Birlik Odalarından Samsun ile Sarp arası demiryolu projesi için ortak çağrı

Birlik Odalarından Samsun ile Sarp arası demiryolu projesi için ortak çağrı

SAMSUN, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ile Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birlikleri, Samsun ile Sarp arası demiryolu projesi için ortak çağrıda bulundu.

 Samsun ESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler, Ordu ESOB Başkanı Erdoğan Akyürek, Giresun ESOB Başkanı Ali Kara, Trabzon ESOB Başkanı Metin Kara, Gümüşhane ESOB Başkanı Beyler Kara, Artvin ESOB Başkanı Hakkı Seyhan ve Rize ESOB Başkanı Güven Aksoy yaptıkları ortak basın açıklamasında, Samsun-Sarp arasında yapılmasını istedikleri demiryolu için çağrıda bulundular.

 
Yedi ilin birlik başkanlarınca yapılan ortak yazılı açıklamada, Karadeniz'in kurtuluşunun tren yolu hatlarına bağlı olduğu bildirildi.
 
Tren yolu hatlarının bir an önce hayata geçirilmesinin hem bölge hem de ülke için çok önemli katkılar sağlayacağı ifade eden oda başkanları şu ifadelere yer verildi:
 
"Doğu Karadeniz’in fındık gibi, çay gibi ülkemizi dünyada başköşeye yerleştiren ürünlerinin avantajlarından ve turizminden yararlanamama sebebi alt yapı yatırımlarının eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Yolcu taşımacılığına uygun olmayan Karadeniz’e tek çarenin tren yolu hattı olduğu gerçeğini fark etmemiz lazım. Yapılan havalimanları, üniversiteler, limanlar, tren yolu hatları ile bütün Türkiye ile bütünleşmesi sağlanırsa bu illerin göç veren değil göç alan iller olacağı açıktır. Karadeniz’in kurtuluşu tren yolu hatlarına bağlıdır, tren yolu hatlarının biran önce hayata geçirilmesi hem bölgemiz için hem de ülkemiz için çok önemli katkılar sağlayacaktır.”
 
DEMİRYOLU AĞI OLMAYAN TEK BÖLGE DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ
 
Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanları imzalı ortak açıklamasında "Bölgeye gerek demiryolu taşımacılığı, gerekse hızlı tren yolu taşımacılığı; başta istihdam olmak üzere, ekonomik sorunların çözümünde önemli bir ivme kazandıracaktır. Yaratacağı istihdam olanakları nedeniyle göç veren değil göç alan iller sınıfına da dahil olunacaktır.

Bu durumda da ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel açıdan oluşan basınçlarda azalacaktır. Meydana gelen bu oluşum tüm Türkiye açısından daha dengeli bir şehirleşme yatırım dağılımı, yaşam olanakları ve sosyal adalet açısından daha dengeli bir toplum yaratacaktır.

Hükümetimizin planladığı Türkiye’nin 100’ncü kuruluş yılındaki 100 büyük proje içinde olan Karadeniz–Tiflis-Bakü Tren Yolu projesi geliştirilerek dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’e ulaşması halinde Türk ekonomisi için çok büyük bir avantaj yaratacağını göz ardı edilmemelidir.

Kamuoyunu bu yönde bilinçlendirmeliyiz. Ülkemizin geleceği açısından eğer bir proje yapılacaksa, zaten ülkemizde demiryolu ağı olmayan tek bölge bizim Doğu Karadeniz Bölgemiz olmalıdır. Proje ihalesi yapılmış olan Erzincan, Trabzon tren yolu hattı ile ÇET Raporu tamamlanan Gümüşhane-Tirebolu Demiryolu’nu tamamlayacak olan Samsun-Sarp hızlı tren yolu olmalıdır. Bu anlamda önemli olan uluslararası niteliği olan Samsun-Sarp Demiryolunun bölgemize kazandırılmasını talep ediyoruz.” denildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.