RİZE İYİDERE PİLEKİ MAĞARASI TARİHİ VE GEÇMİŞİ

RİZE İYİDERE PİLEKİ MAĞARASI TARİHİ VE GEÇMİŞİ

Pileki Mağarası, bölge halkı tarafından M.Ö. 2300 yıllarından itibaren ekmek pişirmek için kullanılan pileki taşının çıkarıldığı insan eliyle yapılmış bir mağaradır. Pileki taşı eskiden yöre mutfağında önemli bir yere sahipti.

Özel bir taştan yapılan pileki, Karadeniz'e özgü bir mutfak gereci olup yuvarlaktır ve içi boşaltılmış çanak şeklindedir.

Bu özel taş, İyidere Çiftlikköy’deki Pileki Mağarası'ndan çıkartılıp işlenmektedir ve binlerce yıldır yapılan bu işlem sonucunda Pileki Mağarası oluşmuştur.

Mağara, girişte iki geniş alan, ardında ise birçok tünelden meydana gelmektedir ve içinde kuyular ve göller bulunmaktadır. Mağara, ışıklandırması ve restorasyonu tamamlanarak turizme kazandırılmıştır.

Pileki mağarası Rize İyidere'de gezilecek yerler arasına girmiştir..

zzzzzzzzz.jpg

pileki-magarasi-1.jpg

pileki-magarasi-12.png

Pileki Nedir?
Pileki, önce sacayağının üzerine konularak altına ateş yakılıp ısıtılmaktadır. Isıtıldıktan sonra büyük lahana yaprağı veya muz yaprağı ile kaplanarak hamsili ekmeğin ve mısır ekmeğinin hamuru içine konulmaktadır. Sacayağının üzerinden alınıp, üst kısmı sac ile örtülmektedir. Daha sonra ocağın içindeki kızgın külün içine gömülmektedir. Üzerinde de tekrar ateş yakılarak içindeki malzemenin pişirilmesi sağlanmaktadır. Pileki içinde buğday unu hamuru ile de ekmek pişirilmektedir. Pileki malzemesi özel bir taş olan, Karadeniz’e özgü bir mutfak gerecidir. Yuvarlak ve içi boşaltılmış çanak şeklindedir.

Pileki yapımında kullanılan bu özel taş malzeme İyidere İlçesi Çiftlikköy’deki Pileki Mağarasından çıkarılıp işlenmektedir. Binlerce yıldır yapılan bu işlem sonucunda Pileki Mağarası oluşmuştur. Mağara girişte iki büyük mekândan sonrasında ise birçok tünelden meydana gelmiştir. İçinde kuyular ve göller mevcuttur. Günümüzde ışıklandırılarak çeşitli düzenlemelerle ziyarete açılmıştır.

pileki-magarasi-13.jpg

pileki-magarasi-14.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.