Halkalanan Atmaca 1 yıl sonra yine Rize'ye geldi

Halkalanan Atmaca 1 yıl sonra yine Rize'ye geldi

Rize’nin Ardeşen ilçesinde geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılan “Atmaca Halkalama ve Salım Şenliğinde” halkalanan atmaca, bu yılın ekim ayında aynı mevkiide yeniden görüldü.

 Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü ile Atmacacılık Derneklerinin ortak çalışmasıyla her yıl Kasım ayında farklı İlçelerde, “Atmaca Halkalama ve Salım Şenliği” gerçekleştiriliyor.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen “Atmaca Halkalama ve Salım” programında Ardeşen ilçesinde “BA-025-69” halka numarasıyla halkalanarak tabiata salınan atmacalardan biri atmacacılık yapan bir vatandaş tarafından tekrar yakalanarak DKMP Rize Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi. Ekiplerin yaptığı incelemede yakalanan atmacanın geçtiğimiz yıl Rize Şube Müdürlüğünce halkalanan atmaca olduğu tespit edildi. Atmaca genel muayenesinin yapılmasının ardından yeniden tabiata salındı.
Atmacaların göç güzergahları ve halkalama çalışmaları hakkında bilgi veren DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş; “Atmacalar Ağustos-Kasım ayları arasında Türkiye’de Doğu Karadeniz ve Marmara bölgeleri üzerinden girip Akdeniz’den geçerek Güney Afrikaya sıcak bölgelere iner ve Nisan-Haziran ayları arasında tekrar Güneyden Kuzeye doğru göç eden kuşlardandır. Rize’de halkalanan atmacanın göç için yeniden Rize’yi kullanması göç yollarının incelenmesi bakımından oldukça önemlidir. Halkalama 100 yıldan fazla bir süredir uygulanmakta olan bir yöntemdir." dedi.
2011 yılında DKMP Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmeye başlayan halkalama çalışmalarının belli standartlarda gerçekleştirildiğini, konusunda uzman akademisyenler ve  STK’larla belli standartlarda gerçekleştirilen halkalama ile kuşların güvenliğini tehdit edecek çalışmaların önüne geçilmesinin hedeflendiğini ifade eden  Taş; “Bu çalışmalarda takılan halkaların üzerinde kuşun halkalandığı ülkenin adı ve özgün bir numara yer alıyor. Halkalama, kuşların yön bulma yetenekleri ile ilgili çalışmalarda ve göç araştırmalarında geniş bir yer tutuyor. Halkalanan ve tekrar yakalanan bireyler sayesinde yakalanan kuşların tür, yaş, cinsiyet tayininin yanı sıra ağırlık gibi ölçümleri yapılarak konaklama ekolojisi, göç stratejisi araştırmaları yapmak mümkün oluyor. Türlerin üreme, kışlama ve konaklama alanlarına bağlılıkları/dönme başarıları ile ilgili bilgiler, kuşların göç yollarında kritik öneme sahip alanların korunmasında bilimsel altyapıyı oluşturuyor” dedi.
“Atmaca Halkalama ve Salım Şenliği”nin 6.’sı yine Rize’de önümüzdeki günlerde yapılacak ve pek çok atmaca halkalanarak takibe alınacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.