Özel sektör yüksek fiyatta kararlı

Özel sektör yüksek fiyatta kararlı

Rtb başkanı mehmet erdoğan:2016 yılında çaykur ile özel sektör işletmeleri arasında fiyat eşitliği sağlanacak

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, 2016 yılında Çaykur ile özel işletmeler arasında yaş çay fiyat eşitliği sağlanabileceğini söyledi.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, özel sektör işletmelerinin lokomotifi durumundaki büyük firmaların 1.20 TL’nin altında yaş çay almama kararının 2. ve 3. sürgünde de devam edeceğini belirtti.
Olumsuz hava şartlarından dolayı yaş çay üretiminde ön görülen yaklaşık 50 ton ürün kaybı, Çaykur’un alım sezonunu erken açması özel sektör işletmelerini yüksek fiyattan peşin çay alımına sevk etti. Geçen yıllarda kilosu 68 kuruşdan çay alan özel sektör işletmeleri bu sezon 1.30 TL’ye varan fiyatlardan peşin ödemeyi yaş çay yaprağı alımlarını sürdürüyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, özel sektör kuruluşları arasında önde gelen firmaların bir araya gelerek oluşturduğu Türk Çay Derneği çatısı altında, bu yıl ki şartlar göz önüne alınarak kilosu 1.20 TL’nin altında yaş çay almama kararı aldıklarını belirtti.
Don olayından kaynaklı beklenen ürün kaybı ve Çaykur’un sezona erken girmesinin bu kararın alınmasında etken olduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Bu yıl az stokla sezona girilmesi özel sektör işletmelerinin elini güçlendirmiştir. Geçen yıl 35 bin ton kuru çay ile sezona girilirken bu yıl özel sektör işletmeleri 15 bin ton kuru çayla sezona girmiştik. Stokların erimesinde İran’dan giren kaçak çay miktarının azalması etkili oldu. Başbakanımızın da çağrıları ile İran depolarında bulunan ve kaçak yollarla yurdumuza sokulan bol miktarda kuru çayı imha edilmiştir. Sağlıksız bu çayların imha edilmesi kaçak girişi azaltmış, buna paralel olarak özel sektörün stoklarının erimesi sağlanmıştır. Don olayından dolayı bu sürgünde yaklaşık 50 bin tonluk bir ürün kaybı olacağını tahmin ediyoruz. Dernek olarak 1.20 TL’lik taban fiyat kararımızı 2. ve 3. sürgünde de uygulamaya devam edeceğiz. Üreticimizden talebimiz çaylarını zamanında ve usulüne göre hasat edip ürün kalitesini bozmadan teslim etmeleridir.”

YAŞ ÇAY FİYAT EŞİTLİĞİ SAĞLANACAK
Erdoğan yaptığı açıklamada; raf fiyatlarının da gereken düzeye çıkarılması, kaçak çayın önlenmesi ve yaş çay üretim kalitesinin artması durumunda 2016 yılına kadar özel sektör işletmeleri ile Çaykur arasında fiyat eşitliği sağlanabileceğini ifade etti. Türk çay sektörünün önündeki en büyük sıkıntılardan bir tanesinin raf fiyatlarının düşük olması olduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çaykur bir ürünün fiyatını düşük tutunca özel sektör işletmelerinin o fiyatın üzerinde çay satması güçleşiyor. Örneğin Çaykur’un Ramazan çayı adı altında piyasaya sürdüğü ürünü kilosu 8.5 TL den satışa çıkarması özel sektörün de raf fiyatlarını etkilemiştir. Raf fiyatlarının olması gereken değere yükseltilmesi, kaçak çay girişlerinin önlenmesi ve yaş çay üretim kalitesinin artması bu yıl görülen rahatlamanın çok daha iyi seviyelere gelmesini sağlayacaktır. Bunlar sağlanırsa özel sektör işletmeleri 2016 yılına kadar Çaykur ile yaş çay fiyat eşitliğini sağlayabilir.”


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.