En çok yüzen ada Rize’nin yaylalarında ve dağlarında bulunuyor

En çok yüzen ada Rize’nin yaylalarında ve dağlarında bulunuyor

Türkiye’nin dört bir yanında bulunan yüzer adalar tarihinin en ölü sezonunu yaşıyor. Kovıd-19 Koronavirüs salgını nedeniyle, yerli ve yabancı turist ziyaretçileri azalan, Türkiye’nin birçok ilinde bulanan yüzen adalarla ilgili, Kültür ve Turizm Bakanlığı kapsamlı bir çalışma yürütüyor.

 TURİST BEKLEYEN YÜZEN ADALARIMIZI TANIYALIM

Türkiye’nin dört bir yanında bulunan yüzer adalar tarihinin en ölü sezonunu yaşıyor. Kovıd-19 Koronavirüs salgını nedeniyle, yerli ve yabancı turist ziyaretçileri azalan, Türkiye’nin birçok ilinde bulanan yüzen adalarla ilgili, Kültür ve Turizm Bakanlığı kapsamlı bir çalışma yürütüyor.

 
Rüzgârın etkisiyle hareket ederek yer değiştiriyorlar. Adaların en büyüğü 12 metrekarelik alandan oluşuyor, alanın tamamı ada. Göl üzerinde 3 tane ada bulunuyor. Bu adaların üzerinde ise ağaçlar bulunuyor. Bu şekilde dünya üzerinde ilk yüzen adaları oluşturuyorlar. Hiçbir yüzen adanın üzerinde yetişen ağaç yok. Adaların kalınlığı yaklaşık bir insan boyu kadar. Uzunluğu ise 60 metreyi bulduğu düşünülüyor. Bu yüzden turistlerin ilgisini oldukça çekiyor.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan yüzen adaların bulunduğu gölün çevresi, tellerle çevrildi. Ancak turistlerin gölü ve adaları rahatça izleyebilmeleri için teras izleme alanları yapıldı. Bunun haricinde, orman içerisinde dağ kulübeleri, piknik alanları, çocuk oyun alanları yapıldı. Bingöl belediyesi misafirlerine özen göstermeye devam edecek gibi görünüyor.


 
Bingöl'ün Solhan İlçesi Hazarşah Köyü'nde bulunan ve Yüzen Ada olarak bilinen Turnalar Gölü, yerli turistlerin ilgi merkezi hâline geldi.  Krater göl olarak belirtilen 38 hektarlık Turna Gölü, üç tarafı dağlarla çevrili olup düz arazi üzerinde bulunur. 300 m2’den fazla olan gölde toprak parçalarının ayrılmasıyla meydana gelen, birbirinden ve zeminden bağımsız 3 adacık bulunuyor. Bu adacıkların çapı 10’ar metredir. Adacıklar itilerek hareket etmekle birlikte, rüzgâr etkisiyle de hareket edebiliyor.


 
Adanın 30 ve 50 metre derinliği olduğu biliniyor. Ziyaret etmek için gelen vatandaşlar, hem sıra dışı tabiat olayına şahitlik ediyor, hem de gölün arka kısmında bulunan yeşil alanda piknik yaparak haftanın stresini atıyor. Bu küçük adacıkların en büyüğünün üzerinde 4-5 tane bodur dişbudak ağacı mevcuttur. 


 
En çok yüzen ada Rize’nin yaylalarında ve dağlarında bulunuyor. Yayla ve dağ turizminin son yıllardaki gözde mekânı başta, Kaçkar Dağları'nda bulunuyor. Çamlıhemşin ilçesinin denizden 2 bin 400 metre yükseklikte Koçdüzü yaylasında Didizuğa Gölü'ndeki iki yüzen ada göle ayrı bir güzellik katıyor. Dikkaya, Çayızdüzü ve Behice köylerinin yazın yaylacılık yaptığı göldeki adaların karayla bir bağlantısı bulunmuyor. 


 
Bingöl merkeze 45 km, Bingöl-Solhan karayoluna 1,5 km uzaklıktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce “Yüzen Adalar Tabiat Anıtı” olarak koruma altına alınmıştır. Yurdumuzda bilinen yüzen adalar,  Bingöl: Solhan İlçesi, Hazarşah Köyü Turnalar Gölünde 3 tane. Erzurum: Olur İlçesi, Ormanağazı Köyü Sülük Gölünde 1 tane. Adıyaman: Çat Baraj Gölünde sular kabarınca yüzen adalar. Kayseri: Sultansazlığındaki gölcüklerde yüzen adalar.


 
Denizli: Işıklı Gölün’de  “hopa” denilen adalar. Mersin: Gülnar İlçesi, Demirözü Köyü Adalıgöl.
Afyonkarahisar: Eber Gölünde 1 tane. Konya: Akşehir Gölünde 1 tane.

Haber: Bayram Ali Kavalcı
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.