ANKARA’DA 2 MART RİZE’NİN KURTULUŞU RÜZGARI

ANKARA’DA 2 MART RİZE’NİN KURTULUŞU RÜZGARI

Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü Ankara’da anıldı. Ankara Rize Dernekler Federasyonu(RİDEF) tarafından düzenlenen ve Anıtkabir ziyaretiyle başlayan anma programı, mozoleye çelenk bırakılması ve RİDEF Genel Başkanı Muammer Bostan’ın Anıtkabir defterini imzalamasının ardından akşam gerçekleşen konferansla devam etti.Konferans Genel Başkan Muammer BOSTAN’ın konuşmasıyla başladı.

 Araştırmacı-yazar-arşivci Recep Koyunu’nun katılımıyla gerçekleşen konferans, İstiklâl Marşı ve saygı duruşunun ardından Muammer Bostan’ın açılış konuşmasıyla başladı. “Horon oynayacağız, eğleneceğiz. Fakat bunun yanında kültürümüzü koruyacak, değerlerimize sahip çıkacağız” diyen Bostan, RİDEF’in amaçlarından birinin de Rize’ye ait değerlerle Rize dışında yaşayan hemşerilerimizi buluşturmak olduğunu belirttikten sonra RİDEF bünyesinde bulunan tüm Rize Dernekleri’nin kültürümüzü yaşatmak adına faaliyetlerde bulunduklarını ifade etti. Genel Başkan Muammer BOSTAN konuşmasının son bölümünde ise ; “ Arşivler şehirlerin hafızasıdır.Bir şehir işgal edildiğinde ilk olarak arşivler ve kütüphaneler yok edilir.Bu yüzden hafızamızı tazelemek ve Rize’mizin geçmişine bir yolculuk yapmak üzere bu konferansı tertip ettik .2 Mart Rize’nin kurtuluşu kutlu olsun.Tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle  anıyorum. “dedi.


 
Muammer Bostan’ın açılış konuşmasının ardından sunumuna başlayan Recep Koyuncu, ilk olarak Rize Meydanı hakkında bilgiler verdi. 1925 yılında projesi çizilen meydanın, geçmişten günümüze nasıl değiştiğini fotoğraflarla anlatan Koyuncu, meydan hakkındaki tevatürlere de cevap verdi ve meydanın altının tamamen mezarlık olmadığını belirtti. 
Eski Milli Eğitim Bakanlarından Tevfik İleri’nin, 1950 yılındaki İsviçre seyahatinde Rize’yi “Türkiye’nin İsviçre’si” olarak nitelendirdiğinden bahseden Koyuncu, en az İsviçre dağları kadar güzel olan dağlarımızın bakımsızlığına dikkat çekti. Ardından Rize’de bulunan mezar taşlarına değinen Recep Koyuncu, Osmanlı döneminden kalma 5200 mezar taşının yanı sıra dünyada yalnızca Türklerin kullandığı ve M.S. 850 yılına ait olduğu Servet Somuncuoğlu tarafından ispat edilen iki tane koç başlı mezar taşının da Rize’de bulunduğunu ifade etti ve Rize’de arkeolojik çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı. 


 
Çay tarımının Rize’de nasıl başladığına da değinen Koyuncu, son zamanlarda Rize ile alâkalı en büyük tartışma konusu olan Atatürk heykeli meselesine de değinerek konuşmasına son verdi. Program, soru-cevap kısmının ardından sona erdi. Ayrıca Genel Başkan Muammer BOSTAN Rize Valisi ve Rize Belediye Başkanı’na kutlama mesajı gönderdi.






 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.