Corana Virüs Tedbirleri Kapsamında Çay İşgücü Toplantısı Yapıldı

Corana Virüs Tedbirleri Kapsamında Çay İşgücü Toplantısı Yapıldı

Coranavürüs tedbirleri kapsamında Artvin-Sarp Sınır Kapısının kapatılması üzerine ‘Çay İşgücü Piyasasının Değerlendirilmesi Toplantısı’ Vali Yardımcısı Abdullah Şen Başkanlığında yapıldı.

 Coranavürüs tedbirleri kapsamında Artvin-Sarp Sınır Kapısının kapatılması üzerine ‘Çay İşgücü Piyasasının Değerlendirilmesi Toplantısı’ Vali Yardımcısı Abdullah Şen Başkanlığında yapıldı.

 
Rize Valiliği Toplantı Salonunda yapılan ve Rize Çalışma ve İş Kurumu İl Md. Hasan Kiraz, İl Tarım ve Orman Md. Şafak Bulut, Ticaret İl Md. Osman Köseoğlu, İl Göç Md. Mürüvet Serap Aydın, Rize Ticaret Borsası Meclis Bşk. Mehmet Erdoğan, Rize Ziraat Odası Bşk. Nevzat Paliç ve ilçe ziraat odaları başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda şu kararlar alındı:
 
CORONA VİRÜS TEDBİRLERİ ÇERÇEVESİNDE SARP SINIR KAPISININ KAPATILMASI ÜZERİNE ÇAY İŞGÜCÜ PİYASASININ DEĞERLENDİRİLMESİ TOPLANTISI
 
Corona virüs tedbirleri kapsamında Sarp Gümrük Kapısının belirsiz süreli kapatılması ve ne zaman açılacağının belli olmaması sebebiyle 2020 yılı çay sezonunda çay toplama işine ilişkin işgücü hususunun değerlendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.
 
Normalde çay toplama faaliyeti yerel işgücü, müstahsil ve Uluslararası İşgücü Kanunu gereği çalışma izni olan Gürcü işçiler tarafından yürütülmektedir. Sarp sınır kapısının kapatılmasından sonra müstahsillerce Gürcü işçi gelemeyebileceği göz önünde bulundurularak tedbirler alınmalıdır.
 
Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yabancılar Dairesi Başkanlığından gelen 21.06.2017 tarih ve E.28631 sayılı yazıda “Karadeniz bölgesinde bulunan Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin İllerimizde yapılan çay ve fındık üretiminin çeşitli aşamalarında yoğun olarak mevsimlik tarım işçiliğine ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir. Özellikle hasat döneminde ürünün zamanında toplanabilmesini teminen ihtiyaç duyulan işgücü kaynaklarımızdan karşılanamadığı hallerde yabancı işgücü istihdamıyla karşılanabileceği değerlendirilmiştir” denilmektedir. Yani esas olan yerli işgücüyle bu ihtiyacın karşılanmasıdır. Kaynakların ülke içinde kalması, çayda kalitenin bozulmaması ve işsizlikle mücadele açısından da bu yöntem tavsiye edilir.
 
Ayrıca çay müstahsillerinin ve arazi sahiplerinin zorunlu ziraat odası üyelikleri göz önüne alındığında çay toplama hususunda piyasa ekonomisinin gerçekleri ve serbest piyasa ilkeleri çerçevesinde işgücü piyasasının doğru fiyat dengesinin oluşması için örgütlü alternatif işgücünün oluşumu ziraat odalarının alternatif ortak tutum sergilemeleri köklü çözüm açısından tavsiye olunur.
 
Tavsiye edilecek çay toplama yevmiyesi ve kilo başı fiyatı çay kampanyası başlangıcında ayrıca belirlenecek olup kamuoyu bilgilendirilecektir
 
Konu hakkında, Rize Valiliği’nde 16.03.2020 tarihinde saat 11.00’da aşağıda imzası bulunan ilgili kamu kuruluşları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda; bahse konu hususlar tavsiyeye değer bulunmuştur,
 
Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.