Çay Tarihinin Rekoru Kırıldı
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 1960'lı yıllarda üretimine yaygın olarak başlanılan çayda, bu yıl ilk kez 1 milyon 318 bin ton yaş çay yaprağı üretilerek Türk çay tarihinin rekoru kırıldı.
Rize Ticaret Borsası tarafından Giresun ve Trabzon Ticaret Borsalarının da verilerine dayanarak derlenen bilgilere göre, 2015 yılında özel sektör çay işletmeleri üreticilerinden toplamda 637 bin 582.5 ton yaş çay yaprağı alındı. ÇAYKUR verilerine göre ise, 2015 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaş çay üreticilerinden toplamda 680 bin 920.6 ton yaş çay yaprağı alındı. Verilere göre, 2015 yılında Türkiye’de çay tarımının yapıldığı tek nokta olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde toplamda 1 milyon 318 bin 503.2 ton yaş çay yaprağı alındı. Bu Türk çay tarımının başladığı günden bu yana yıl içerisinde elde edilen en yüksek oran oldu.
ÇAYDA REKOR KIRILDI
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, bu yıl yaş çay tarihinin üretim rekorunun kırıldığını ancak bahçeden alınan ürün kalitesinin aynı oranda sevindirici olmadığını belirterek, “Bu yıl çay tarihinin en yüksek oranda yaş çay alımı gerçekleşti. Ancak bahçeden alınan ürün kalitesinin önceki yıllara oranla iyi olduğunu söyleyemeyiz. Bu artışta rekolte artışı etkili olduğu kadar odun olarak tabir ettiğimiz, kuru çaya dönüştürülemeyen yaprakların ve dallarında toplanarak teslim edilmesi etkili olmuştur” dedi.
"BİR BARDAK ÇAY İÇEN İKİNCİSİNİ İSTEMELİ"
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Türk çayının hak ettiği noktaya ulaşması ve Dünya piyasasında yer edinmesi için kaliteden taviz verilemeyeceğini ifade ederek, “Türk çayının dünya piyasalarında marka değerini arttırmaya yönelik önemli çalışmalara imza atılıyor. Bu konuda önemli mesafeler alındı. Çayda kalite bahçede başlar. Toplanan kalitesiz bir ürün ile kalitesi bir kuru çay elde etmek mümkün değildir. Bu nedenle yaş çay ürün kalitesine büyük önem veriyoruz. Çayda kalite düşerse tüketicisinin tercihi farklı içeceklere kayacaktır. Pazarımızı genişletmek istiyorsak, ürettiğimiz çaydan bir bardak içen memnun kalıp ikinci bardağı istemeli” ifadelerini kullandı.
SEZONA STOKLA GİRİLECEK
Erdoğan, 2015 yılında rekoltenin yüksek olması özel sektör çay işletmelerinin 2016 yaş çay alım sezonuna kuru çay stoku ile girmelerine neden olacağını söyledi. Erdoğan, “Şu anki verilere bakıldığında özel sektör işletmelerinin 2016 yılında sezona kuru çay stoku ile gireceği görülüyor. Bu da kuru çay üreticilerinin çay almakta nazlı davranmalarına neden olabilir. Yaş ve kuru çay fiyatları düşebilir. Geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalar ile yaş ve kuru çay fiyatlarının belli bir oranın altına düşmesi önlenmişti. Fiyatların belli seviyelerin altına düşmemesi gerekiyor” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.