Rize Mısırı Yok Satıyor

Rize Mısırı Yok Satıyor

Rize`nin hemen her bölgesinde ekilen,Temmuz ve Ağustos aylarında olgunlaşıp yenilecek kıvama gelen, Rize Mısırı bir çok yerde adeta yok satıyor.

  Rize Mısırı bitkisinin boyu, gerekse Mısır tanelerinin dolgunluğu ve lezzetiyle Türkiye`nin en kaliteli, daha çok mevsimsel olarak haşlanıp ve köz ateşte kızartılıp tüketilen Mısırı olarak biliniyor. Rize`nin bir çok cadde ve sokaklarında, Rize Belediyesinin göstermiş olduğu noktalarda müşterilerine hijyen bir ortamda hizmet veren Mısır satıcılarından Rizeli tüketiciler oldukça memnun. Gerek ham olarak, gerekse kaynamış su kazanlarında haşlama ve köz ateşte pişirilip satılmakta olan Rize Mısırının insan sağlığına onlarca faydası olduğu tıbben kanıtlanmış bulunmaktadır.

  15 yılı aşkındır, Rize Cumhuriyet caddesinde haşlanmış ve közde pişirilmiş Mısır satıcılığı  yapan, Rize Belediyesinden emekli Anzerli Osman Civelek; " Mısırın   içeriğindeki nişasta oranı ile yüksek bir enerji kaynağı olan mısır bol miktarda E vitamini içermesinin yanında A, B ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından da zengin bir besindir. Mısır`ın faydaları bir doktor arkadaşım bana anlatmıştı onları sizinle paylaşayım. Çok iyi bir enerji kaynağı olan mısır vücuda ve zihne enerji verir. Yorgunluğu giderir. Bağırsakları yumuşatır. Mide şikâyetlerini azaltır. Göz ve diş sağlığı için faydalı bir besin olan mısır böbreklere de yararlıdır. Mısır özü yağı kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur ve damar sertliğini önler. Kalp hastalığı riskini azaltır. Mısırın taneleri, tanelerinden elde edilen mısır yağı ve meyvelerinin ucundaki mısır püskülü kullanılır. Mısır püskülü tam bir potasyum deposudur. İdrar söktürür ve idrar yollarını temizler. Böbrek kumlarını ve taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Romatizmalılara çok iyi gelir."diye konuştu.

Haber Bayram Ali Kavalcı


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.