suriye’de çıkan iç karışıklıkla ülkemizin yoğun bir göçmen hareketiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, “Biz ülke olarak çok köklü bir milletiz. Ülkemiz, tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Türk misafirperverliği, mazlumlara sahip çıkmak bizim tarihimizden gelen medeniyet anlayışımızın bir tezahürüdür. Ülkemizde özellikle son 10 yıldır Suriye iç karışıklığıyla başlayan süreçte yoğun bir göçmen hareketliliği ile karşı karşıya kaldı.  Göç meselesi aslında hepimizin işidir. Göç Genel Müdürlüğümüz bu işi koordine eden, politikalarını belirleyen, istatistiki verilerini tutan bir genel müdürlük olmakla beraber göç yönetimi hepimizi ilgilendirmektedir. Çünkü biz yerelde göç meselesini konuşurken; eğitimi, sağlığı, güvenliği, istihdamı konuşuyoruz. Göç kavramı adına tüm bunları konuşmak zorundayız.  Sadece bunu Göç İdaresine bırakamayız. Göç, hepimiz ilgilendiren bir konu haline gelmiştir” dedi.

rize-vali-kemal-ceber-12.jpg

Vali Çeber, dünyada göçe neden olan sorunları ortadan kaldırmadıkça göç sorunun devam edeceğini belirterek, “Suriye ve Irak başta olmak üzere yaşadığımız coğrafyada her şey normale döndüğü zaman biz bu sorundan az etkilenen ülkeler kategorisine geçebiliriz.  Ama dünyada insanların göç etmelerine neden olan gerekçeler ortadan kalkmadıkça göç meselesi tüm dünyayı meşgul edecektir” Diye konuştu.

rize-vali-kemal-ceber-13.jpg

Sempozyum açılışının ardından Vali Çeber ve beraberindekiler, Rize İl Emniyet Müdürlüğü tarafından öğrencileri bilgilendirmek adına üniversitede açılan standı ziyaret ederek ilgililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

rize-vali-kemal-ceber-14.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.