Bu Proje ile Kömür Daha Çok Isıtacak

Bu Proje ile Kömür Daha Çok Isıtacak

TÜBİTAK, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliği ile yürütülen proje kapsamında kömürden daha üst düzeyde enerji elde üretimi hedefleniyor.

 TÜBİTAK, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliği ile yürütülen proje kapsamında kömürden daha üst düzeyde enerji elde üretimi hedefleniyor. 

Proje danışmanlarından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Araştırma ve İnovasyondan sorumlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Midilli, proje ile termik santraller için Türk linyitlerine uygun yakıcı geliştirmenin amaçlandığını belirtti. Midilli 15 ay önce hazırlıklarına başlanılan projenin yaklaşık 1.87 milyon TL bütçeli olduğunu söyledi. 

Midilli konuyla ilgili olarak, "15 ay önce planlayıp hazırladığımız ve bir konsorsiyum halinde TÜBİTAK 1003 öncelikli alanlar programına sunduğumuz 'Termik santraller için Türk linyitlerine uygun yakıcı geliştirilmesi' konulu yaklaşık 1.87 milyon TL bütçeli ve 30 ay süreli projemiz revize edilerek 6 kasım 2013 itibariyle kabul edilmiş ve açılmıştır. Proje ekibi, TÜBİTAK MAM, Yıldız Teknik Üniversitesi ve RTEÜ'den araştırmacılardan oluşuyor. Projede taahhüt edilen bütün çalışmalar TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü'nde yapılacaktır."dedi. 

KÖMÜRDEN ÜST DÜZEYDE VERİM ALINACAK 

Midilli yaptığı açıklamada proje ile kömürden en üst düzeyde verimin elde edilmesinin amaçlandığı ifade ederek, "Ülkemizde 2011 yılındaki 229.395 GWh'lik elektrik üretimine bakıldığında, birincil kaynaklardan doğalgazın yüzde 45,36 oranında, kömürün ise yüzde 28,87 oranında kullanıldığı görülmektedir. Ülkemiz, ısıl değerleri düşük olmasına rağmen büyük oranda linyit kaynaklarına sahip bir ülkedir. Ülkemizde bilinen yaklaşık 12 milyar ton linyit rezervi bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte kömürün elektrik üretimindeki payı mutlaka arttırılmalı ve kömürden elektrik üretme ile ilgili teknoloji geliştirme çalışmaları yürütülmelidir. Ülkemizin gelişen bir ülke olması ve her yıl yaklaşık 3 GWe yeni enerji kaynağına ihtiyacı olması düşünüldüğünde ve üstüne üstelik doğalgazın maliyetleri nedeniyle giderek enerji üretiminde payının azalması gerektiği göz önüne alındığında, kömür yakma teknolojilerin ülkemizde mutlaka geliştirilmesi gerekmektedir. Ülkemizdeki kömür santrallerinde kullanılan yakma sistemlerinde mevcutta yaşanan önemli problemler vardır. Bu projede amaç; yukarıda özetlenen olumsuzlukların giderilmesine yönelik olarak, termik santrallerde ve enerji üretim sektöründe kullanılmak üzere yakma verimini artıran, düşük NOxemisyonlu, düşük kalitedeki yerli kömürlere uygun pulverize kömür yakıcılarının geliştirilmesi ve yerleştirilmesidir."dedi. 

TAMAMEN YERLİ TEKNOLOJİ 

Midilli projenin tamamen yerli teknoloji olacağını ve dünya pazarında yer bulacağını ifade edip, "İlk prototip ürünün çıkması ve tasarım bilgi paketinin çıkarılması teknolojik olarak projenin çıktıları olacaktır. Proje kapsamında geliştirilecek pulverize kömür yakıcısı ile birlikte bu konuda tamamen yerli bir teknoloji geliştirilmiş olacak ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu yerli kömürlerin en verimli ve en düşük emisyonda yakılmasının yolunu açacaktır. Pulverize yakıtlı bir termik santralin bir ünitesinde ortalama 24 yakıcı ağzı bulunmaktadır. Mevcuttaki santrallerimizin yaşları büyük olup bundan sonraki süreçte kullanılabilmeleri için rehabilite edilmeleri gerekmektedir ki bu durum termik santral özelinde ülkemiz için büyük bir pazarın varlığına işaret etmektedir. Bu proje ile ülkemizde yeni iş imkanları oluşacak ve bu teknolojinin yerli sanayiye kazandırılması ile de firmalarımız bu konuda dünya pazarına açılabilecektir"dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.