4. Ulusal Taşkın Sempozyumu Rize’de başladı

4. Ulusal Taşkın Sempozyumu Rize’de başladı

Ulusal Taşkın Sempozyumu'nun dördüncüsü kemençe ve horonlar eşliğinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Rize’de bugün başladı.

 3 gün sürecek olan sempozyumda sel ve taşkınların sebep olduğu hasarlar ve önleme çalışmaları konuşulacak. Programın son gününde (25 Kasım Cuma) ise sempozyuma Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Başbakan yardımcısı Veysi Kaynak katılacak. 

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, suyun kontrolünün önemine değinerek “Taşkın ve heyelan bu bölgenin kaderi olmaktan çıkmalı. DSİ’nin ilk kuruluş amacı, taşkınlar ile mücadele ama gelinen noktada alan lazım. Tabi o alanlar da taşkın ile mücadelede bize bırakılmadığı zaman kapalı kesitler, büyük meblağda kamulaştırmalar, bizim suyu maksadına ulaştırmakta yaşadığımız sıkıntılar, şehirleşmeden dolayı yaşadığımız sıkıntı var. Sempozyum boyunca taşkınla ilgili uzman ve yetkili kişiler, araştırmacılar, akademisyenler, mali ve mülki idare yönetici ve temsilcileri, özel kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelecek, taşkın konusunda toplumsal bilinç hassasiyeti gelişmesi konusunda katkı ve adımlarını göreceğiz. Suyun yönetimi önemli. Bölgesel olarak 250 mililitre ile 2500 milimetreye değişen yağış dağılımı var. Bu küresel ısınma ile düzensiz yağışları da beraberinde getirdiği zaman ani su baskınlarına sahne olmakta. Dolayısıyla suyu iyi yönetmeliyiz. Orman ve Su İşleri bakanlığı olarak Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz, DSİ Genel Müdürlüğümüz, Çölleşme ve Erezyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüz, Metoroloji Genel Müdürlüğümüz le birlikte bunun için çok büyük çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Derelerin akışına bırakılması gerektiğini vurgulayan Acu “Bir cami örneği var. Sabah namazında bir sıra saf, öğlen namazında iki sıraya çıkar. Cuma namazında cami dolar, bayram namazında ise caminin dışına taşar. Bütün hesapları caminin dışına taşacak gibi yapmak zorundayız. Bin yıllık debilerle hesap yapıyoruz. Suyu akışına bırakmak zorundayız. Yoksa kendi yolunu buluyor. İnsanların maddi zararlarını karşılayabilirsiniz ama manevi zararları tazmin etmeniz mümkün değil. Uygunsuz kesitler yapanlar tekrar tekrar düşünmeli, suyun önüne hiçbir şey koymamayı prensip edinmeliyiz. Bu konuda sadece DSİ'nin takibi ve müdahalesi yeterli olmaz. Dereleri akışına bırakacağız” diye konuştu.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Ali Rıza Diniz ise “Böylesi geniş katılımlı bir sempozyumun yapıldığı Rize Şehrimiz gerçekten taşkına maruz ve en mağdur illerimizden biridir. Bu topraklarda yaşayan insanlarda en fazla etkilenen, en çok kayıp vermiş halkımızın mağduriyetlerine umut olacak bu sempozyumun bölgemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Sempozyuma DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Ali Rıza Diniz, Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Başkanı ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, DSİ 22. Bölge Müdürü Mahmut Berber ve çok sayıda protokol üyesi ile davetli katıldı.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.