FINDIKTA SICAK HAVA TEHLİKESİ: CİDDİ REKOLTE KAYBI YAŞANABİLİR

FINDIKTA SICAK HAVA TEHLİKESİ: CİDDİ REKOLTE KAYBI YAŞANABİLİR

TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ ARSLAN SOYDAN, MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SEYREDEN SICAKLIKLARIN 2024 YILI FINDIK ÜRETİMİNİ TEHLİKEYE DÜŞÜREBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2024 yılında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, fındık üretimini tehlikeye sokabileceği uyarısında bulundu. Ordu'da en fazla fındık üretiminin gerçekleştiği bölgede, kış mevsimi ortasında yaşanan bahar havası nedeniyle fındık püskülleri erken görünmeye başladı.

Soydan, bu durumun devam etmesi halinde şubat ve mart aylarındaki olası kar yağışının, zirai don ile birleşerek ciddi zararlar ve rekolte kayıplarına yol açabileceği konusunda uyardı. Fındık ağaçlarının en az 350 ile bin saat arasında soğuklama dönemini geçirmesi gerektiğini belirten Soydan, bu sürecin fındıkta hareketliliğin durduğu kritik bir dönem olduğunu ifade etti.

Şu anda tehlikeli bir süreçte olunduğunu vurgulayan Soydan, kar yağışının önemine dikkat çekerek, fındık dallarının, püsküllerinin, karanfillerinin, toprak ve zararlılardan korunması için kar örtüsü altında olmanın olumlu bir etki yaratacağını söyledi. Ancak, Karadeniz Bölgesi'nde şu ana kadar yeterli yağışın olmadığını ve sıcak havanın devam ettiğini belirtti.

Soydan, sıcak hava nedeniyle fındığın erken uyanmasının ve ardından gelebilecek zirai donun ciddi zararlar ve rekolte kayıplarına neden olabileceğini, geçmiş yıllarda bu durumu tecrübe ettiklerini dile getirdi. Üreticilere, mevsim normallerini göz önünde bulundurarak tedbirli olmaları ve kar yağışının olası etkilerini minimize etmeye yönelik önlemler almaları çağrısında bulundu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.