İkizdere, Küçük Gezi mi Yapılmak İsteniyor ?

İkizdere, Küçük Gezi mi Yapılmak İsteniyor ?

Rize’nin İyidere’de ilçesinde yapımına başlanan lojistik merkezi inşasında kullanılmak üzere İkizdere’de açılan Cevizlik Taş Ocağı'na karşı protestoda bulunanların birçoğunun Gezi Parkı eylemlerine de destek verdiği ortaya çıktı.

İkizdere ilçesindeki Cevizlik Taş Ocağı'na karşı protestoda bulunanların 2013 yılında İstanbul’da meydana gelen Gezi Parkı olaylarında da protestocular arasında yer alması dikkat çekti.


Bölgede yaşayan vatandaşların yaşam alanlarındaki endişelerini dile getirmek için başlayan eylemler ilerleyen günlerde yön değişmeye başlayınca herkesin dikkatini çekti.


İkizdere halkının beklentilerinin dışına çıkan ve Gezi Parkı olayları sırasında protestoda bulunan HDP, Türk Tabipler Birliği, KESK Federasyonu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜMBELSEN), Halk Evleri, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrenci Kolektifi üyesi grup, Eğitim Sendikası, Çevre Mühendisleri Odası ile PKK sempatizanı ve ABD’li aktivist gazetecilerin Rize’nin İkizdere ilçesinde de yapılan protestolarda yer alması gözlerden kaçmadı.


Gezi’de olduğu gibi bölgeye çadırların yerleştirilmeye çalışılması ise güvenlik güçlerinin müdahalesi ile engellendi. Gezi Parkı’nda ”duran kadın” figür haline getirilirken İkizdere’de “Duran Nene” figürü oluşturulmaya çalışıldı. Senaryonun benzerliği sağduyulu kesimin dikkatinden kaçmadı.


İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) ve İstanbul Rize Masası etkinlikleri kamuoyu gündemine getirilen eylemler daha sonra Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Sinop Kadın Platformu, Sessiz Çığlık Platformu, Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu, Fındıklı STK ve Kuruluşlar (DEKAP Fındıklı Dereleri Koruma Platformu, Enerji Maden Sendikası, Basın Emeklileri Sendikası, Tarım Orkam-Sen (Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu), İnsan Hakları Derneği, yerel, ulusal ve yurt dışından gazeteciler de eylemlerde ve protesto gösterilerinde yer almaya başlandı.
İlk olarak İkizdere gündemi ile şekillenen eylemlerin daha sonra yurt geneline yayılmaya çalışılması yetkilileri harekete geçirirken, İkizdere ilçesinde yapılacak her türlü açık alan etkinliği ve yürüyüş protesto gibi etkinlikler 15 günlüğüne yasaklanmıştı.
Öte yandan HDP, CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin İkizdere ilçesine gelerek eylemde bulunanlara destek vermesi de akıllarda fikir babalarının ortak hareket ettirmesimi acaba sorusunu akla getirdi.
 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum