Erdoğan çay sektörünün 2023 hedefini açıkladı
RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize Ticaret Borsası (RTB) salonunda düzenlenen 2013 yılı Çay Sezonu Değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada konuştu.
Erdoğan, 2012 yılında 1 milyon 152 bin 731 bin ton yaş çay karşılığında 226 bin ton kuru çay üretildiğini belirtti.
Yaş çay kalitesinin 2013 yılında arttığını ifade eden Erdoğan, "Geçmiş yıllarla ekstrat değerlendirmesi yapılınca çayın kalitesi yukarı taşındı. Son iki yıldır sektörde dördüncü sürgün oluştu. Önümüzdeki yıllarda dördüncü sürgün değerlerini de alacağız. Ürün kalitesinin artmasında budama sistemindeki yenilikler, randevulu çay alım sistemi ve vatandaşa yapılan erken ödeme sistemi verimli oldu. Kalitemiz yükseldi, üretici erkenden ürün hasadı yaptı" dedi.
YAŞ ÇAY ARTTI
Yaş çay miktarının da geçmiş yıllara göre arttığını belirten Erdoğan, "Bu yıl 1 milyon 170 bin 223 ton yaş çay karşılığında 232 bin ton kuru çay üretimi gerçekleştirildi. Çok verimli bir sezonu geride bıraktık. 2010 yılında elde edilen rekor üretimi saymazsak kalite ile birlikte verim de arttı. Üretilen kuru çay miktarı yükseldi. Çayın değerini artıracak veya yerin dibine sokacak olan da biziz. Yanlış yapan firmaları şikayet konusu yapmalıyız. Eğer şikayet mekanizmasını işletmezsek hızla aşağıya doğru ineriz. Çay ekmek yediğimiz sektör. Yanlış yapan insanları ayırt edelim. Bu ürüne sahip çıkmak, ekmeğe sahip çıkmaktır" diye konuştu.
"ÇAY SEKTÖRÜNÜN SIKINTILARINI BİLİYORUZ"
"ÇAYKUR ve özel işletmeler, sektörün sorunlarını bertaraf etmek için her türlü ortak çabayı göstermektedir. Çay üretimi sonucunda meydana çıkan ve direkt pakete konulamayacak çay liflerinin işlenerek raflara konulduğu duyumları var. Çay üretiminde hassas davranılması önemli. Çay sektöründe milyonlarca insan ekmek yiyor. Küçük kazançlar için milyonlarca insanın ekmeği ile oynuyorlar. Herkes bilinçli ve daha hassas davranmalı. Belli değerin altındaki çayı piyasaya sürmemeliyiz."
2023 HEDEFİ
"Yurt dışı araştırma ve inceleme gezilerinde ürünü ileri taşıma adına ufuklar belirledik. Çayın coğrafi işaret alabilmesi için çalışma yürütüyoruz. Coğrafi işaret çayın değerini yükseltecek. Yapılan çalışmalar ile Güney Kore, Rusya ve Kazakistan'da kuru çay satış aşamasına gelindi. Gelecek yıllarda bunlar sektöre olumlu olarak yansıyacaktır. Artık çay sektörünün 2023 hedefi var. Organik, doğal, kaliteli, farklı çay üreteceğiz. 2023 hedefine ulaşmak için çabalayacağız."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.