Çay Üreticilerinden Lipton'a Fiyat Tepkisi

Çay Üreticilerinden Lipton'a Fiyat Tepkisi

YABANCI SERMAYE OLAN LİPTON'DA YAŞ ÇAY FİYATINI 13 TL'DEN ALMAYA BAŞLADI. ÜRETİCİLER BU DURUMA TEPKİ GÖSTERDİ

ÇAYKUR’un kontenjan uygulamasını fırsat bilen özel sektör, düşük fiyattan yaş çay alarak üreticiyi mağdur etmeye devam ediyor. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) kontenjanı dekar başına 20 kilograma düşürdü. Bu durumu fırsat bilen özel sektör, yaş çay fiyatlarını düşürdü ve üreticiler zor durumda kaldı. Açıklanan 17 TL’lik yaş çay taban fiyatının çok altında alımlara devam eden özel sektör temsilcileri, çayın kilogram fiyatını 12 TL’ye kadar çekti.

Lipton da Düşük Fiyat Kervanına Katıldı
Sektörün uluslararası temsilcilerinden Lipton, düşük fiyat politikasıyla çay üreticilerinin tepkisini çekti. Lipton, üreticiden çayı Ocak ayında ödeme yapılması şartıyla 17 TL’den alacağını duyururken, 24 Aralık’ta ödeme şartıyla 16 TL, 26 Kasım’da ödeme şartıyla 15 TL, 24 Eylül’de ödeme şartıyla 14 TL’den alacağını açıkladı. Çayını satarak parayı peşin almak isteyenler için ise kilogram fiyatını fabrikada haftalık ödeme şartıyla 13.50 TL, haftalık ödeme şartıyla ise 13 TL olarak belirledi.

“Satmayalım Daha İyi”
Bu fiyatların çay üreticisinin emeğine haksızlık olduğunu dile getiren çay üreticisi Cengiz Yıldırım, "Lipton’da her gün fiyatlar değişiyor. Bir bakıyorsun 15 TL, ertesi gün bakıyorsun 14 TL, bir ertesi gün bakıyorsun 13.50 TL. Sonraki gün bakıyorsun 13 TL. Vatandaşla dalga geçiyorlar. Bu sıcakta vatandaşlar çay biçiyor. Her gün fiyatlarla oynuyorlar, ayıptır. Bu emeğe karşı yazıktır. Devletin verdiği fiyattan aşağıda neden alıyorsun? Bu emeğe karşı yazık, günahtır. 13 TL’den çay alınır mı? 17 TL nerede, 13 TL nerede? Vatandaşlara sesleniyorum, çayınızı vermeyin. Bu kez de diyecekler hem ÇAYKUR’a veriyorsunuz 17’ye hem özele veriyorsunuz 13 TL’ye. Gerek yok. Satmayalım daha iyi” ifadelerini kullandı.

Üreticilerden Dayanışma Çağrısı
Çay üreticileri, düşük fiyat uygulamalarına karşı dayanışma çağrısında bulunarak, emeklerinin karşılığını alabilmek için birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguluyorlar. Üreticiler, çaylarını düşük fiyattan satmak yerine daha uygun koşulları bekleyerek emeğinin karşılığını almayı umut ediyorlar.

Bu durumda, hem üreticilerin hem de tüketicilerin bilinçli hareket ederek bu haksız fiyat politikalarına karşı durmaları önem taşıyor. Üreticiler, devletin belirlediği taban fiyatın altına düşmemek için dikkatli olmalı ve özel sektörün oyunlarına gelmemelidir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.