Mühürcü Rizeli Hasan Hilmi Efendi

Mühürcü Rizeli Hasan Hilmi Efendi

Teşkilat-ı Mahsusa’nın her sahada kendi adamları vardı. Bunlardan birisi de, Rizeli Hasan Hilmi Efendi idi. Bu zat mühürcü, ressam ve san’atkardı. Mükemmel hat levhalar yazar, döküm işlerinde usta sayılırdı.

Teşkilat-ı Mahsusa, muhtelif yabancı dillerdeki mühür, afiş ve beyannameleri bu zata yazdırırdı.

Teşkilat-ı Mahsusa’nın İttihad-ı İslam hareketleri için hazırlattığı afişlerin bir kısmı da Almanya’da basılmıştı. Rizeli Hasan Hilmi Efendi, yaşının ileriliğine rağmen, Almanya’ya gitmiş Stutgard’da basılmasına nezaret etmişti. Hasan Hilmi Efendinin hazırladığı hamasi tablolar Feld Mareşal Hinderburg’un dikkatini çekmiş, bunları hazırlayanın Almanya’da olduğunu öğrenince kendisini görmek istemişti.Almanların ünlü mareşali, Hasan Hilmi Efendiye çok iltifat etmiş, kendisinden bir arzusu olup olmadığını sormuştu. 

Rizeli Hasan Hilmi Efendinin babası 1827-1828 Türk-Rus harbinde, ağabeyi de 1876-1877 Türk-Rus harbinde şehit olmuşlardı.
Alman Başkumandanının bir arzusu olup olmadığı sualine, Hasan Hilmi Efendi:

"-Moskof esareti altındaki ırkdaş ve dindaşlarımın elbirliğiyle kurtarılmasını isterim. Dünyada başka bir emelim yoktur… "cevabını vermişti.  

Hasan Hilmi Efendi, daha sonra, Maveray-ı Kafkas ordumuzun İran’ı aşarak Anavatana girmek isteyen kıtalarında bulunmuş, Teşkilat—ı Mahsusa'da, Afgan hükümetinin talebi üzerine kendisini Kabil’e göndermiş, Hasan Hilmi Efendi Habibullah Han’ın emirliğinde, Afganistan pullarıyla gümüş paralarını imal etmiş, Kabil’de damga matbaasını ve darphaneyi kurmuş, sonra vatana dönmüştü.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.