"Kaçkar by UTMB" Rize’yi Dünya Sahnesine Taşıyacak

RİZE VALİSİ İHSAN SELİM BAYDAŞ, UTMB ORGANİZASYONU HEYETİ VE İLGİLİ KURUM AMİRLERİYLE ÇAY ÇARŞISI GENÇLİK MERKEZİ TOPLANTI SALONUNDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ TOPLANTI SONRASI HABER AJANSI VE YEREL BASIN MENSUPLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Geçtiğimiz günlerde, Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla lansmanı yapılan “Kaçkar by UTMB” hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
 
Vali Baydaş, dünyanın en zorlu ve prestijli ultra maratonlarından biri olan UTMB Dünya Serisi'nin, 2025 yılında Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilecek olmasının, ilimizin spor turizmi açısından önemine dikkat çekerken, UTMB Türkiye Lisans sahibi Özgür Emeklioğlu da organizasyonun içeriğine dair bilgiler verdi. Basın toplantısında, “Kaçkar by UTMB” ile Rize’den dünyaya hizmet ihracatı yapılacağı vurgulandı ve şu ana kadar 32 ülkeden 730 sporcunun organizasyona başvurduğu belirtildi. Bu organizasyonun yapılmasında Rize Artvin Havalimanı'nın çok önemli bir avantaj olduğu ve hiçbir turistik destinasyona bu kadar yakın bir havalimanı bulunmadığı ifade edildi. “Kaçkar by UTMB” ile Kaçkarlar’ın dünyanın en çok tercih edilen dağ sporları merkezlerinden biri olacağı vurgulandı ve önümüzdeki bir yıl boyunca hazırlıkların titizlikle sürdürüleceği belirtildi.

Vali Baydaş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Kaçkar by UTMB”nin, spor turizmi perspektifinden Rize'ye geniş bir vizyon sunacağını belirterek, “Artık önümüzde bir yıllık bir süre var ve geri sayımı başlatıyoruz. Önümüzdeki sene eylüle kadar güvenlikten sağlığa, arama kurtarma organizasyonundan telefon iletişimine, parkurların güzergahının düzenlenip temizlenmesine kadar pek çok organizasyonu planlayacağız. Bu süre zarfında, üzerinde durmamız gereken her meseleyi istişare edeceğiz” dedi.

“Kaçkarlar, Dünyada Dağ Sporlarının En Çok Tercih Edilen Merkezlerinden Biri Olacak”

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayder’i Davos gibi uluslararası meselelerin konuşulduğu bir merkez haline getirme vizyonu doğrultusunda, bu çalışmaların büyük önem taşıdığını vurgulayan Vali Baydaş, “Ayrıca, Ayder dönüşüm projesi ve Rize’nin konaklama kapasitesini artırma çalışmaları da devam ediyor. Bu tür etkinlikler sayesinde Kaçkarlar, dünyada dağ sporlarının en çok tercih edilen merkezlerinden biri olacak. Organizasyonlar arttıkça bölgemizdeki turizm çeşitliliği ve konaklama imkânları da gelişecek. Bu süreci hep birlikte ilerleteceğiz” dedi.

“Hiçbir Turistik Destinasyonda Bu Kadar Yakın Havalimanı Yok”

Bu tür organizasyonların Rize’de yapılabilmesinde havalimanının çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Baydaş, “Hiçbir turistik destinasyonda bu kadar yakın, 45 dakikalık mesafede bir havalimanı yok. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. Ayder dönüşüm projesi de bizim ufkumuzu açan, önümüzü açan projelerden biridir. Bu projelerle, bu tür faaliyetleri gerçekleştirebilecek altyapıya kavuşmuş olacağız. Bu, Rize ve Kaçkarlar için yapılabilecek en güzel turizm organizasyonu olacak. Herhangi bir ilave yatırım yapmadan, mevcut doğamızı ve atalarımızdan kalma patikaları kullanarak bir sportif organizasyon gerçekleştireceğiz. Bu tür organizasyonların arttıkça bölgemizde bir standart oluşturacağına ve turizm çeşitliliği getireceğine inanıyorum” dedi.

Özgür Emeklioğlu, Rize’de gerçekleştirilecek Kaçkar by UTMB’yi şehrin sahiplenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Rize Spor Turizmi Çalıştayı vesilesiyle Kaçkar Dağları’nı yakından tanıma fırsatı bulduk. Kaçkarlar’ı gördüğümüzde, Türkiye’de dağ, eko ya da macera sporları yapılacak en ideal yerin burası olduğunu anladık. Bu düşüncemizi o panelde paylaştık ve Kaçkarlar’ın Türkiye’nin dağ sporları merkezi olacağını ilan ettik. O günden itibaren bu yolda adım atmaya başladık” dedi.

