Rize Bakkallar Ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Galip Koç; Bankalar esnafımızın emeğine ortak olmuş durumdadır

Rize Bakkallar Ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Galip Koç; Bankalar esnafımızın emeğine ortak olmuş durumdadır

RİZE BAKKALLAR VE BAYİLER ESNAF ODASI BAŞKANI GALİP KOÇ; BANKALAR ESNAFIMIZIN EMEĞİNE ORTAK OLMUŞ DURUMDADIR DEDİ

Bakkal Esnaflarımız Tütün Ürünlerinin Kredi Kartı ile Satışında Yasal Komisyon Belirlenmesini Talep Ediyor

Bakkal esnaflarımız, tütün ürünlerinin kredi kartı ile satışında yasal bir komisyon belirlenmesini talep etmektedir. Örneğin, fatura ödemelerinin, araç muayenelerinin, vergi ve cezaların kredi kartı ile ödenmesi durumunda nasıl komisyon ekleniyorsa, tütün mamulleri satışında da aynı oranın uygulanması gerektiği ifade edilmektedir. Ayrıca, tütün ürünlerinin kâr oranının artırılması ve daha da önemlisi, banka POS komisyon oranlarının düşürülmesi talep edilmektedir.

Her kesim vergisini ve kârını alırken, bakkal esnaflarımızın emeği görmezden gelinmektedir. Müşterilerimizle karşı karşıya gelmek istemiyoruz, ancak bu ürünlerin satışlarının %60’ı kredi kartı ile yapılmak isteniyor. Nakit olarak aldığımız ve yüklü sermaye ayırdığımız tütün ürünlerini zaten %4 gibi düşük bir kâr oranıyla satmaktayız. Kredi kartı ile satın almak isteyen müşteriler nedeniyle, bakkal esnaflarımız kâr oranının %3'ünü bankalara komisyon olarak ödemek zorunda kalıyor ve geriye %1 kâr kalıyor. Banka komisyonlarının düşürülmesi veya kâr oranının artırılması yönündeki taleplerimizi yetkililerimize ilettik ve çözüm beklemekteyiz.

Bakkal esnaflarımızın emeğine bankalar adeta ortak olmuş durumda. Hem komisyonlar hem de kendi yazarkasalarımızdan aylık 250 TL'yi bulan ücretler alınmakta, ayrıca %3'e varan kredi kartı komisyonları, sigara kâr oranının %4’lere düşmesine neden olmaktadır. Esnafımızın günlük cirolarının üçte birini tütün ürünleri oluşturmaktadır, bu da işleri daha zor bir duruma sokmaktadır. 18 saat hizmet veren bir işletmenin, tütün ürünlerini neredeyse kâr almadan satması sürdürülebilir değildir. Bu duruma göz yumanlar, bu ürünleri satan noktaları bulmakta zorluk çekecektir.

Bakkal esnaflarımız, tütün ürünlerini kredi kartı ile alamadığı halde, kredi kartı ile satışını talep eden müşteri ile karşı karşıya kalmaktadır. Aynı müşteriler, vergilerini ve faturalarını kredi kartı ile öderken komisyon vermektedir. Bakkal esnaflarımıza da bu konuda biraz hak verilmelidir.

İşletme maliyetleri artan bakkal esnaflarımızın günlük cirolarının %50'sinden fazlasını kredi kartı satışları oluşturmaktadır. Banka POS komisyon oranları %3’e kadar yükselmiştir. Günlük 10 bin TL kredi kartı ile satış yapan bir iş yeri, aylık 9 bin TL komisyon ödemek zorunda kalıyor.

Üyelerimizden gelen yoğun şikayetler, tütün ürünlerindeki kâr oranlarının düşük olmasından ve günümüz şartlarında kredi kartı POS oranlarının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, esnaflarımız her geçen gün daha da zor duruma düşmektedir.

Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası olarak, bu durumla ilgili şikâyetlerimizi ve çözüm önerilerimizi içeren dilekçelerimizi ilgili kurum ve yetkililere ilettik. En kısa sürede çözüme kavuşması elzemdir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.