Kadın Kooperatifleri Doğu Karadeniz Bölge Buluşması Gerçekleştirildi

Kadın Kooperatifleri Doğu Karadeniz Bölge Buluşması Gerçekleştirildi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımlarıyla Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde organize edilen "Kadın Kooperatifleri Doğu Karadeniz Buluşması" gerçekleştirildi.

Düzenlenen etkinliğe Rize Valisi Kemal Çeber, Eşi Neslihan Ayan Çeber ve diğer bölge valileri ve eşleri Video konferans yöntemi ile katıldı.

Etkinlikte Rize il genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Çeber;“ Kadın Çalışma grubu tarafından düzenli aralıklarla toplantılar gerçekleştirerek kadın kooperatifçiliğinin etkinliğini artırılması ve tanıtımının sağlanması amacıyla ilçeler tek tek ziyaret edilerek üretim atölyeleri ve kooperatiflerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İl ve ilçelerde Halk Eğitim Merkezine gidilerek kadın kursiyerlere kooperatifçiliğin önemi, kooperatiflerin kuruluşları, üyelik şartları, üyelik sorumlulukları, çalışma sistemleri hakkında bilgi verilerek, kooperatifleşme teşvik edilerek, elde ettikleri ürünleri çok daha iyi değerlendirebilecekleri konusunda rehberlik yapılmıştır.

Bu anlamda İlimizde faaliyet gösteren iki kadın kooperatifi bulunmakta olup bir kooperatifimizde Fındıklı İlçesinde Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak yeni kuruluşunu gerçekleştirdi. Ancak pandemi nedeniyle ilk genel kurulunu yapamadığı için faaliyetlerine başlayamamışlardır. Söz konusu kooperatifin faaliyet alanı yörede yaşayan kadınların ürettikleri sebze, meyve ve arıcılık ve ayvancılık gibi her türlü tarımsal ürünlerin pazarlanmasını gerçekleştirecektir.

rize-vali-1.jpg

Bir başka kooperatifimiz de S.S. Rize Kadın El Sanatları Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi olup, yöresel el sanatlarından elde edilen çeyizlik, hediyelik eşya, takı ve gıda ürünleri (turşu, konserve, reçel, sos, organik sirke, bal) üretmektedir. Yaptığı çalışmalarda Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmektedir.

rize-vali-12.jpg

Bir diğer kooperatifimiz Ardeşen Kadınlar El Sanatları Tarımsal Kalkınma Kooperatifidir. Yörede yaşayan geliri düşük kadınların kendi el emekleri ile ürettikleri ürünleri kooperatif aracılığıyla satışını sağlayarak aile ekonomisine katkı sağlamakta olup pandemi nedeniyle çalışmalarına ara vermiştir.

rize-vali-13.jpg

Bölgesel olarak bakıldığında imkanların kısıtlı olmasına rağmen köylerimizde yetiştirilen elma, armut, hurma, üzüm gibi meyvelerden reçel ve pekmez yapımı, gibi faaliyetlerde bulunanlara ürünlerin belli dükkanda ya da belediyelerden sergi ve satış yapılabileceği, bölgesel olarak florası diğer bölgelerden farklı olmasından kaynaklı bal üretimi, arı anası üretimi ve arı ırklarının çoğaltılarak pazarlanması ve satışının sağlanması konularında bilgilendirilme yapılmıştır.

İlimizde kadın üreticilerinin, üretkenliğini artırmak ve elde ettikleri ürünleri değerlendirmelerini sağlamak için kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.  “ ifadelerini kullandı.

rize-vali-14.jpg

Valiler ve ilgili kooparatif temsilcilerinin ardından konuşma yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk, "Doğası, havası, suyu ve yeşili ile ülkemizin ciğerleri Karadeniz Bölgesi inanıyorum ki kooperatifçilik anlamında da bir ivme kazandıracaktır. Aynı zamanda kültürü, insanları, coğrafyası ve verimli topraklarıyla da zengin bir sermayeye sahip. Dolayısıyla da bu coğrafya bizlere daha yüksek, daha önemli kapılar da açacak. Kadın girişimciler olarak ne mutlu ki sizler üretim yapacaksınız. Yeni fikirleri hayata geçirecek pek çok donanıma da sahipsiniz ve o nedenle biz her daim diyoruz ki bütün bölgelerimize, bütün illerimize güveniyoruz, potansiyellerini ve girişimcilik ruhlarını ortaya çıkaracaklar ve birçok başarı hikayesi yazacaklar." İfadelerini kullandı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.