Rize Yine Şaşırtmadı , Yıllık en fazla yağmur yağan il Rize Oldu

Rize Yine Şaşırtmadı , Yıllık en fazla yağmur yağan il Rize Oldu

YAĞMURUN BAŞKENTİ OLARAK BİLİNEN RİZE'DE YILLIK ORTALAMA METREKAREYE 2 BİN 309 KG YAĞIŞ DÜŞTÜĞÜ BELİRLENDİ

Rize'de yıllık ortalama metrekareye 2 bin 309 kilogram yağış düştüğü bilgisi, 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında düzenlenen İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısında öne çıktı. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş'ın başkanlık ettiği ve 81 ilin valisinin katıldığı bu değerlendirme toplantısına Rize heyeti de video konferans aracılığıyla katılım sağladı. Toplantıya Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Belediye Başkanı Rahmi Metin, ve ilgili birçok yetkili katıldı.

Toplantıda Rize'nin coğrafi yapısı ve iklim koşullarının afet risklerini artırdığına vurgu yapıldı. Rize, Türkiye'nin en fazla yağış alan ili olup, yıllık ortalama yağış miktarı metrekareye 2 bin 309 kilogramdır. Bölgede 3 bin 600 sürekli akışı olan dere ve 6 bin adet kuru dere havzası bulunmakta, bu da bölgeyi sel, heyelan ve taşkın gibi afetlere karşı hassas hale getirmektedir.

Afet risklerini azaltma kapsamında yapılan çalışmalar arasında kaya ıslahı, drenaj sistemleri, istinat duvarları gibi altyapı çalışmaları ile dere yataklarının temizliği ve ıslahı yer alıyor. 2024 yılı itibarıyla Rize genelinde 1 milyon 80 bin metreküp dere yatağı temizliği ve 200 bin metreküp düzenleme çalışması yapılmıştır. Ayrıca erken uyarı sistemlerinin kurulması ile afetlere karşı hazırlıklı olunması hedefleniyor. Afet öncesi yapılan her yatırımın, afet sonrası büyük bir mali tasarruf sağladığı da hatırlatıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.