Deniz, 'Cengiz İnşaatın Yağma Planına İzin Vermeyeceğiz'

Deniz, 'Cengiz İnşaatın Yağma Planına İzin Vermeyeceğiz'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Cengiz İnşaat'ın İkizdere'nin Cevizlik ve Gürdere köylerinde yapmayı planladığı taş ocağına izin vermeyeceklerini ifade ederek projeyi 'yağma planı' olarak gördüklerini aktardı.

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Cevizlik ve Gürdere köylerini içine alan yaklaşık 120 futbol sahası büyüklüğündeki alanda yapılmak istenen taş ocağı için 2019 yılında ruhsat alınmış fakat köylüler 2019 yılının Ekim ayında Rize İdare Mahkemesi'ne ruhsat iptali ve yürütmeyi durdurma davası açmıştı. 2020 Ağustos ayında görülen karar davasında Cevizlik ve Gürdere köylüleri haklı bulunarak yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.


Kültür ve Turizm Bakanlığı ise 13 Ağustos 2020 tarihinde bölgeyi “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve kısmen “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil etmişti.


Rize İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bölgeyi doğal sit-doğal koruma alanı olarak tescil etmesine rağmen Cengiz İnşaatın yasaları çiğneyerek bölgede taş ocağı açmak istediğini belirten CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, bölgenin dünya üzerindeki 200 önemli ekolojik alandan biri olduğunu aktararak “İkizdere'nin Cevizlik ve Gürdere köyleri de sit alanı olan yerlerle aynı özellikleri taşıyan önemli ekolojik alanlar arasındadır. 2019 yılında Cevizlik ve Gürdere köylerini içine alan, yaklaşık 120 futbol sahası büyüklüğünde bir alana taş ocağı yapılması için ruhsat alınmıştı. Köylüler; yapılmak istenen taş ocağına karşı ruhsat iptali ve yürütmeyi durdurma davası açtılar. Ağustos 2020'de Rize İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Köylüler haklı mücadelelerini hukuki yollarla kazanmış oldular” dedi.


"Mahkeme Kararı Hiçe Sayılıyor"
Köylülerin rahat bir nefes alacakken şimdi de Cengiz İnşaat'ın taş ocağı yapmak için aynı bölgeye gözünü diktiğini ifade eden Deniz, Cengiz inşaatın yağma planına izin vermeyeceklerini belirterek "Mahkemenin ağaç kesimlerinin önüne geçilmesi, doğal yaşam alanlarının korunması, köylerin temiz su ihtiyacının karşılanması yönünde verdiği kararı hiçe sayıyor. Cevizlik ve Gürdere köyünde taş ocağı açılırsa korunması ve kontrollü kullanılması gereken, hassas ve önemli ekolojik bir alan tahribata uğrayacak. Yaşam alanlarına çok yakın mesafede açılacak taş ocağı; içme suyunu kirletecek, 120 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda ağaç kesimi gerçekleşecek, yükselen toz yaşamı etkileyecek, köylüler için ekonomik değeri olan bal üretimi düşüşe geçecek, patlatma ve kırma çalışmaları çevre sakinlerini rahatsız edecek” diye konuştu.

2.jpg


"Asla İzin Vermeyeceğiz"
“Büyük sermaye sahipleri daha da zenginleşirken, yüzyıllardır vadide yaşayan köylülerin sağlıkları tehdit edilecek, üretim kapasiteleri düşecek, can güvenlikleri olmayacak, yaban hayatın yaşam alanı olan alanlar yok edilecek" cümleleriyle oluşabilecek tehlikelere dikkat çeken Deniz, CHP Rize İl Başkanlığı olarak Cevizlik ve Gürdere köylülerinin dertlerini yerinde dinlediklerini, taş ocağı yapılması planlanan alanda incelemelerde bulunduklarını aktararak "Köylüler ve canlı yaşam için büyük önem arz eden bu alanda Cengiz inşaatın yaşam alanlarını yağmalamasına, halk sağlığını tehdit etmesine, halkın üretim alanlarını etkilemesine asla izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.