Kaçkarlar'a "11 yeni Ayder Yaylası" planlanıyor
Rize Valiliği tarafından Doğu Karadeniz Bölgesinde turizm faaliyetini daha aktif hale getirmek için dünyaca ünlü Ayder Yaylası benzeri 11 odak noktası belirleyerek, ulaşım ve altyapı sorunlarının çözümü için imar planı ihalesi gerçekleştirdi.
Rize Valisi Erdoğan Bektaş, son yıllarda bölgeye dönük artan ilgiyi başka turizm noktaları oluşturup dağıtmaları gerektiğini belirterek, "Bundan yola çıkarak Ayder benzeri şartlara sahip 11 nokta daha tespit ettik. Ayder ile birlikte 12 noktanın tamamının ulaşım ve altyapı sorunlarını çözmek için bir dizi ihale yaptık." dedi.
Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaçkar Dağları'nın 3-4 bin rakım arasında bir sıra dağ dizisi olduğunu, Rize sınırları içerisinde ise 2 bin ile 3 bin rakım arasında turizmin hizmetine sunulabilecek 100'e yakın zirve olduğunu belirtti.
Turizmde Trabzon, Rize ve Artvin'in birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Bektaş, Uzungöl, Ayder ve Karagöl'ün bir bütün olarak ele alınması gerektiğini, Doğu Karadeniz kalkınma hamlesinde Kaçkar sıra dağlarının öncelik olduğunu vurguladı.
Bölgedeki turizm potansiyelini aktif hale getirmek için Ayder Yaylası'ndan başlayarak yaz kış hizmet verebilecek Türkiye'nin en büyük kayak tesisini planladıklarını, üç etaptan yaklaşık 9 yılda tamamlanması planlanan ve 70 milyon avroya mal olması beklenen proje için yap-işlet-devret modelinde 4 firmanın talip olduğunu kaydetti.
Bektaş, Avrupa'da kayak sporunun başlı başına bir geçim kaynağı olduğunu, Alpler'in üç ülke için geçim kaynağı oluşturduğunu, Türkiye'de ise kayağın henüz ekonomik alternatif olarak görüldüğünü, başlı başına ekonomik değer almasının biraz daha zaman alacağını vurguladı.
Rize-Artvin Havalimanı çalışmalarının tamamlanması ile bölgenin değerinin yükseldiğini ve Ayder'e ulaşımın havalimanından 48 kilometreye düştüğüne dikkat çeken Bektaş, Kaçkarlar'ın sadece kış turizmi olarak değerlendirilmemesi gerektiğine değinerek, ilkbahar ve yazın da ayrı bir cazibe merkezi olduğunu aktardı.
Kaçkarlar'ın doğal turizm alanında önem taşıdığını kaydeden Bektaş, "Kaçkarlar'ın doğal güzellikleri için yaylalar Yeşil Yol Projesi ile Samsun'dan Artvin'e kadar birbirine bağlanıyor. Sadece Rize kısmında ufak eksiklikler var. Bunu da büyük bir aksilik olmazsa kısa sürede bağlamış olacağız. Bütün insanların Samsun'dan Artvin'e kadar yayla yolunu kullanması mümkün gözükmüyor. Paralel yayla bağlantılarının yanında dikey bağlantılar için de çalışmalarımızı yürütüyoruz." diye konuştu.
Kaçkarlar'ın büyük bölümünün Rize'de olduğunu, Rize'de ise yoğunluğun Ayder'e yüklendiğini ve tabiatın bunu kaldıramadığını vurgulayan Bektaş, "Yaylada 4 saat trafiği tıkanan bir yerde turizm olur mu? Ayder yoğunluğu kaldıramayınca görüntü ve yapılaşmada aksamalar yaşanıyor. Ayder'deki tıkanmayı görünce büyük bir yenileme çalışması başlatıldı. İnşallah sıkıntı olmazsa Ayder'de gelecek yıl turizm sezonu sonunda projeler şekillenecek. Yeni bir Ayder için ilk kazmanın vurulmasını umuyoruz." şeklinde konuştu.
-"Ayder gibi çıkmazla karşılaşmamak için planlama yapıldı"
Ayder'de kapasitenin kısıtlı olduğuna değinen Bektaş, şöyle devam etti:
"Havası, suyu, toprağı, kapasitesi sınırlı. Ayder'de azami 3 bin 500 yatak koyabilirsiniz. İnsanlar bu bölgeyi biliyor ve görmek istiyor. Son yıllarda bölgeye dönük artan ilgiyi başka turizm odakları oluşturup dağıtmamız lazım. Bundan yola çıkarak Ayder benzeri şartlara sahip 11 nokta daha tespit ettik. Ayder ile birlikte 12 noktanın tamamının ulaşım ve altyapı sorunlarını çözmek için bir dizi ihale yaptık. Vadiler boyunca denizden yaylaya kadar yeşil yolun dikey bağlantılarını oluşturacağız. Ayrıca bu 11 noktanın imar planlarını da ihale ettik. Gelecekte Ayder gibi bir çıkmazla karşılaşmamak için gerekli altyapıyı, hukuki imar planını oluşturuyoruz."
Rize'de yeni "Ayder"ler oluşturmayı öngördüklerini kaydeden Bektaş, "Oluşturduğumuz noktaların yarısı bile tutsa bunun şehre katacağı zenginliği, hareketliliği, cazibeyi, potansiyeli kamuoyuna bırakıyoruz. Turizmde çoklu anlayış ile hareket ediyoruz. Ayder'in ve benzeri noktaların dışında şehirde odak noktaları oluşturmak gerekiyor. Bunun için de belirlediğimiz turizme katkı sağlayacak 40 nokta tespit ettik. Bunun için de çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
Belirlenen noktalarda kesinlikle yapısal bozukluklara izin verilemeyeceğinin altını çizen Bektaş, şöyle devam etti:
"Biz belli noktalarda plana uygun olmayan yapıları durdurduk. Yıkacak, plana uygun hale getirdikten sonra yapabilecek. Plan olduğu zaman müdahale edebiliyoruz. Plan olmayınca hareketsiz kalınıyor. Plan ile ortaya bir yol haritası çıkabiliyor. Yaylalarda kaçak yapılaşma yapanlar da pişman. Onlar da plansızlığın ortaya koyduğu tıkanıklıktan şikayetçi. Bunu ortadan kaldırma çabası içerisindeyiz."
- "Sivrikaya'da kayak pistleri oluşturabileceğimiz yamaçlar var"
Özellikle İkizdere'de belirlenen üç nokta ve Ovit Tüneli bağlantısının yapıldığı Sivrikaya'nın turizm için en ideal nokta olduğuna değinen Bektaş, buranın bin 900 rakımda bulunduğunu kaydetti.
Bektaş, "Sivrikaya'da belki de en sert kayak pistlerini oluşturabileceğimiz yamaçlar var. Sivrikaya'da insanlar arsa spekülasyonlarına başladı. Eğer bir düzen kurmazsak üç seneye Ayder'den daha kötü olur." dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.