“Amacımız Kaçkarlar’ı Uluslararası Arenada Tanıtmak”

Emeklioğlu, amaçlarının, Kaçkarlar'da yapılacak organizasyonların tek seferlik bir etkinlik olarak kalmaması olduğunu vurgulayarak, “Aksine, bu organizasyonlar aracılığıyla Kaçkarlar’ı uluslararası arenada tanınan, dağ sporlarında tecrübesi ve bilgi birikimiyle ön plana çıkan bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla, Sayın Valimizin öncülüğünde, Gençlik ve Spor Bakanlığı bir çalışma ekibi oluşturdu. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Rize Belediyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, ilgili federasyonlar ve bakanlıklar bu süreçte tam bir iş birliği içinde çalışıyor” dedi.

“Alpler’den ya da Dünyadaki İkonik Dağlardan Hiçbir Eksiği Yok, Hatta Fazlası Var”

İlk adım olarak parkurların belirlendiğini ve organizasyonun nerede ve nasıl gerçekleştirileceğine dair uluslararası teknik ekiplerin Avusturya, Fransa ve İsviçre’den geldiğini belirten Emeklioğlu, Kaçkar Dağları’nı gördüklerinde, “Burasının Alpler’den ya da dünyadaki ikonik dağlardan hiçbir eksiği yok, hatta fazlası var” dediklerini aktardı. Kaçkarlar’ın en büyük avantajlarından birinin, doğasının bozulmamış olması olduğunu vurguladı. “Alpler'de ve diğer dağlık bölgelerde karşılaşılan yapılaşma burada yok. Ayrıca, Kaçkarlar’ın doğasında, deniz manzaraları ile dağların birleştiği eşsiz bir güzellik var.” dedi. Fransa’daki lansmanda Kaçkarlar’ı tanıttıklarını ve büyük ilgi gördüklerini belirtti.

“Bu, Dünyada Dağ Sporları için Benzersiz Bir Kolaylık Sağlıyor”

Bir diğer önemli avantajın, Rize-Artvin Havalimanı'nın organizasyon bölgesine sadece 45 dakikalık mesafede olması olduğunu vurgulayan Emeklioğlu, “Bu, dünyada dağ sporları için benzersiz bir kolaylık sağlıyor. Sporcular, Kaçkarlar’a ulaştıklarında, bölgenin doğal güzelliği ve altyapı olanakları onları etkiledi. Bu süreçte otel kapasitelerimiz ve yerel halkın misafirperverliği de sporcuları memnun etti” dedi.

“Kaçkarlar’ın Doğal Güzelliklerini Dünya Sahnesine Daha Hızlı Taşımamızı Sağlayacak”

Emeklioğlu, bu tür organizasyonların sadece bir şehrin değil, çevresindeki tüm kentlerin turizm gelirlerine katkı sağladığını belirterek, “UTMB organizasyonunu Kaçkarlar’a taşımak bizim için büyük bir adımdı. Bu sayede, dünya genelindeki dağ sporcuları hazırlık kampları için Kaçkarlar’a gelerek buradaki parkurları deneyimleyecekler. Yarışın başlangıç noktası Ayder olacak ve parkur 12 yayladan geçerek tekrar Ayder’de sona erecek. Parkurlar, doğal güzellikler ve teknik gereksinimlere göre belirlendi. Yarışlar sırasında sporcuların güvenliği en önemli öncelik. AFAD, UMKE gibi kurumlarla arama kurtarma ve sağlık müdahalesi senaryoları hazırlandı. Yardım istasyonları titizlikle planlandı” dedi.

Kaçkar by UTMB’ye şu ana kadar 32 ülkeden 730 sporcunun kayıt yaptırdığını belirten Emeklioğlu, “Türkiye, İran, Avustralya, Güney Kore ve Avrupa’nın birçok ülkesinden katılımcılar var. Bu sayede Kaçkarlar’ın adını daha fazla duyuracağız ve sporcular buraya tekrar gelip hazırlık kamplarını burada yapacaklar. Bu organizasyonların Rize ve Kaçkarlar’ı dünya sahnesine taşıyacağına inanıyorum” dedi.

Basın toplantısına Vali Baydaş’ın yanı sıra; Vali Yardımcısı Hüseyin Aydın, UTMB Türkiye Lisans sahibi Özgür Emeklioğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bayram Yığcı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Öztürk ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı yetkilileri katıldı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.